Fredag 20. juli 2018
PÅ TUR: Det indiske turistfølget er skuffet over at National­theatret i Oslo er stengt, men får i hvert fall foreviget bygningen utenfra. F.v. Jayakumar N. R. (som tar bilde), Neethu M. N., Vinod Pai Prakash, Kiran Sivram, Asha Kiran og Bindhu Jayakumar med to døtre.
Den Nationale Scene i Bergen viser for første gang forestilling på sommeren, mens andre teatre lukkes:
Møter stengt teaterdør
Morten Gjelten
Marta Færavaag Hjelle
Ny rapport anbefaler teatre å åpne om sommeren for å trekke flere kultur­turister. – Ikke deres oppgave å drive Norge-branding, sier teater­forening.

turisme

Indiske Vinod Pai Prakash står utenfor Nationaltheatret i Oslo og tar bilder. Han har sett på Google at teatret er lyst opp om kvelden, og hadde håpet å finne et program over hva som skjer innenfor dørene.

Men teatret er, i likhet med mange andre kulturinstitusjoner i Norge, sommerstengt.

– Det var skuffende. Det hadde vært fint om man kunne gå inn og se, sier Prakash, som er på norges­ferie med venner og familie.

Turfølget består av akkurat slike turister som Norge vil ha flere av – de kulturinteresserte. Bare i dag skal inderne innom flere museer i hoved­staden, før turen går til Bergen i morgen.

I går skrev Klassekampen at regjeringen vil øke satsingen på kulturturisme. En av anbefalingene i en ny rapport som kommer i august er at kulturinstitusjoner bør utvide åpningstidene sine.

– Jeg synes at teatret i hvert fall kunne vært åpent noen timer om dagen på sommeren, så folk som har ferie kan få se litt av Norges kulturarv, sier Asha Kiran.

Hun ville også ha vært interessert i å se en oppsetning:

– Ja, det hadde vært veldig fint. Vi reiser jo for å oppleve nye kulturer, sier Kiran.

Fakta

Kulturturisme i Norge:

• I fjor opprettet regjeringen et samarbeidsråd for kultur og reiseliv for å øke satsingen på kulturturisme i Norge.

• 27. august kommer rådet med en rapport med forslag til tiltak. En av anbefalingene er at kulturinstitusjoner bør utvide åpningstidene sine.

• En «sentral kulturturist» defineres av Innovasjon Norge som en feriereisende som oppgir at minst to ulike kulturaktiviteter har stor eller avgjørende betydning for reisen.

Avviser tariffproblem

Reidar Fuglestad, leder for det regjeringsoppnevnte samarbeidsrådet for kultur og reiseliv, sa til Klassekampen i går at kulturinstitusjoner er veldig tradisjonsbundne når det gjelder åpningstider. «Det har med tariffavtaler å gjøre, men dette er veldig viktig å se på», uttalte han.

Tariffavtalen for teatrene sier for eksempel at skuespillerne normalt skal ha seks uker sammenhengende ferie «i forbindelse med sommer­ferien».

Morten Gjelten, leder i Norsk teater- og orkesterforening, mener likevel ikke at tariffavtalen er hovedutfordringen.

– Det er galt å utrope tariffavtalen til et problem som hindrer teatre i å spille Ibsen på engelsk om sommeren for turister. Dette handler om kunstneriske prioriteringer. Hvis teatrene legger om til å spille om sommeren, får du og jeg et mindre tilbud i november, sier han på telefon.

«Norge-branding»

Han mener at det først og fremst er et ressursspørsmål hvorvidt teatrene kan holde åpent i sommersesongen.

– Hvis det er politisk interesse for dette, må en se på tildelingen av ressurser. Det er positiv interesse for å utnytte disse husene blant institusjonslederne, men kulturinstitusjonene er ikke først og fremst satt opp for å drive Norge-branding. De er bygget opp for å løse sin primæroppgave – å vise musikk og scenekunst av høy kvalitet i den perioden publikum etterspør det mest. Det har tradisjonelt ikke vært i juli, sier han.

– Forstår du at turistene forventer at institusjoner som Nationaltheatret er åpne om sommeren?

– Ja, det er en interessant reaksjon som jeg synes vi skal ta i betraktning når vi ser på hva slags ressurser teatret får til rådighet. Jeg har selv vært begeistret over å kunne dra til Stratford og se Royal Shakespeare Company spille der, sier han.

Planer for neste sommer

Direktør Marta Færavaag Hjelle ved Nationaltheatret sier at teatret har en plan om å holde sommeråpent neste år med omvisninger i juli.

I år har teatret dessuten utvidet vårsesongen til slutten av juni og starter tidligere på høstsesongen enn vanlig.

– Vi ønsker å utvide ytterligere neste år, men dette er litt i støpeskjeen foreløpig. Vi mener at Nationaltheatret som institusjon skal være åpent året rundt. Det er ikke helt ukomplisert hvordan vi skal fylle huset med tanke på ferieavvikling, men første steg må i hvert fall være at det skal være mulig å komme inn, sier Hjelle.

Hun tror imidlertid ikke at teatret vil satse på vanlige forestillinger om sommeren med det første:

– Det skal litt til å sette seg inn i en mørk sal når det er 30 grader ute, men det går for eksempel an å ha enklere oppsetninger i publikumsfoajeen.

Lokker med vikingshow

Noen institusjoner er allerede i gang med å åpne opp dørene i sommerferien. Den Nationale Scene i Bergen holder vanligvis stengt, men viser i juli i år breakdance-forestillingen «NORR», med den engelske undertittelen «Norway’s Most Extraordinary Viking Show».

I tillegg kan turister se en ny Ibsen-utstilling i foajeen.

– Vi opplever hver eneste sommer at det kommer busslass med turister utenfor teatret som ikke kommer inn. Nå får de komme på utstilling, og vi har verter som forteller om teatret. Hvis dette blir vellykket, vil vi prøve å få det til neste sommer også, sier Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene.

Forestillingen «NORR» spilles om kvelden og er en samproduksjon fra 2016 mellom Den Nationale Scene, Riksteatret og breakdancerne i Absence Crew.

– Alle som er med i forestillingen er eksterne. Våre ansatte skal selvsagt ha sommerferie, vi trenger dem resten av året, sier Haaland.

– Går tilbudet deres til turistene utover tilbudet resten av året?

– I år gjør det ikke det. Vi driver for fullt resten av året. Dette er ikke primært Norge-branding, men en forestilling vi kunstnerisk går god for, sier Haaland, som legger til at den er laget med pengestøtte fra flere foreninger og selskaper.

Operaen åpner opp

Den Norske Opera & Ballett i Oslo har valgt å holde åpent gjennom sommeren med omvisninger, konserter og mindre oppsetninger – med en blanding av egne ansatte og innleide gjester.

– Vi vil være en åpen institusjon, og så lenge vi klarer å tilby et innhold, vil vi gjøre det som en del av vårt oppdrag, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Operaen.

Han anslår at Operaen har omtrent 20.000 besøkende i skoleferien, av rundt 300.000 i året som sådan. Fredstie tror ikke det blir aktuelt å sette opp vanlige forestillinger om sommeren.

– Opera og ballett er veldig bemanningsintensive kunstformer. Vår vurdering er at vi har mer igjen for å spille godt vår, høst og vinter, sier han.

mari.vollan@klassekampen.no

Mandag 20. august 2018
Nicolai Tangens modernistiske kunstsamling er bredt anerkjent blant eksperter. Men flere stiller spørsmål ved om den kan trekke 150.000 besøkende til Kunstsiloen i Kristiansand.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?
Fredag 10. august 2018
– Pengemakten må ikke få skyve maktbalansen i samfunnet, advarer Martin Kolberg (Ap). Han frykter at høyresida er i ferd med å vinne kampen om tankene.
Torsdag 9. august 2018
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk