Tirsdag 31. juli 2018
BLE STOPPET: Al-Awda på vei ut av havna i Palermo, Italia, tidligere i juli. Søndag ble båten stoppet av Israels marine utenfor Gazastripen. FOTO: SHIP TO GAZA NORWAY/FREEDOM FLOTILLA COALITION
• Israel kaller båtaksjon «meningsløs» og «en provokasjon» • Gaza-aktivister takker for forsøket
Bordet av israelsk marine
Undersak

«Et skip nærmer seg»

Den 24. juli klokka 22:58 sendte aktivistene om bord på «Al Awda» ut følgende melding:

«Vi har nå seilt 5000 sjømil fra Bergen mot Gaza med solidaritet og medisinsk utstyr. Moralen er høy om bord.»

På dette tidspunktet var skipet 600 sjømil fra å bryte blokaden av Gaza.

Klassekampen har fått tilgang til kommunikasjonen mellom kaptein Herman Reksten og Ship to Gaza Norways folk i Oslo timene før båten ble bordet 29. juli.

Slik var kommunikasjonen (klokkeslett norsk tid):

09:21 «75 nm (nautiske mil, red.anm.) fra Gaza. Ingen skip i sikte.»

10:04 «Vi har seilt 5724 nm fra Bergen og vi har 70 nm igjen til Gaza.»

11:32 «Første kontakt med israelsk marine 60 nm fra Gaza.»

11:45 «Det er veldig utydelig men de har sagt at vi bryter med internasjonal lov.»

11:53 «Et skip nærmer seg og de har sagt siste advarsel.»

12:56 «5746 nm siden Bergen. 49 til Gaza.»

12:58 «Kontinuerlig VHF (very high frequency, red.anm.) kommunikasjon warship i horisonten.»

Så ble kommunikasjonen brutt.

PÅ HAVET: Dette er det siste bildet besetningen på Al Awda sendte fra Middelhavet før båten ble bordet. FOTO: SHIP TO GAZA NORWAY/FREEDOM FLOTILLA COALITION
STOPPET: Et norsk skip lastet med medisiner til Gaza ble søndag bordet av den israelske marinen. – Vi kveles, sier palestinsk aktivist fra Gaza.

Palestina

Søndag kveld ble den norskregistrerte fiskebåten Kårstein, som seiler under navnet Al Awda (Returen), bordet av den israelske marinen utenfor kysten av Gaza.

Skipet er en del av Freedom Flotilla, en internasjonal bevegelse som flere ganger har forsøkt å seile til Gazastripen for å utfordre Israels blokade. Ifølge organisasjonen var båten lastet med medisinske forsyninger, og 22 mennesker fra 16 nasjoner var om bord.

Det israelske forsvaret ville i går bare gi en kort uttalelse via e-post til Klassekampen.

Der konstaterer de at «et skip fra Europa» har blitt stanset, at passasjerene ble forklart «at de trosser en lovlig maritim blokade», og at «aktiviteten endte uten bemerkelsesverdige hendelser». Båten blir overført til den israelske havna Ashdod.

Fakta

Freedom Flotilla:

• Organisasjoner i flere land, deriblant Ship to Gaza Norway, er sammen om flotiljen som hadde som mål å bryte Israels blokade av Gaza, men ble stoppet søndag.

• Blokaden ble intensivert i 2007 etter at Hamas tok makten i Gaza.

• Internasjonale organisasjoner mener blokaden bryter folkeretten, mens Israel hevder de har retten på sin side.

• Ship to Gaza Norway har tre ganger tidligere forsøkt å bryte blokaden. I 2011 ble Freedom Flotilla-skipet Mavi Marmara bordet under et lignende forsøk. Ni aktivister ble drept.

Takknemlige for forsøket

Gamal al-Ghodary leder Den folkelige komiteen for bekjempelsen av blokaden. På telefon fra Gaza sier han at kapringen av det norske skipet var forventet.

– Israel ønsker ikke at noen skal bryte blokaden og komme inn til Gaza og formidle hvor ille det er her, sier al-Ghodary.

Han mener aksjonen viser hvordan Israel driver med «kollektiv avstraffelse mot to millioner palestinere».

– Om israelerne kan være så tøffe og hardhendte mot internasjonale aktivister fra land de har diplomatiske forbindelser med, kan dere bare forestille dere hvordan de behandler palestinere, sier han.

Han er takknemlig for at aktivister fortsetter forsøkene på å bryte blokaden.

– Bare ved forsøkene setter de søkelyset på situasjonen på Gazastripen, som ofte blir glemt og forsvinner fra nyhetsbildet. Alle demonstrasjoner rundt om bidrar til det samme. Vi er takknemlig for at de ikke lar vår situasjon forsvinne helt, sier han.

– Ikke egentlig blokade

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo henviser til at blokaden ble innført for å stanse Hamas, islamistbevegelsen som styrer Gaza, fra å få inn missiler, raketter og andre typer våpen. Poraz framholder at Hamas er en «islamistisk terrororganisasjon».

– Dette skipet er en del av et ikke-voldelig initiativ som skal frakte medisinsk utstyr til Gaza. Hvorfor måtte det bordes og stoppes?

– Jeg tror at intensjonen bak dette initiativet ikke virkelig var å hjelpe folket i Gaza, men heller skape en provokasjon. Aktivistene på skipet har sagt flere ganger at de veit at de ikke kommer til å nå Gaza på grunn av blokaden. De vil heller framprovosere en reaksjon og i den forstand var reisen vellykket, sier han.

Poraz mener det «i realiteten er det ikke egentlig noen blokade», fordi humanitære forsyninger fortsatt kommer inn i Gaza i form av «hundrevis av lastebiler hver dag».

– I den forstand er de humanitære forsyningene på dette norske skipet som en dråpe i havet. Det er meningsløst.

– Men hvis dere allerede slipper inn humanitære og medisinske forsyninger, hvorfor kan dere ikke slippe inn disse også?

– Disse forsyningene kan komme inn, det er ikke noe problem, men de kan gjøre det på måter som man har blitt enige om, sier han og henviser til den israelske havna Ashdod.

Ifølge Poraz må alt sendes dit for å undersøkes og sjekkes for å forhindre smugling.

Fra vondt til verre

Gaza har vært utsatt for blokade i tolv år, og i den perioden har Israel gått til krig mot Gaza tre ganger. Tusenvis av palestinere er drept og enda flere er såret. Situasjonen har lenge vært vanskelig på grunn av blokaden.

Gamal al-Ghodary mener Israel har som mål å «kvele Gazastripen».

– De siste tre ukene har ting gått fra vondt til verre. Selv om drivstoff slipper inn, har Israel innført et forbud mot innføring av mer enn 1000 varer, alt fra blyant, papir, møbler, klær og undertøy til sement og råvarer som den lokale industrien trenger. Vi kveles her, sier han.

Palestinerne i Gaza møter en stadig vanskeligere hverdag.

– Når Gaza ikke får råvarer til det lille som finnes av lokalindustri, betyr det at den skyhøye arbeidsledigheten blir enda høyere. I dag er arbeidsledigheten blant unge rundt 70 prosent, og blant resten av befolkningen over 50 prosent, sier han og utdyper:

– Mer enn 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Gjennomsnittsinntekten er under 16 kroner hver dag. Situasjonen er prekær, sier han.

«Tålelige liv»

Poraz ved den israelske ambassaden sier Israel ikke er imot humanitær hjelp til Gaza.

– Tvert imot, det er i Israels interesse å sørge for at livene til folk i Gaza er så tålelige og bra som mulig, men måten er definitivt ikke gjennom en slik provokasjon, men gjennom å sende forsyninger på en måte der den faktisk når Gaza.

– Men når denne hjelpen Gaza i tilstrekkelige mengder? Gamal al-Ghodary i Gaza sier det blir stadig verre og at de «kveles». Prøver Israel å kvele Gaza?

– Absolutt ikke. Israels interesse er at Gaza er rolig og at folk der har tålelige liv.

– Han sier at de kveles. Høres det ut som at det er tålelig?

– Ja, men spørsmålet burde være hvorfor de kveles. Jeg mener grunnen til at de kveles og at de har det vanskelig – noe jeg ikke benekter – er fordi Gaza styres av en terrororganisasjon som ikke har interesse av å gjøre livene til folk i Gaza bedre, og som bare ønsker å ødelegge Israel med voldelige midler. Det er ingen måte å gjøre forholdene i Gaza bedre, så lenge Hamas fortsetter sitt terrorregime over Gaza.

Etterlyser sanksjoner

Mustafa Barghouti, menneskerettsaktivist og leder for Det nasjonale palestinske initiativet, også kjent som Mubadara, sier til Klassekampen på telefon fra Ramallah på Vestbredden at Israel tar seg til rette overalt.

– Det som skjedde, er at Israel kapret det norske skipet i internasjonalt farvann for å befeste en ulovlig blokade av Gazastripen, sier Barghouti.

– Israel er så vant til å bryte med folkeretten uten at det får noen følger for landet. Det internasjonale samfunnet må snart tørre å handle og innføre sanksjoner.

Poraz ved den israelske ambassaden sier på sin side at det er Ship to Gaza som bryter folkeretten, og ikke Israel.

– Denne maritime blokaden er lovlig etter folkeretten og derfor er alle forsøk på å bryte blokaden mot folkeretten.

– Røde Kors har sagt at blokaden bryter Genève-konvensjonene, lederen for UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, red.anm.) har kalt blokaden ulovlig, Amnesty har gjort det samme. Er du sikker på at Israel ikke gjør noe galt?

– Jeg er helt sikker på at Israel opprettholder en blokade av Gaza fordi det ikke er noe annet valg. Blokaden kan ikke forsvinne fordi realiteten ville være at Hamas smugler inn våpen, missiler, raketter og stridsvogner, sier Poraz.

Han viser til den FN-nedsatte Palmer-komiteen, som i 2011 undersøkte blokaden og blant annet fant at den var «et legitimt sikkerhetstiltak», som bevis på at blokaden er lovlig etter folkeretten.

axeln@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk