Torsdag 19. juli 2018
Bønder ber om krisehjelp mot tørken
Bondeorganisasjonene ber regjeringen om en krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning. Landbruksministeren vil foreløpig ikke love ny hjelp.
Publisert: 19 Juli 17:20
Bondeorganisasjonene ber regjeringen om en krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning. Landbruksministeren vil foreløpig ikke love ny hjelp.
Den verste tørken på over 50 år rammer nå store deler av norsk landbruk.
Nå går Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sammen og ber om krisehjelp til de tørkerammede bøndene. De to bondeorganisasjonene mener konsekvensene for norsk matproduksjon kan bli dramatiske.
– Det er en prekær situasjon for norsk landbruk med tørke og fôrmangel. Det tørre og varme været fortsetter og det må konstateres at vi nå er i en krisesituasjon. For hver dag som går uten regn, reduseres mulighetene for å redde eller bedre situasjonen gjennom en god høstavling med gress, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.

Møte på mandagTørken er særlig omfattende på Øst- og Sørlandet, men også Rogaland og store deler av det øvrige Vestlandet og Trøndelag er berørt.
Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har allerede invitert bondeorganisasjonene til et møte førstkommende mandag for å diskutere tørken. Under møtet vil bondeorganisasjonene be regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av den norske matforsyningen.
– Til møtet har vi med oss konkrete elementer til en krisepakke som vi vil diskutere med statsråden. Tiltakene er både økonomiske og regelverksendringer for avlingsskadeordningen som kan bidra til at bonden vil være bedre i stand til å takle den vanskelige situasjonen, sier Bartnes.
Bondelagslederen vil foreløpig ikke utdype hvilke økonomiske tiltak og regelverksendringer organisasjonene vil be om på møtet.

Besøkte kriserammede bønderJon Georg Dale besøkte torsdag bøndene Hans Edvard Torp og Jon Hermann Woll-Hansen på sistnevntes gård Søndre Rygg i Re i Vestfold. De to bøndene har slått kornåkrene sine for å sikre nok fôr til melkekyrne, slik at de skal slippe å sende dem til slakting.
Dale berømmer de to bøndene for samarbeidet og oppfordrer alle bønder som har ressurser til det, å gjøre det samme. Han vil likevel ikke komme med noen konkrete lovnader om en krisepakke til landbruket før møtet med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
– Nå har jeg invitert dem til et møte mandag. Det er naturlig at vi drøfter disse innspillene der. Så får jeg trekke konklusjonene i etterkant, sier Dale.

Vil ikke reforhandle jordbruksavtalenLandbruksministeren beskriver dialogen med bondeorganisasjonene som god, og sier han er villig til å vurdere alle forslag, så lenge det ikke innebærer en reforhandling av jordbruksavtalen.
Til nå har regjeringen blant annet fjernet tollen på import av høy og halm til fôr. I tillegg gis det i år også arealtilskudd for korn selv om kornet blir grovfôr.
Dale sier han har fått gode tilbakemeldinger på de grepene regjeringen allerede har tatt.
– Så må vi se om det er grep vi kan gjøre på lengre sikt, sier Dale.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk