Onsdag 8. august 2018
GULL OG GRØNNE SKOGER: Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt håper på et bedre forhold til Russland og president Vladimir Putin. FOTO: KIRILL KUDRYAVTSEV, AFP/NTB SCANPIX
Frps Bengt Rune Strifeldt tar til orde for å bedre Norges forhold til Russland:
Rekker ut hånda til Putin
Bengt Rune Strifeldt
JUBILEUM: Neste år skal vi feire at det er 75 år siden soldater fra Sovjet startet frigjøringen av Norge. – Da må sanksjonene overfor vår nabo i øst være avsluttet, sier stortingspolitiker fra Frp.

RUSSLAND

Finnmark merker ekstra godt det stadig kjøligere forholdet til Russland.

Etter invasjonen på Krim i 2014 har Vesten innført en rekke sanksjoner mot vår nabo i øst.

Mye av samarbeidet på tvers av grensa har stoppet opp, handelen med Russland er sterkt redusert, og det økende folk-til-folk-samarbeidet mellom Finnmark og naboene i øst er rammet.

Soldater på tvers av grensa har sluttet å besøke hverandre, og det snakkes ikke lenger om felles militærøvelser i nord. Sentrale politikere i Finnmark beklager det som skjer.

– Sanksjonene forverrer et normalt naboskap, og de løser ingenting, sier stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) fra Finnmark.

Fakta

Norges forhold til Russland:

• Norge sluttet seg i 2014 til sanksjonene EU innførte mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i Ukraina.

• Tiltakene er gjort gyldige også for Svalbard, noe russerne mener er diskriminering i strid med Svalbardtaktaten.

• Samtidig har Norge fortsatt det bilaterale samarbeidet med nabolandet på flere områder.

Besøk har opphørt

Han mener ting har tilspisset seg på grunn av sanksjonene og at Russland svarer med å stoppe handel og gjøre det vanskelig med kulturutveksling. De politiske besøkene på tvers av grensa har også så godt som opphørt.

– Dialog er eneste løsning. Vi må ta opp igjen det gode naboforholdet og starte med kulturutveksling og folk-til-folk-samarbeidet, sier Strifeldt.

Han støtter fullt ut initiativet fra ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger som vil invitere president Vladimir Putin til Norge neste år.

– Neste høst er det 75 år siden sovjetiske soldater kom inn fra øst og gjorde Øst-Finnmark fritt. Soldatene led store tap, og starten på frigjøringen av Norge er en stolt del av den russiske historien, sier Strifeldt.

Markeres i Kirkenes

75-årsdagen skal markeres i Kirkenes, og Frp-politikeren håper at sanksjonene er opphevet innen da.

– Russland har mange utfordringer, og kjempelandet foretar seg også ting vi på ingen måter støtter. Men derfra til å bryte bånd med en nær nabo blir ikke riktig, sier Strifeldt.

Han er fra Finnmark og har tett kontakt med mange i fylket. Overalt ønskes det et bedre forhold østover.

– Dette med sanksjoner er et nasjonalt anliggende, men på regionalt nivå støtter vi at sanksjonene gradvis avsluttes, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark.

Hun er gledelig overrasket over at utspillet kommer fra Frp og regner med at regjeringen nå må ta de nødvendige grepene.

– I møter med mine russiske kolleger merker jeg at sanksjonene skaper dårlig stemning. Det blir stadig henvist til, sier hun.

Vassvik viser til at norsk næringsliv lider under sanksjonene og mottiltak fra russisk side. Tonen er blitt tøffere, og naboforholdet er kaldere.

– Jeg har lurt på om Frode Berg ville blitt arrestert om forholdet til Russland var godt og varmt, sier Vassvik.

Den tidligere grenseinspektøren Berg er siktet for spionasje og har siden jul i fjor vært fengslet i Moskva.

– Sanksjonene skaper uro, og Russland vil straffe oss tilbake. Det er riktig å ta initiativ til å bedre forholdene. Dette må bli et tema på høyeste politisk nivå utover høsten, sier Ragnhild Vassvik, som er enig i at sanksjonene må være over før frigjøringsfeiringen neste år.

Stortingsrepresentant Geir Iversen (Sp) fra Finnmark mener det er viktig å få i gang det mellommenneskelige samarbeidet først.

– Det er viktig å finne løsninger og at de rette initiativ blir tatt, sier Iversen.

rapp@klassekampen.no

Onsdag 22. august 2018
HÅVER INN: Norge har begynt å ta for seg mer av silda i Nord-Atlanteren uten avtale med våre naboland. KrF-politiker frykter overfiske.
Tirsdag 21. august 2018
NORD: Striden om Troms og Finnmark må ikkje få stoppe heile fylkesreforma, meiner fylkes­ordførarar landet rundt. I går var det mye forvirring rundt samanslåinga av fylka i nord.
Mandag 20. august 2018
BLØFF: I en ny forskningsartikkel viser Sindre Farstad at det ikke stemmer at de yrkesaktive må forsørge stadig flere uten jobb. Professor kaller forestillingen om eldrebølge en bløff.
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.
Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Mandag 13. august 2018
SINNA: Den russiske ambassaden er djupt misnøgd med forsvarsministerens grunn for at Vladimir Putin ikkje er invitert til Finnmark i 2019.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk