Mandag 6. august 2018
TRÅR TIL: Alexandria Ocasio-Cortez, Demokratenes kongresskandidat fra New York, dro forrige uke til Michigan for å støtte Abdul El-Sayeds kandidatur i guvernørprimærvalget i Michigan. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• USA kan få sin første muslimske guvernør • Sanders og Ocasio-Cortez med drahjelp
Kan bli historisk valg
Jonathan Roth
MILEPÆL: I m­orgen kan den progressive Abdul El-Sayed vinne guvernørprimærvalget i Michigan. Valget er en test for den sosialistiske bølgen i USA, mener a­nalytikere.

USA

Amerikanske analytikere omtaler morgendagens guvernørprimærvalg i delstaten Michigan som en temperatursjekk for den sosialistiske bølgen som har skylt innover Det demokratiske partiet siden Bernie Sanders presidentkandidatur i 2016.

Den 33 år gamle legen Abdul El-Sayed stiller til Demokratenes guvernørvalg med Sanders-bevegelsen Our Revolution i ryggen. Forrige uke tok både Sanders selv og stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez turen til Michigan for å støtte opp om kandidaturet.

– Dere vet, og jeg vet, at å stemme på Abdul El-Sayed som guvernør er det rette å gjøre, proklamerte Ocacio-Cortez under et valgmøte.

Etter at Ocasio-Cortez vant mot toppdemokraten Joe Crowley i primærvalget til Kongressen i New York, har 28-åringen fått en stjernestatus i partiets progressive rekker. Nå håper hun at den demokratiske sosialistiske oppskriften også skal slå gjennom i Michigan.

Fakta

Abdul El-Sayed:

• Stiller til demokratenes guvernørprimærvalg i Michigan i morgen 7. august.

• Vil innføre «Medical Health Care for all» på delstatsnivå, gratis college-utdanning og høyere minstelønn.

• Har fått drahjelp av Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez, stjerneskuddet som vant i primærvalget til Kongressen i New York.

• Analytikere omtaler morgendagens guvernørprimærvalg som en temperatursjekk for den sosialistiske bølgen i det demokratiske partiet.

Ny reform-generasjon

El-Sayed konkurrerer nå mot den tidligere senatoren Gretchen Whitmer og næringslivsentreprenøren og millionæren Shri Thanedar. Hans største motstander er imidlertid Whitmer, som har ledet på meningsmålingene. En måling fra 20. juli viser likevel at El-Sayed har sneket seg innpå toppkonkurrenten og lå da kun 5,8 prosent bak Whitmer.

Whitmer tilhører parti-etablissementet, og hennes politiske linje blir sammenlignet med Hillary Clintons. Mens Whitmers kampanje er sponset av det private næringslivet, går El-Sayed i likhet med de andre demokratiske sosialistene inn for medlemsdrevet organisasjon. Med støtte fra fremadstormende grasrotbevegelser er El-Sayed en del av den yngre generasjonen som ønsker å reformere Det demokratiske partiet og det politiske landskapet i USA.

Nå vil han innføre et offentlig finansiert helsevesen i Michigan, gratis college-utdanning, og han setter i likhet med Ocacio-Cortez tydelige krav til høyere minstelønn.

Treffer Michigan

Om El-Sayed vinner i morgen, vil han dessuten kunne bli USAs første guvernør med muslimsk bakgrunn. Den økonomiske situasjonen i Michigan, samt demografiske kjennetegn ved delstaten, spiller på lag med El-Sayed. Han har derfor en reell sjanse til å vinne, forteller nestleder for Democrats Abroad Norway Jonathan Roth på telefon til Klassekampen.

– Selv om Donald Trump vant i Michigan, har det vært en demokratisk delstat i mange år med en sterk tilstedeværelse av fagforeninger og arbeiderbevegelser, sier Roth.

Bernie Sanders vant imidlertid også mot Hillary Clinton i Michigan i primærvalget for demokratenes presidentkandidat. Økonomiske nedgangstider og automatisering av arbeidskraft har hatt en svært negativ effekt på situasjonen til arbeidere i delstatens bilindustri, og de demokratiske sosialistene svarer på denne situasjonen, forteller Roth.

– Som sønn av en egyptisk immigrant har han også en demografisk fordel i den forstand at det i Detroit-området bor over 300.000 arabere. Men det er den økonomiske politikken som står sentralt i El-Sayeds kampanje. Arbeidslivet i Michigan har forent mennesker med ulike bakgrunner i en årrekke, sier han.

– Mennesker med ulik bakgrunn har historisk jobbet side om side i fagforeninger i Michigan.

Mistro til politikk

Korrupsjonsskandaler og vannkrisa i byen Flint i 2014, som forgiftet delstatens vannressurser, har svekket tilliten til det politiske systemet og den nåværende republikanske guvernøren. Roth tror den nye guvernøren vil være en demokrat. Om det blir El-Sayed, avhenger av om de demokratiske velgerne er villige til å tenke nytt og velge en utfordrer, tror Roth.

– Det kommer an på om folk har tro på El-Sayeds unge kandidatur og løftet om å ta Michigan inn i en ny tid, sier han.

benedictes@klassekampen.no

Onsdag 22. august 2018
VOLD: Regjeringen raserer Norges omdømme som fredsnasjon når de ikke tør å kritisere Israel for vold mot nordmenn, mener AUF-leder Mani Husseini.
Tirsdag 21. august 2018
BANKEROTT: Den greske økonomien er stabilisert på et langt lavere nivå enn før finanskrisa. EU mener at rednings­pakkene har vært en suksess, tross s­kyhøy arbeidsledighet.
Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk