Torsdag 19. juli 2018
ARRESTERT: Med fullmaktene unntakstilstanden gir, har tyrkiske myndigheter forhindret mange demonstrasjoner. I år ble den tradisjonelle feiringen av 1. mai på Taksim-plassen i Istanbul forbudt og markeringen flyttet. De som motsatte seg forbudet, ble arrestert. FOTO: YASIN AKGUL, AFP/NTB SCANPIX
Tyrkia avslutter unntakstilstanden landet har vært i siden kuppforsøket:
Videreføres i ny drakt
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.

Tyrkia

Unntakstilstanden i Tyrkia ble erklært etter kuppforsøket i 2016, der over 300 mennesker ble drept.

Den har siden blitt forlenget av regjeringen til president Recep Tayyip Erdogan med tre måneders intervaller flere ganger og har til sammen vart i to år.

Avslutningen av unntakstilstanden kommer på grunn av folkelig misnøye og press fra regjeringens allierte i partiet MHP, ifølge Emre Caliskan, forsker ved universitetet i Oxford og medforfatter av boka «The New Turkey and its Discontents».

Flere av fullmaktene i unntakslovene blir samtidig videreført gjennom et midlertidig tillegg til anti-terror-lovgivningen.

Forslaget til tillegg ble forelagt parlamentet på mandag og skal gjelde i tre år, ifølge Hürriyet Daily News.

– Den nye loven vil i praksis likne på unntakstilstanden på mange av de sentrale områdene, sier Caliskan til Klassekampen.

Fakta

Unntakstilstand:

• 15. juli 2016 forsøkte deler av hæren i Tyrkia å kuppe staten, men mislyktes.

• Fem dager seinere innførte regjeringen og parlamentet unntaks­tilstand. Den gir regjeringen rett til styre ved dekret, ifølge den tyrkiske grunnloven.

• Som en del av unntakstilstanden unntok tyrkiske myndigheter seg midlertidig fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Fratas fortsatt jobbene

Blant annet skal lengden på varetektsfengsling for forbrytelser mot statens integritet, organisert kriminalitet og terrorforbrytelser endres. Mistenkte kan holdes uten siktelse i 48 timer, men dette kan forlenges til opp mot tolv dager «hvis det er problemer med å samle beviser eller saken anses å være spesielt stor», ifølge Hürriyet Daily News.

I tillegg får guvernører utvidet fullmakt til å nekte mennesker fra å oppholde seg på et bestemt sted i opptil 15 dager.

I treårsperioden loven skal vare, vil ansatte i hæren, politiet og staten som myndighetene mener har koplinger til terrororganisasjoner eller lignende grupper, bli fratatt jobbene sine.

«Terrororganisasjoner» viser blant annet til Fetö, den påståtte organisasjonen til eksilpredikanten Fethullah Gülen, som ifølge regjeringspartiet AKP sto bak kuppforsøket i 2016.

– Disse lovene vil åpenbart bli brukt for å holde unna folk som myndighetene mistenker at har en kopling til Gülen-bevegelsen, sier Caliskan.

160.000 arrestert

I de to årene unntakstilstanden har vart, har minst 160.000 mennesker blitt arrestert, ifølge en rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter ga ut i mars i år. Et liknende antall statsansatte har mistet jobben, «mange av dem helt vilkårlig», ifølge høykommissær Zeid Ra’ad Al Hussein.

Rapporten tar høyde for at Tyrkia sto overfor en «kompleks situasjon» etter kuppet, men skriver videre at «unntakslovenes antall, hyppighet og manglende kopling til noen nasjonal trussel synes å indikere at unntaksmyndigheten brukes til å kneble alle former for kritikk av regjeringen».

Høykommissæren uttalte at unntakstilstanden i Tyrkia «har blitt brukt til å hindre drastisk og vilkårlig menneskerettighetene til et veldig stort antall mennesker».

axeln@klassekampen.no

Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk