Fredag 27. juli 2018
Rød eller blå? Det er grønn side som gjelder for Senterpartiet i Trøndelag. Sp-politikerne i det nye storfylket venter på beilerne til etter valget. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix
Senterpartiet kan gå til høyresida i Trøndelag og Trondheim til valget 2019:
Trønder-Sp kan skifte beite
Johan J. Jakobsen
SKIFTE: Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med. Det sier Ola Borten Moen (Sp).

SP

Trøndelag Senterpartis overordnede mål for det kommende fylkestingsvalget er å kapre kjedet som i dag henger rundt nakken til Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik.

Fylkesleder Gunn Iversen Stokke utelukker ikke å gå til Høyre for å få det til.

– Vi er et sentrumsparti og samarbeider der vi får mest gjennomslag for politikken vår, sier hun til Klassekampen.

Sp-kilder Klassekampen har snakket med, utelukker heller ikke at Sp kan skifte side også i Trondheim bystyre, der Aps Rita Ottervik har vært ordfører siden 2003.

Fakta

Trøndelag fylke:

• Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner ble vedtatt sammenslått våren 2016.

• Trøndelag fylke så dagens lys 1. januar 2018.

• I Nord-Trøndelag styrte Ap sammen med Høyre fram til sammenslåingsvedtaket var et faktum. Deretter gikk de i samarbeid med Sp.

• I Sør-Trøndelag har Sp og Ap samarbeidet i flere perioder.

• I nye Trøndelag fylkesting styrer Sp og Ap sammen med et klart flertall.

– Alle stiller seg bak

Nestleder Ola Borten Moe, som også leder valgkomiteen i Trøndelag Sp, omtaler utsiktene for et sideskifte på fylkestinget som «prematurt». Samtidig ser han det som ukontroversielt:

– Fylkeslederen har definert et mål for valgkampen som hele fylkeslaget stiller seg bak, å ta fylkesordføreren i Trøndelag. Noen annen naturlig målsetting for Sp i Trøndelag finnes ikke.

At målet om fylkesordføreren trumfer alt, forklarer han slik:

– Vi trenger posisjoner og makt for å få realisert vårt program og prosjekt, på samme vis som i politikken nasjonalt.

Pragmatisk partimann

Tidligere i sommer skrev Moe et minneord på sin egen Facebook-side om nylig avdøde Johan J. Jakobsen.

Her omtaler han den tidligere Sp-lederen som «en ekte representant for den situasjonsbestemte pragmatismen som preger Senterpartiet, ikke minst i Trøndelag».

Hyllesten fikk han for å ha bidratt til både å ta Senterpartiet inn og ut av regjering med Høyre.

– Hvordan står det til med den situasjonsbestemte pragmatismen i dag? Hvor lenge kan Sp sitte i opposisjon med Ap?

– Det enkle svaret på det er ‘inntil vi vinner et valg’. Men Senterpartiet er et resultat- og maktorientert parti, og vårt mål vil alltid være regjeringsmakt. Alltid. Vi vet at for å utøve betydelig innflytelse på samfunnsutviklingen, så må du sitte i førersetet.

– Det betyr at Sp ikke er tapt for Høyre for alltid?

– Vi har ingen planer om å gå til valg til sammen med Høyre eller starte en diskusjon om retningsvalg i Senterpartiet.

Kan lage budsjett med Frp

– Hvis Senterpartiet skifter side i Trøndelag, vil det ha noe å si for Sp nasjonalt?

– Nei. Jeg har ikke sans for at en legger for mye i det.

Sp-nestlederen har ikke voldsomt mye til overs for Klassekampens gjentatte spørsmål om samarbeid. Sps mål er at Klassekampen i framtidige sommerintervjuer skal spørre andre partier hvordan de har tenkte å forholde seg til Sp, sier Moe.

Likevel tenker nestlederen at det kan være «greit å rydde litt i begrepene», og starter med å gjenta at Rødt og Miljøpartiet De Grønne er helt uaktuelle som regjeringspartnere:

– Noen synes å tenke at et alternativ til dagens regjering må være en flertallsregjering, og at det er dette som har avstedkommet diskusjonen om samarbeid med Rødt og MDG. Det er åpenbart et feilspor. Husk på: Vi har bare hatt fire flertallsregjeringer i Norge etter krigen. Det normale er å styre Norge med utgangspunkt i en mindretalls­regjering, sier han.

– Hvis du må velge mellom Rødt og Frp?

– Ingen av dem det er aktuelt å sitte i regjering med. Utover det har jeg ikke behov for å rangere dem. Begge partier er det fullt mulig å samarbeide med fra sak til sak, og det bør vi forsette med.

– Og eventuelt gjøre opp budsjett med?

– Det er ikke noe i veien med å gjøre opp budsjett med noen partier på Stortinget.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 27. juli 2018 kl. 12.37
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.
Fredag 2. november 2018
NEI: Dersom KrFs høyrefløy vinner fram på dagens skjebnemøte, forsvinner sentrum i norsk politikk, advarer Anne Enger.
Torsdag 1. november 2018
NEI: Erna Solbergs abortfrieri til KrF mangler flertall i Stortinget. – Min stemme for kvinnes rett til abort kan ikke forhandles bort, sier Venstres Abid Raja.
Fredag 26. oktober 2018
SPLITTELSE: Mens venstrefløyen i KrF «kjenner frosten gripe om rygg­raden», rikker ikke Sylvi Listhaugs siste utspill på høyrefløyen i partiet.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.