Mandag 16. juli 2018
G19-landslaget tapte åpningskampen i EM
Eman Markovics sene redusering hjalp ikke for et norsk lag som tapte 1-3 i åpningskampen mot Portugal i G19-EM.
Publisert: 16 Juli 17:21
Eman Markovics sene redusering hjalp ikke for et norsk lag som tapte 1-3 i åpningskampen mot Portugal i G19-EM.
Dermed må Norge med all sannsynlighet vinne mot vertsnasjon Finland om det skal bli avansement til semifinalen.
– Vi må bare ruske bort feil, så er jeg sikker på at vi tar oss videre. Det er tungt å sitte igjen med null poeng. Vi viser at vi er gode nok til å matche Portugal, sa Erling Braut Håland til NTB.
Det norske landslaget kvalifiserte seg for G19-EM som ett av bare åtte lag. Det er første gang Norge deltar i mesterskapet siden 2005. I første kamp ventet fjorårets tapende finalist Portugal. Et lag spekket av spillere fra Sporting Lisboa, Benfica og Porto.
Norge måtte klare seg uten Tobias Børkeeiet og kaptein Tord Johnsen Salte som følge av suspensjoner de pådro seg i kvalifiseringen. Det var likevel et slagkraftig lag Pål Arne «Paco» Johansen sendte ut på Vasa Stadion i Finland.
– Vi starter bra og har mye ball, men så slipper vi inn et enkelt mål. Det er også ekstra tungt å få 0-2 like før pause. Da er vi skikkelig på gang. Vi klarer å omstille oss og viser at vi absolutt er på nivå med Portugal. Det er små detaljer som skiller oss. Da er det kjedelig å sitte igjen uten noe som helst. Vi må glemme dette og se fremover, og først og fremst tette igjen bak og luke vekk feil, så er det gode muligheter for avansement, sa Leo Skiri Østigård, som var kaptein i Saltes fravær.
Portugal hadde mye ball innledningsvis, men nordmennene spilte seg inn i oppgjøret og var nære ved å skape en stor sjanse ved Erling Braut Håland allerede etter åtte minutter. Etter halvspilt omgang ble Levanger-keeper Julian Faye Lund testet skikkelig for første gang. José Gomes fyrte av et godt skudd, men Norges keeper var med på notene og avverget forsøket.

Personlig feilEtter 24 minutter var det imidlertid lite Lund kunne gjøre. Tobias Svendsen rotet på egen banehalvdel og plutselig var Francisco Trincão alene like utenfor 16-meteren. Braga-spilleren dro seg fint forbi Leo Skiri Østigård, før han smalt ballen i det høyre hjørnet.
Fem minutter før pause doblet Portugal ledelsen. Miguel Luís ble spilt fri ned mot dødlinjen før han slo inn mot mål. Lund feilberegnet ballbanen totalt og innlegget dalte i mål via stolpen. Da ble det tøft for et norsk lag som var på høyde i den første omgangen.
Bare minuttet etter 2-0-scoringen var Håland nær ved å redusere. På 20 meter vendte Molde-spilleren bort en portugisisk forsvarer, før han skjøt ballen knallhardt i tverrliggeren. Nærmere kom ikke det norske G19-laget før pause.

ReduseringEtter en time var Norge svært nær en redusering. Håland spilte fri innbytter Eman Markovic, som fikk skyte fra 16 meter. Forsøket fra Zrinjski Mostar-spilleren var godt, men Diogo Costa vartet opp med en god redning og avverget til corner.
Det norske laget var helt på høyde i banespillet, men evnet ikke skape de virkelige store sjansene før det gjensto ti minutter. I stedet Portugal som skapte en helt enorm sjanse med et kvarter igjen å spille. Nok en gang surret Norge på egen banehalvdel, og Portugal kunne kontre med tre spillere mot en ensom Østigård. På mirakuløst vis bommet José Gomes på åpent mål og det norske laget slapp med skrekken.
Med åtte minutter igjen å spille kom omsider reduseringen for det norske laget. Eman Markovic ble spilt fri i mellomrommet, tråklet seg forbi tre portugisere, før han skrudde ballen i hjørnet bak Costa. En herlig scoring fra den tidligere Molde-spilleren.
Norge presset på for utligning og fikk to store sjanser i sluttminuttene. Først headet Håland i tverrliggeren etter 88 minutter, før Østigård satt ballen en meter til side for Costas mål bare to minutter senere. Den offensive satsingen førte til enorme rom for portugisiske overganger. Mesaque Dju og Elves Baldé hadde begge muligheten alene med Lund, men evnet ikke omsette sjansene i mål.
Det klarte derimot Francisco Trincão to minutter på overtid. Angrepsspilleren ble dermed tomålsscorer da han fastsatte sluttresultatet til 3-1.
– Vi møtte Portugal for ett år siden. Da var vi mye lenger unna enn hva vi er nå. Vi gjør egentlig en god kamp, men mangler uttelling. Det kunne vært både uavgjort og seier. Vi har en stor og jevn tropp. Det blir analyse av kampen i morgen, analyse av Finland pluss trening onsdag og ny kamp torsdag. Vi er godt vant med å spille flere kamper på få dager, sa Norges trener Pål Arne «Paco» Johansen.
Finland venter i Norges neste kamp torsdag, før Italia står på motsatt banehalvdel søndag. De to beste lagene i hver av de to gruppene går til semifinale og kvalifiserer seg samtidig for U20-VM i Polen neste år.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.