Torsdag 2. august 2018
PROTEST: Medlemmer av det jødiske miljøet i Storbritannia protesterte i mars mot påstått antisemittisme i Labour under ledelse av Jeremy Corbyn. Teksten på maleriet av Corbyn spiller på Labour-slagordet «For the many, not the few». FOTO: TOLGA AKMEN, AFP/NTB SCANPIX
Labour sliter med å håndtere antisemitt-anklager mot personer i partiet:
På tå hev etter anklager
SA UNNSKYLD: Labour-leder ­Jeremy Corbyn beklager å ha vært på samme møte som en Israel-­kritiker som i 2010 sammenlignet Israel med nazistene.

STOR­BRITANNIA

Labour-leder Jeremy Corbyn gikk i går ut med beklagelse for at han deltok på et møte i 2010 der Israels handlinger i Gaza ble sammenlignet med nazistene.

Unnskyldingen kommer etter at Corbyn og Labour i lengre tid har vært under hardt press på grunn av beskyldninger om antisemittisme i partiet. Storbritannias tre ledende jødiske aviser har gått så langt som å hevde at en Corbyn-ledet regjering ville være en «eksistensiell trussel mot jødisk levemåte i dette landet».

«Synspunkter ble uttrykt på møtet som jeg ikke aksepterer eller unnskylder. Jeg har tidligere, i jakten på rettferdighet for det palestinske folket og fred i Israel/Palestina, vært til stede på samme plattformer med mennesker som har syn jeg fullstendig avviser. Jeg beklager for den bekymring og usikkerhet dette har skapt», sa Corbyn i en uttalelse.

Personen som sammenlignet Israel med nazistene var den jødiske holocaustoverleveren Hajo Meyer, som døde i 2014 og som var svært kritisk til sionisme.

Fakta

Antisemittisme:

• Labour og leder Jeremy Corbyn har i lengre tid blitt anklaget for antisemittisme – fordommer mot jøder.

• Personer på flere nivåer i partiet har fått anklager mot seg.

• I går gikk Corbyn ut med en beklagelse etter at The Times avslørte at han hadde deltatt på et møte der holocaust-overleveren Hajo Meyer sammenlignet Israel med nazistene.

• Personer i Corbyn-fløyen mener på sin side at det hele er en svertekampanje igangsatt av høyresida i partiet.

«Parasitter» og Mossad

Labour har innført retningslinjer for å bekjempe antisemittisme i partiet, men mange mener de ikke har gått langt nok i å ta et oppgjør med holdningene. Antisemittanklagene har vært rettet mot folk opp og ned i partiet: I 2016 ble tidligere London-ordfører for Labour Ken Livingstone suspendert fra partiet etter å ha sagt at Adolf Hitler støttet sionisme.

Det har også vært tilfeller av lokalpolitikere for Labour med antisemittiske holdninger, som byrådsmedlemmet Damien Enticott i Bognor Regis som kalte jøder «parasitter» og byrådsmedlemmet Mary Lockhart i Fife som beskyldte jødiske medier for å være agenter for Mossad.

I et innlegg på nettstedet Novara Media tar doktorgradsstipendiat og Labour-medlem Barnaby Raine et oppgjør med den han kaller den «forferdelige antisemittisme-debatten», som han mener har utartet fullstendig.

– Personen som Corbyn beklaget uttalelsene til, var selv jødisk holocaust-overlever. Går Corbyn for langt i å unnskylde nå?

– Jeg tror situasjonen er forvirret nå. Folk på venstresida som vil demonstrere sine gode intensjoner, er usikre på hvordan de skal gjøre det. Det er åpenbart en forskjell på en antisemitt som sammenligner jøder med nazister for å provosere, og en holocaustoverlever som bør ha lov til å gjøre de sammenligninger han selv vil. Jeg synes ikke Corbyn bør unnskylde at han har vært på det møtet, sier Raine

Bekrefter antisemittisme

Raine skriver doktorgrad i historie og beskriver seg selv som del av den radikale venstresida, antisionist og Israel-kritiker. Overfor Klassekampen understreker han at antisemittisme definitivt eksisterer i Labour, selv om det ikke nødvendigvis er noe mer enn i andre partier.

Han mener enkelte på den radikale venstresida skjuler reelt antisemittiske holdninger bak antisionisme, altså motstand mot tanken om en etnonasjonalistisk jødisk stat.

– I Labour ser vi hele tida at medlemmer poster om jødiske konspirasjoner på forumer og sosiale medier, og når de utfordres, er svaret alltid det samme: Antisionisme er ikke det samme som antisemittisme – selv om det de poster er klassisk antisemittisme.

Samtidig mener Raine at Corbyn-motstandere slår alle typer antielitistiske holdninger i hartkorn og at det er derfor anklagene om antisemittisme nå kommer mot Labour under Corbyn.

– Etter tiår med nyliberalt hegemoni har det nå kommet en ny konfronterende politisk strømning. For folk som er redde for denne typen politikk, er antisemittisme, som er en skummel og ekkel variant av antielitisme, en perfekt måte å forstå all antielitisme. Er du redd for Jeremy Corbyns angrep på banker og rikfolk, er det lett å stemple slike angrep som suspekte, fordi det også finne antisemittisme i samme omland.

Kaller det svertekampanje

Mange av påstandene om antisemittisme kommer fra folk i «Blair-fraksjonen» i Labour – høyrefløyen som er svært kritiske til Corbyns ledelse. Lengst har parlamentsmedlemmet Margaret Hodge gått: Hun kalte Corbyn selv en «rasist og antisemitt» etter at hun mente ledelsen i partiet hadde vært for treige med å gå i rette med den påståtte antisemittismen i partiet.

En av Corbyns nære allierte, Peter Willsman, havnet nylig i trøbbel da han hevdet at anklagene om antisemittisme er «diktet opp» av jødiske «Trump-fanatikere».

Det har fått flere av parlamentsmedlemmene i partiet til å kreve Willsmans avgang.

Raine advarer mot en holdning på venstresida der man instinktivt avviser alle anklager om antisemittisme som «politisk spill».

– Noen på den radikale venstresida mener at fordi det brukes som en politisk sklitakling mot Corbyn, må vi avvise at det er et problem i det hele tatt. Det er aldri et standpunkt den radikale venstresida bør ta i spørsmål om rasisme. Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig: Både at dette er et problem og at det brukes kynisk av Corbyns motstandere for å undergrave ham.

Raine viser til at avsløringene om Peter Willsman kom rett i forkant av valget til sentralstyret og at den dermed ble brukt for å fremme en anti-Corbyn-kandidat.

– Må anklagene tas seriøst hvis de er en del av en svertekampanje mot Corbyn?

– Det de gjør er åpenbart kynisk, men det betyr ikke at det riktig å nekte for at det er et problem. Det spiller rett inn i hendene på høyresida.

Ingen motsetning

Raine har selv jødisk bakgrunn og forteller at han har opplevd antisemittisme fra venstresida, men at det meste kommer fra høyre. Han mener det ikke bør være noe problem å unngå antisemittisk retorikk når man kritiserer Israel.

– Jeg tror dette spørsmålet er lettere enn man tror: Antisionisme, uansett hvor kraftig, har ingenting med antisemittisme å gjøre om den baserer seg på et antirasistisk prinsipp: Ingen folk noen steder i verden bør behandles annerledes på grunn av sin etniske bakgrunn. Om man tror fullt og helt på det prinsippet, må man også være motstander av Israel, på grunn av måten de behandler palestinerne.

Han avviser også utsagn der man snakker om at israel-kritikk «går over styr» og blir antisemittisme.

– Det spiller på en retorikk der moderat israel-kritikk er greit, men det øyeblikket den blir for kraftig, er det antisemittisme. Vi kan både være radikale i vår antisionisme og radikale i vår motstand mot antisemittisme. Vi må slutte å tenke på dette som motstridende hensyn. Det er samme hensyn og begge stammer fra antirasismen.

axeln@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk