Fredag 3. august 2018
HÅP: Tilhengere av å legalisere abort demonstrerte i Buenos Aires i forkant av forrige måneds avstemming i underhuset. Her diskuterer en tilhenger (i grønt) med en motstander. FOTO: EITAN ABRAMOVICH, AFP/NTB SCANPIX
• 8. august kan abort bli lovlig i Argentina • Motstandere vil ha konservativ versjon
Forsiktig tro på abortlov
Siri Gloppen
SPENT: Argentinere mobiliserer i gatene for å påvirke senatet før avstemmingen om ny abortlov neste uke. Tilhengerne av loven er forsiktig optimistiske, forteller forsker.

ARGENTINA

Det er en splittet argentinsk befolkning som forbereder seg på den historiske avstemmingen 8. august, da det argentinske senatet skal avgjøre om selvbestemt abort skal bli lovlig.

Forslaget går ut på å legalisere abort fram til 14. graviditetsuke, og seinere når man vet at barnet ikke vil overleve etter fødsel. Det fikk støtte av 129 mot 125 representanter i underhuset i juni. Det er nå opp til de 72 senatorene å avgjøre om forslaget blir en del av argentinsk lov.

Ved utgangen av juni hadde 27 senatorer annonsert at de ville stemme for lovforslaget, mens 29 gjorde det klart at de ville stemme imot. De resterende 16 senatorene er fortsatt usikre.

Fakta

Abort i Argentina:

• Den argentinske kongressens underhus stemte 14. juni for forslaget om å legalisere selvbestemt abort innen 14. uke.

• 8. august skal senatet avgjøre om forslaget blir en del av loven.

• I dag er abort kun lovlig dersom mors liv står i fare, eller hvis graviditeten er et resultat av voldtekt.

• Det er estimert at mellom 370.000 og 520.000 argentinske kvinner hvert år får utført ulovlig og usikker abort.

• Omlag 3030 kvinner har dødd som følge av usikker abort etter gjenopprettelsen av demokratiet i Argentina 1983.

Forsiktig optimisme

I Argentina er det vanlig at senatet aksepterer underhusets beslutning. Den konservative presidenten Mauricio Macri, som selv er motstander av abort, har sagt at han vil signere loven dersom den får flertall. Men det er ikke gitt at loven vil bli godkjent, forteller Siri Gloppen, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og direktør for Centre on Law and Social Transformation.

– I utgangspunktet er vurderingen at senatet er mer konservativt enn underhuset. I tillegg var det bare fire stemmer som skilte de som var for og de som var imot under avstemmingen i underhuset, sier hun.

Hun mener det er svært usikkert hva den endelige avgjørelsen vil bli, og forteller at argentinske kolleger hun har snakket med som støtter loven, er forsiktig optimistiske.

Det var nettopp grasrotmobilisering, gjennom blant annet bevegelsen «Ni una menos» (ikke en [kvinne] mindre), som førte til at abortspørsmålet ble brakt til parlamentet.

– Mange omtaler det som et mirakel i at lovforslaget kom til parlamentet og deretter gikk gjennom. De forteller også at det har vært en saklig og respektfull debatt, der politikere med svært ulike syn, har lyttet til hverandre, sier Gloppen.

Krangel i senatet

Debatten om lovforslaget har pågått i senatet siden 3. juli. Onsdag stemte senatorene over en konservativ versjon av det originale forslaget, som har blitt kjempet fram av representanter fra president Macris partikoalisjon Cambiemos. De ønsker blant annet å gjøre det mulig for medisinsk personell ved private sykehus å avstå fra å utføre abort basert på religiøs overbevisning. Forslaget ble imidlertid nedstemt samtlige av senatskomiteene som har ansvar for å debattere loven.

Like etter hevdet noen av de konservative senatorene at kun et samlet flertall for alle de tre komiteene er nødvendig for å godkjenne endringene.

Under den endelige plenumsforsamlingen i senatet neste onsdag må representantene først finne ut hvilken versjon de skal begynne å debattere.

Dersom det ikke blir enighet om noen av versjonene, blir saken trolig ikke vil tatt opp igjen før en ny kongress møtes i 2020, melder nyhetskanalen Telesur.

Mobiliserer

Mens motstandere av lovforslaget den siste måneden har mobilisert rundt budskapet om at menneskelivet starter ved unnfangelsen, har tilhengere demonstrert under banneren «hemmelighold har ikke reddet noen liv».

Det er estimert at 370.000-520.000 argentinske kvinner hvert år får utført hemmelig og usikker abort. Under argentinsk lov er abort lovlig kun dersom mors liv står i fare, eller hvis graviditeten er et resultat av voltekt.

3030 kvinner har dødd som følge av usikker abort etter gjenopprettelsen av demokratiet i Argentina 1983, ifølge Pagina12.

Selv om Argentina i 2010 ble det første landet i Latin-Amerika som legaliserte homofilt ekteskap, har abort fortsatt å være et svært sensitivt tema. Skribentene Luciana Rosende og Werner Pertot skriver i det argentinske sosiologiske tidsskriftet Anfibia at abortmotstanden ble styrket etter at lovforslaget gikk gjennom i underhuset, og at volden mot kvinner «i grønt» (forkjempere for loven) har økt.

benedictes@klassekampen.no

Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk