Fredag 13. juli 2018
Helsedirektøren: Pass på at sommerfesten ikke skremmer barna
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
Publisert: 13 Juli 06:05
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
– Sommeren er en fin tid hvis du er bevisst på å bry deg om de menneskene du omgås med. Blir det mye drikke, blir man asosial og egoistisk istedenfor å kunne bidra med nærhet og omsorg, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.
Rådet hans kommer på et tidspunkt der både Vinmonopolet og Bryggeriforeningen rapporterer om gode salgstall – i stor grad drevet av mange varme dager.
Guldvog ber voksne om å passe på barna.
– Det er viktig å tenke på hvordan barn har det. De oppfatter ofte små endringer i voksnes atferd, og det kan bli truende hvis det er mye alkohol inne i bildet, sier han.

Unngå vesentlig atferdsendringIfølge Helsedirektoratet preges sommeren av vold og seksuelt misbruk der alkohol er tungt inne i bildet. Helsedirektøren mener nordmenn bør tenke gjennom hvordan sommerfesten kan være til glede for alle, også de som ikke drikker.
– Det er viktig å skape trygge omgivelser. Vi har ingen faste mål på hva som for mye, men du bør begrense antall enheter såpass at du ikke vesentlig endrer atferd. Det kan være skremmende for barna, sier Guldvog.

– Ha gode måltiderGuldvog legger til at sommeren er en fin tid, og en mulighet for å lade batteriene foran resten av året. Derfor kan det være lurt å holde seg i form.
– Se gjerne flott fotball fra VM, men husk å reis deg fra godstolen og gjør noe selv. Spill fotball med barn og familie og venner eller gå på tur. Og så kan man gjerne bytte ut snacks med frukt når man nyter en spennende fotballkamp, sier Helsedirektoratets direktør.
– Det er også viktig å ha gode måltider. Frukt og grønnsaker er bra, og nordmenn bør bli flinkere til å ha grønnsaker på grillen og til å spise mer grov kornmat, sier Guldvog.

Ber folk om å passe på eldreEn utfordring som oppstår i varmen er å få i seg nok drikke.
I Canada har over 70 personer dødd som følge av høye temperaturer, og landets myndigheter opplyser at eldre utgjør en stor andel av de omkomne. Norge er på sin side inne i en hetebølge der termometeret flere ganger har passert 30 grader.
– Når det er så varmt er eldre mennesker særlig utsatt. De får ofte ikke i seg nok væske, og blir dehydrerte. Flere bruker også medisiner som kan få uheldige bivirkninger når de ikke får nok vann. Derfor bør de ikke være altfor mye alene, sier Guldvog.
Rådet om å drikke mye vann gjelder ikke bare eldre, men også de som drikker alkohol i sommervarmen.
– Vann er den beste tørstedrikken. I varmen blir man lett tørst, og hvis den tørsten bare slukkes av alkoholholdige drikker, blir man lett dehydrert, sier Guldvog i Helsedirektoratet.
(©NTB)
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk