Fredag 3. august 2018
IMOT: – Vi trenger ikke noe forbud, sier Amanda Tømmeraas (t.v.) ved Trondheim katedralskole. Hun og elevene Sindre Børve, Eivor Grindeland og Rasmus Rye har kontroll på mobil­bruken. Bildet er tatt i en annen anledning. FOTO: JO SKÅRDERUD
Frankrike innfører totalforbud mot mobil i skolen. Norske politikere vil stramme inn bruken:
Ønsker forbud mot mobil
Undersak

Mener mobilen gjør undervisningen morsommere

– Forbud høres ut som en dårlig idé. Vi bruker foreksempel mobil til quiz i timene. Det engasjerer folk og gjør undervisningen morsommere, sier Amanda Kanutte Tømmeraas.

Hun er medlem av elevrådsstyret og skal snart begynne i 3. trinn på Trondheim Katedralskole. Hun mener ukontrollert mobilbruk ikke er et problem på hennes skole.

– Lærerene sier stort sett ifra hva de foretrekker. Noen ber oss om å ikke ha den på pulten, eller om å legge den i sekken i timen. Hvis lærerene synes det er forstyrrende, gir de beskjed, sier Tømmeraas.

Selv om mobilen stort sett er borte under undervisningen, kommer den fram så fort elevene forlater klasserommet.

– Jeg tror ikke man tenker over det så mye. Det går veldig automatisk. Folk sitter ofte på Instagram eller Snapchat mens man snakker med hverandre, forteller elevrådsrepresentanten.

Tømmeraas mener hun bruker sosiale medier omtrent på samme nivå som andre undgommer. Det vil si at hun er logget på store deler av dagen.

– Jeg prøver å være bevisst på det, men sjekker telefonen mange ganger om dagen. Et forbud er ikke en god løsning, men jeg tror det er lurt med noen regler om at man ikke skal bruke telefonen til andre ting når det er undervisning, sier Tømmeraas til Klassekampen.

Gudmund Hernes
INSPIRERT: Tidligere kunnskaps­minister Gudmund Hernes mener Norge bør følge Frankrikes eksempel. Høyre støtter strengere mobilregler.

skole

Sosiolog Gudmund Hernes mener overdreven mobilbruk er en trussel mot elevenes opplæring og lærernes arbeidsmiljø.

– Mobilbruk i undervisningen er en distraksjon og ødelegger konsentrasjonen man trenger for å lære. Elevene trenger ikke mobil på skolen for å utvikle digitale ferdigheter, tvert imot kan mobilbruk i skolen føre til digitale uvaner, sier Hernes, professor ved Handelshøyskolen BI og tidligere kunnskapsminister for Arbeiderpartiet.

Han mener det er skadelig for ungdom å alltid være koblet på sosiale medier.

Fakta

Fransk mobilforbud:

• Den franske presidenten Emmanuel Macron lovet i sin valgkamp i 2017 å totalforby mobiltelefoner i franske skoler.

• Loven ble vedtatt mandag og innebærer et forbud mot bruk av smarttelefoner og andre tilkoblede nettbrett, for elever fra 3 til 15 år i offentlige skoler.

• Forbudet gjør unntak for pedagogisk bruk og for funksjonshemmede.

• Siden 2010 har det i Frankrike vært ulovlig å bruke mobiltelefon i klasserom. Fra februar i år ble mobilbruk i bil forbudt med mindre bilen står parkert på oppmarkert plass. Kilde: CNN

Skrur av mobilen

Mandag oppfylte den franske presidenten Emmanuel Macron sitt valgløfte om et totalt mobilforbud i fransk skole. Smarttelefoner, nettbrett og andre digitale dingser må ligge avskrudd i sekken hele skoledagen. Mobilen kan bare tas fram om lærerne vil bruke dem i undervisningen. Hernes mener Norge bør gjøre som Macron.

– Det er absolutt på sin plass med et nasjonalt regelverk. Vi har andre nasjonale regler som regulerer opplæring. Mobilbruken stjeler tid fra fellesskapet mellom elever og ødelegger kommunikasjonen mellom lærer og elev.

Hernes understreker at problemet ikke bare gjelder i skolen, men også har spredd seg til høyere utdanning.

I dag skal alle grunnskoler og videregående skoler ha et ordensreglement hvor de kan regulere mobilbruken både i klasserommet og i friminuttene. Samtidig som rektorer på den enkelte skole kan si sitt, kan kommunen og fylkeskommunen fastsette felles ordensreglement for alle sine skoler. På tross av muligheten for å begrense mobiltastingen, sliter mange lærere og elever med uønsket bruk.

Vil ha klarere rammer

I partiet Høyre ønsker man strengere regler for mobilbruk velkommen:

– Jeg er veldig positiv til flere lokale forbud i kommunene. Gjerne med følgeforskning for å dokumentere effektene, sier Mathilde Tybring-Gjedde, som sitter i Stortingets utdanningskomité for Høyre.

Hun mener det er behov for tydeligere grenser. Hun er imidlertid skeptisk til ideen om et nasjonalt og totalt forbud, for ikke å stikke kjepper i hjulene for lærere som lykkes med å bruke mobilen i undervisningen.

Tybring-Gjedde har tidligere engasjert seg i debatten om hva sosiale medier gjør med ungdom.

– Burde ikke elevene lære seg å ta ansvar for egen mobilbruk?

– Ungdom må lære seg å takle digital distraksjoner, men flere av de populære appene ungdom bruker, som for eksempel Snapchat, er designet for å stjele oppmerksomheten vår. Barn og unge er særlig sårbare fordi de ikke er ferdig med den kognitive utviklingen. Det trengs klare rammer, sier Tybring-Gjedde.

Stoler på den enkelte lærer

Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson Martin Henriksen mener skolene og lærerne har det lovverket de trenger for å stanse unødvendig mobilbruk.

– Vi må stole på lærerne som fagpersoner, sier Henriksen, og får støtte fra Utdanningsforbundet:

– Vi trenger ikke nasjonale retningslinjer, men vi trenger retningslinjer, sier Terje Skyvulstad, første nestleder i Utdanningsforbundet.

Han mener lærerne allerede kan stoppe uvettig mobilbruk når det trengs.

– Avgjørelsen om et eventuelt forbud må tas på den enkelte skole i samarbeid med lærere, rektor elever og foreldre, sier Skyvulstad, som er opptatt av at mobilen bør være og er en del av ungdommens skolehverdag.

– Hvis man forbyr mobilbruk i skolen, hvordan skal man da kunne diskutere nettvett og det som er vanskelig? Å fjerne mobilen fra skolen er å lage skolen til en egen øy i samfunnet og det mener jeg ikke er greit, sier han.

jos@klassekampen.no

fridag@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk