Fredag 20. juli 2018
PÅ TUR: Det indiske turistfølget er skuffet over at National­theatret i Oslo er stengt, men får i hvert fall foreviget bygningen utenfra. F.v. Jayakumar N. R. (som tar bilde), Neethu M. N., Vinod Pai Prakash, Kiran Sivram, Asha Kiran og Bindhu Jayakumar med to døtre.
Den Nationale Scene i Bergen viser for første gang forestilling på sommeren, mens andre teatre lukkes:
Møter stengt teaterdør
Morten Gjelten
Marta Færavaag Hjelle
Ny rapport anbefaler teatre å åpne om sommeren for å trekke flere kultur­turister. – Ikke deres oppgave å drive Norge-branding, sier teater­forening.

turisme

Indiske Vinod Pai Prakash står utenfor Nationaltheatret i Oslo og tar bilder. Han har sett på Google at teatret er lyst opp om kvelden, og hadde håpet å finne et program over hva som skjer innenfor dørene.

Men teatret er, i likhet med mange andre kulturinstitusjoner i Norge, sommerstengt.

– Det var skuffende. Det hadde vært fint om man kunne gå inn og se, sier Prakash, som er på norges­ferie med venner og familie.

Turfølget består av akkurat slike turister som Norge vil ha flere av – de kulturinteresserte. Bare i dag skal inderne innom flere museer i hoved­staden, før turen går til Bergen i morgen.

I går skrev Klassekampen at regjeringen vil øke satsingen på kulturturisme. En av anbefalingene i en ny rapport som kommer i august er at kulturinstitusjoner bør utvide åpningstidene sine.

– Jeg synes at teatret i hvert fall kunne vært åpent noen timer om dagen på sommeren, så folk som har ferie kan få se litt av Norges kulturarv, sier Asha Kiran.

Hun ville også ha vært interessert i å se en oppsetning:

– Ja, det hadde vært veldig fint. Vi reiser jo for å oppleve nye kulturer, sier Kiran.

Fakta

Kulturturisme i Norge:

• I fjor opprettet regjeringen et samarbeidsråd for kultur og reiseliv for å øke satsingen på kulturturisme i Norge.

• 27. august kommer rådet med en rapport med forslag til tiltak. En av anbefalingene er at kulturinstitusjoner bør utvide åpningstidene sine.

• En «sentral kulturturist» defineres av Innovasjon Norge som en feriereisende som oppgir at minst to ulike kulturaktiviteter har stor eller avgjørende betydning for reisen.

Avviser tariffproblem

Reidar Fuglestad, leder for det regjeringsoppnevnte samarbeidsrådet for kultur og reiseliv, sa til Klassekampen i går at kulturinstitusjoner er veldig tradisjonsbundne når det gjelder åpningstider. «Det har med tariffavtaler å gjøre, men dette er veldig viktig å se på», uttalte han.

Tariffavtalen for teatrene sier for eksempel at skuespillerne normalt skal ha seks uker sammenhengende ferie «i forbindelse med sommer­ferien».

Morten Gjelten, leder i Norsk teater- og orkesterforening, mener likevel ikke at tariffavtalen er hovedutfordringen.

– Det er galt å utrope tariffavtalen til et problem som hindrer teatre i å spille Ibsen på engelsk om sommeren for turister. Dette handler om kunstneriske prioriteringer. Hvis teatrene legger om til å spille om sommeren, får du og jeg et mindre tilbud i november, sier han på telefon.

«Norge-branding»

Han mener at det først og fremst er et ressursspørsmål hvorvidt teatrene kan holde åpent i sommersesongen.

– Hvis det er politisk interesse for dette, må en se på tildelingen av ressurser. Det er positiv interesse for å utnytte disse husene blant institusjonslederne, men kulturinstitusjonene er ikke først og fremst satt opp for å drive Norge-branding. De er bygget opp for å løse sin primæroppgave – å vise musikk og scenekunst av høy kvalitet i den perioden publikum etterspør det mest. Det har tradisjonelt ikke vært i juli, sier han.

– Forstår du at turistene forventer at institusjoner som Nationaltheatret er åpne om sommeren?

– Ja, det er en interessant reaksjon som jeg synes vi skal ta i betraktning når vi ser på hva slags ressurser teatret får til rådighet. Jeg har selv vært begeistret over å kunne dra til Stratford og se Royal Shakespeare Company spille der, sier han.

Planer for neste sommer

Direktør Marta Færavaag Hjelle ved Nationaltheatret sier at teatret har en plan om å holde sommeråpent neste år med omvisninger i juli.

I år har teatret dessuten utvidet vårsesongen til slutten av juni og starter tidligere på høstsesongen enn vanlig.

– Vi ønsker å utvide ytterligere neste år, men dette er litt i støpeskjeen foreløpig. Vi mener at Nationaltheatret som institusjon skal være åpent året rundt. Det er ikke helt ukomplisert hvordan vi skal fylle huset med tanke på ferieavvikling, men første steg må i hvert fall være at det skal være mulig å komme inn, sier Hjelle.

Hun tror imidlertid ikke at teatret vil satse på vanlige forestillinger om sommeren med det første:

– Det skal litt til å sette seg inn i en mørk sal når det er 30 grader ute, men det går for eksempel an å ha enklere oppsetninger i publikumsfoajeen.

Lokker med vikingshow

Noen institusjoner er allerede i gang med å åpne opp dørene i sommerferien. Den Nationale Scene i Bergen holder vanligvis stengt, men viser i juli i år breakdance-forestillingen «NORR», med den engelske undertittelen «Norway’s Most Extraordinary Viking Show».

I tillegg kan turister se en ny Ibsen-utstilling i foajeen.

– Vi opplever hver eneste sommer at det kommer busslass med turister utenfor teatret som ikke kommer inn. Nå får de komme på utstilling, og vi har verter som forteller om teatret. Hvis dette blir vellykket, vil vi prøve å få det til neste sommer også, sier Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene.

Forestillingen «NORR» spilles om kvelden og er en samproduksjon fra 2016 mellom Den Nationale Scene, Riksteatret og breakdancerne i Absence Crew.

– Alle som er med i forestillingen er eksterne. Våre ansatte skal selvsagt ha sommerferie, vi trenger dem resten av året, sier Haaland.

– Går tilbudet deres til turistene utover tilbudet resten av året?

– I år gjør det ikke det. Vi driver for fullt resten av året. Dette er ikke primært Norge-branding, men en forestilling vi kunstnerisk går god for, sier Haaland, som legger til at den er laget med pengestøtte fra flere foreninger og selskaper.

Operaen åpner opp

Den Norske Opera & Ballett i Oslo har valgt å holde åpent gjennom sommeren med omvisninger, konserter og mindre oppsetninger – med en blanding av egne ansatte og innleide gjester.

– Vi vil være en åpen institusjon, og så lenge vi klarer å tilby et innhold, vil vi gjøre det som en del av vårt oppdrag, sier Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Operaen.

Han anslår at Operaen har omtrent 20.000 besøkende i skoleferien, av rundt 300.000 i året som sådan. Fredstie tror ikke det blir aktuelt å sette opp vanlige forestillinger om sommeren.

– Opera og ballett er veldig bemanningsintensive kunstformer. Vår vurdering er at vi har mer igjen for å spille godt vår, høst og vinter, sier han.

mari.vollan@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk