Torsdag 19. juli 2018
ARRESTERT: Med fullmaktene unntakstilstanden gir, har tyrkiske myndigheter forhindret mange demonstrasjoner. I år ble den tradisjonelle feiringen av 1. mai på Taksim-plassen i Istanbul forbudt og markeringen flyttet. De som motsatte seg forbudet, ble arrestert. FOTO: YASIN AKGUL, AFP/NTB SCANPIX
Tyrkia avslutter unntakstilstanden landet har vært i siden kuppforsøket:
Videreføres i ny drakt
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.

Tyrkia

Unntakstilstanden i Tyrkia ble erklært etter kuppforsøket i 2016, der over 300 mennesker ble drept.

Den har siden blitt forlenget av regjeringen til president Recep Tayyip Erdogan med tre måneders intervaller flere ganger og har til sammen vart i to år.

Avslutningen av unntakstilstanden kommer på grunn av folkelig misnøye og press fra regjeringens allierte i partiet MHP, ifølge Emre Caliskan, forsker ved universitetet i Oxford og medforfatter av boka «The New Turkey and its Discontents».

Flere av fullmaktene i unntakslovene blir samtidig videreført gjennom et midlertidig tillegg til anti-terror-lovgivningen.

Forslaget til tillegg ble forelagt parlamentet på mandag og skal gjelde i tre år, ifølge Hürriyet Daily News.

– Den nye loven vil i praksis likne på unntakstilstanden på mange av de sentrale områdene, sier Caliskan til Klassekampen.

Fakta

Unntakstilstand:

• 15. juli 2016 forsøkte deler av hæren i Tyrkia å kuppe staten, men mislyktes.

• Fem dager seinere innførte regjeringen og parlamentet unntaks­tilstand. Den gir regjeringen rett til styre ved dekret, ifølge den tyrkiske grunnloven.

• Som en del av unntakstilstanden unntok tyrkiske myndigheter seg midlertidig fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Fratas fortsatt jobbene

Blant annet skal lengden på varetektsfengsling for forbrytelser mot statens integritet, organisert kriminalitet og terrorforbrytelser endres. Mistenkte kan holdes uten siktelse i 48 timer, men dette kan forlenges til opp mot tolv dager «hvis det er problemer med å samle beviser eller saken anses å være spesielt stor», ifølge Hürriyet Daily News.

I tillegg får guvernører utvidet fullmakt til å nekte mennesker fra å oppholde seg på et bestemt sted i opptil 15 dager.

I treårsperioden loven skal vare, vil ansatte i hæren, politiet og staten som myndighetene mener har koplinger til terrororganisasjoner eller lignende grupper, bli fratatt jobbene sine.

«Terrororganisasjoner» viser blant annet til Fetö, den påståtte organisasjonen til eksilpredikanten Fethullah Gülen, som ifølge regjeringspartiet AKP sto bak kuppforsøket i 2016.

– Disse lovene vil åpenbart bli brukt for å holde unna folk som myndighetene mistenker at har en kopling til Gülen-bevegelsen, sier Caliskan.

160.000 arrestert

I de to årene unntakstilstanden har vart, har minst 160.000 mennesker blitt arrestert, ifølge en rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter ga ut i mars i år. Et liknende antall statsansatte har mistet jobben, «mange av dem helt vilkårlig», ifølge høykommissær Zeid Ra’ad Al Hussein.

Rapporten tar høyde for at Tyrkia sto overfor en «kompleks situasjon» etter kuppet, men skriver videre at «unntakslovenes antall, hyppighet og manglende kopling til noen nasjonal trussel synes å indikere at unntaksmyndigheten brukes til å kneble alle former for kritikk av regjeringen».

Høykommissæren uttalte at unntakstilstanden i Tyrkia «har blitt brukt til å hindre drastisk og vilkårlig menneskerettighetene til et veldig stort antall mennesker».

axeln@klassekampen.no

Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk