Fredag 13. juli 2018
Helsedirektøren: Pass på at sommerfesten ikke skremmer barna
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
Publisert: 13 Juli 06:05
Både vin og øl selger godt i sommervarmen. Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvåg ber voksne sørge for at sommerfesten ikke skremmer barna.
– Sommeren er en fin tid hvis du er bevisst på å bry deg om de menneskene du omgås med. Blir det mye drikke, blir man asosial og egoistisk istedenfor å kunne bidra med nærhet og omsorg, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.
Rådet hans kommer på et tidspunkt der både Vinmonopolet og Bryggeriforeningen rapporterer om gode salgstall – i stor grad drevet av mange varme dager.
Guldvog ber voksne om å passe på barna.
– Det er viktig å tenke på hvordan barn har det. De oppfatter ofte små endringer i voksnes atferd, og det kan bli truende hvis det er mye alkohol inne i bildet, sier han.

Unngå vesentlig atferdsendringIfølge Helsedirektoratet preges sommeren av vold og seksuelt misbruk der alkohol er tungt inne i bildet. Helsedirektøren mener nordmenn bør tenke gjennom hvordan sommerfesten kan være til glede for alle, også de som ikke drikker.
– Det er viktig å skape trygge omgivelser. Vi har ingen faste mål på hva som for mye, men du bør begrense antall enheter såpass at du ikke vesentlig endrer atferd. Det kan være skremmende for barna, sier Guldvog.

– Ha gode måltiderGuldvog legger til at sommeren er en fin tid, og en mulighet for å lade batteriene foran resten av året. Derfor kan det være lurt å holde seg i form.
– Se gjerne flott fotball fra VM, men husk å reis deg fra godstolen og gjør noe selv. Spill fotball med barn og familie og venner eller gå på tur. Og så kan man gjerne bytte ut snacks med frukt når man nyter en spennende fotballkamp, sier Helsedirektoratets direktør.
– Det er også viktig å ha gode måltider. Frukt og grønnsaker er bra, og nordmenn bør bli flinkere til å ha grønnsaker på grillen og til å spise mer grov kornmat, sier Guldvog.

Ber folk om å passe på eldreEn utfordring som oppstår i varmen er å få i seg nok drikke.
I Canada har over 70 personer dødd som følge av høye temperaturer, og landets myndigheter opplyser at eldre utgjør en stor andel av de omkomne. Norge er på sin side inne i en hetebølge der termometeret flere ganger har passert 30 grader.
– Når det er så varmt er eldre mennesker særlig utsatt. De får ofte ikke i seg nok væske, og blir dehydrerte. Flere bruker også medisiner som kan få uheldige bivirkninger når de ikke får nok vann. Derfor bør de ikke være altfor mye alene, sier Guldvog.
Rådet om å drikke mye vann gjelder ikke bare eldre, men også de som drikker alkohol i sommervarmen.
– Vann er den beste tørstedrikken. I varmen blir man lett tørst, og hvis den tørsten bare slukkes av alkoholholdige drikker, blir man lett dehydrert, sier Guldvog i Helsedirektoratet.
(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk