Mandag 6. august 2018
TRÅR TIL: Alexandria Ocasio-Cortez, Demokratenes kongresskandidat fra New York, dro forrige uke til Michigan for å støtte Abdul El-Sayeds kandidatur i guvernørprimærvalget i Michigan. FOTO: PAUL SANCYA, AP/NTB SCANPIX
• USA kan få sin første muslimske guvernør • Sanders og Ocasio-Cortez med drahjelp
Kan bli historisk valg
Jonathan Roth
MILEPÆL: I m­orgen kan den progressive Abdul El-Sayed vinne guvernørprimærvalget i Michigan. Valget er en test for den sosialistiske bølgen i USA, mener a­nalytikere.

USA

Amerikanske analytikere omtaler morgendagens guvernørprimærvalg i delstaten Michigan som en temperatursjekk for den sosialistiske bølgen som har skylt innover Det demokratiske partiet siden Bernie Sanders presidentkandidatur i 2016.

Den 33 år gamle legen Abdul El-Sayed stiller til Demokratenes guvernørvalg med Sanders-bevegelsen Our Revolution i ryggen. Forrige uke tok både Sanders selv og stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez turen til Michigan for å støtte opp om kandidaturet.

– Dere vet, og jeg vet, at å stemme på Abdul El-Sayed som guvernør er det rette å gjøre, proklamerte Ocacio-Cortez under et valgmøte.

Etter at Ocasio-Cortez vant mot toppdemokraten Joe Crowley i primærvalget til Kongressen i New York, har 28-åringen fått en stjernestatus i partiets progressive rekker. Nå håper hun at den demokratiske sosialistiske oppskriften også skal slå gjennom i Michigan.

Fakta

Abdul El-Sayed:

• Stiller til demokratenes guvernørprimærvalg i Michigan i morgen 7. august.

• Vil innføre «Medical Health Care for all» på delstatsnivå, gratis college-utdanning og høyere minstelønn.

• Har fått drahjelp av Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez, stjerneskuddet som vant i primærvalget til Kongressen i New York.

• Analytikere omtaler morgendagens guvernørprimærvalg som en temperatursjekk for den sosialistiske bølgen i det demokratiske partiet.

Ny reform-generasjon

El-Sayed konkurrerer nå mot den tidligere senatoren Gretchen Whitmer og næringslivsentreprenøren og millionæren Shri Thanedar. Hans største motstander er imidlertid Whitmer, som har ledet på meningsmålingene. En måling fra 20. juli viser likevel at El-Sayed har sneket seg innpå toppkonkurrenten og lå da kun 5,8 prosent bak Whitmer.

Whitmer tilhører parti-etablissementet, og hennes politiske linje blir sammenlignet med Hillary Clintons. Mens Whitmers kampanje er sponset av det private næringslivet, går El-Sayed i likhet med de andre demokratiske sosialistene inn for medlemsdrevet organisasjon. Med støtte fra fremadstormende grasrotbevegelser er El-Sayed en del av den yngre generasjonen som ønsker å reformere Det demokratiske partiet og det politiske landskapet i USA.

Nå vil han innføre et offentlig finansiert helsevesen i Michigan, gratis college-utdanning, og han setter i likhet med Ocacio-Cortez tydelige krav til høyere minstelønn.

Treffer Michigan

Om El-Sayed vinner i morgen, vil han dessuten kunne bli USAs første guvernør med muslimsk bakgrunn. Den økonomiske situasjonen i Michigan, samt demografiske kjennetegn ved delstaten, spiller på lag med El-Sayed. Han har derfor en reell sjanse til å vinne, forteller nestleder for Democrats Abroad Norway Jonathan Roth på telefon til Klassekampen.

– Selv om Donald Trump vant i Michigan, har det vært en demokratisk delstat i mange år med en sterk tilstedeværelse av fagforeninger og arbeiderbevegelser, sier Roth.

Bernie Sanders vant imidlertid også mot Hillary Clinton i Michigan i primærvalget for demokratenes presidentkandidat. Økonomiske nedgangstider og automatisering av arbeidskraft har hatt en svært negativ effekt på situasjonen til arbeidere i delstatens bilindustri, og de demokratiske sosialistene svarer på denne situasjonen, forteller Roth.

– Som sønn av en egyptisk immigrant har han også en demografisk fordel i den forstand at det i Detroit-området bor over 300.000 arabere. Men det er den økonomiske politikken som står sentralt i El-Sayeds kampanje. Arbeidslivet i Michigan har forent mennesker med ulike bakgrunner i en årrekke, sier han.

– Mennesker med ulik bakgrunn har historisk jobbet side om side i fagforeninger i Michigan.

Mistro til politikk

Korrupsjonsskandaler og vannkrisa i byen Flint i 2014, som forgiftet delstatens vannressurser, har svekket tilliten til det politiske systemet og den nåværende republikanske guvernøren. Roth tror den nye guvernøren vil være en demokrat. Om det blir El-Sayed, avhenger av om de demokratiske velgerne er villige til å tenke nytt og velge en utfordrer, tror Roth.

– Det kommer an på om folk har tro på El-Sayeds unge kandidatur og løftet om å ta Michigan inn i en ny tid, sier han.

benedictes@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk