Tirsdag 7. august 2018
EN FASADE: Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman vil gjerne framstille seg som en reformator som styrker kvinners rettigheter. Nå bryter Saudi-Arabia forbindelsene til Canada på grunn av støtte til kvinneaktivister. FOTO: BANDAR AL-JALOUD, AFP/SAUDI ROYAL PALACE/NTB SCANPIX
Saudi-Arabia reagerer kraftig på kanadisk støtte til kvinnesaksaktivister i landet:
Kutter bånd til Canada
ISFRONT: Saudi-Arabia utviser Canadas ambassadør på grunn av menneskerettighetskritikk.

Saudi-Arabia

«Vi regner den kanadiske ambassadøren til Kongedømmet Saudi-Arabia som en persona non grata og beordrer ham til forlate landet innen de neste 24 timene».

Slik lød den krasse twittermeldingen fra utenriksdepartementet i Saudi-Arabia søndag. I samme serie tweets ble det annonsert at Saudi-Arabias ambassadør til Canada er tilbakekalt, at all ny handel og investering mellom landene vil bli lagt på is og at Saudi-Arabia «forbeholder seg retten til å ta ytterligere grep».

Bakgrunnen er at Canada to dager tidligere hadde uttrykt bekymring for at flere aktivister og kvinnesaksforkjempere i Saudi-Arabia var blitt arrestert den siste tida. Formuleringen som fikk begeret til å flyte over, var at Canada ba saudiske myndigheter «umiddelbart løslate dem og alle andre fredelige menneskerettighetsaktivister».

Dette var «uheldig, forkastelig og uakseptabel» innblanding i «våre interne anliggender», ifølge saudiske myndigheter.

Fakta

Canada og Saudi-Arabia:

• Saudi-Arabia kutter kontakten med Canada etter at Canadas utenriksdepartement ba om «umiddelbar løslatelse» av fengslede kvinnesaksaktivister i Saudi-Arabia.

• Canadas ambassadør er kastet ut av landet. Saudi-Arabia kaller tilbake sin ambassadør og legger ny handel og nye investeringer på is.

• Canada og Saudi-Arabia handler for over 25 milliarder kroner i året. Rundt 16 milliarder av dette er oljeeksport fra Saudi-Arabia. Fra Canada er en stor del av eksporten forsvarsmateriell.

Vil hindre utglidning

Uttalelsen fra Canada nevnte spesifikt kvinnesaksaktivisten Samar Badawi som nylig ble fengslet. Hun har i mange år kjempet mot vergesystemet i Saudi-Arabia, som krever at kvinner har en mannlig verge som må gi dem tillatelse til alt fra å reise og bruke banktjenester til å gifte seg og ta utdanning.

Badawi er en av flere aktivister som har blitt fengslet. Fengslingene har skjedd parallellt med at Saudi-Arabia har innført oppmykninger av blant annet loven som forbød kvinner å kjøre bil.

Ifølge Ina Tin, som er seniorrådgiver i Amnesty International i Norge og nylig har gitt ut bok om Saudi-Arabia, ønsker kongehuset å utvikle landet økonomisk, men unngå utvikling av politiske og sivile rettigheter. Saudi-Arabia har under kong Salman og hans sønn kronprins Mohammad bin Salman, som de fleste mener de facto styrer landet, forsøkt å bedre imaget til det eneveldige kongedømmet.

Sender signal

Ina Tin mener myndighetene prøver å hindre at reformene glir ut av kontroll ved å gjennomføre arrestasjoner.

– Det er en hårfin balansegang: Når de myker opp noen rettigheter, kan det inspirere kvinneaktivistene til å kjempe for flere rettigheter, og det vil ikke kongehuset risikere. For i siste instans kan det bli et folkelig krav om større innflytelse, og det vil de for all del unngå, sier Tin.

Hun mener det saudiske kongehuset vil sende et signal: «Vi kan gi dere rettigheter om det passer vår agenda, men dere kan ikke kjempe for rettigheter.»

– Og disse kvinnene hadde altså kjempet for rettigheter. De vil sende et signal om at det straffes, og det straffes hardt, sier hun.

Ifølge Tin legges nå grunnlaget for å tiltale kvinnene for terrorvirksomhet.

Klassekampen har sendt forespørsel om kommentar til den saudiske ambassaden uten å få svar.

– Barnslig politikk

Tin mener at internasjonale protester «er helt essensielt», og at Canadas tydelige standpunkt er viktig.

– Hvis saudiske myndigheter sender et signal om at å be om løslatelse av samvittighetsfanger er over streken, bør det inspirere flere land til å si det samme som Canada. Hvis mange land går sammen, blir det umulig for saudiske myndigheter å fortsette den barnslige og overreagerende politikken.

– Bør Norge gjøre det samme?

– Norske myndigheter bør protestere mot de nye arrestasjonene og ikke minst protestere mot at forbindelsene til Canada brytes, sier hun og peker på at norske myndigheter kritiserte Saudi-Arabia tidligere i år.

I Stortinget i juni sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at Utenriksdepartementet (UD) hadde tatt opp «de nylige arrestasjonene av personer knyttet til kampen for kvinners rettigheter» med saudiske myndigheter. Hun sa da at Norge «har bedt om informasjon om grunnlaget for arrestasjonene og om situasjonen for de arresterte».

UD ble spurt om Norges innstilling til bruddet mellom Canada og Saudi-Arabia, men rakk ikke å svare innen Klassekampen gikk i trykken.

axeln@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk