Torsdag 12. juli 2018
Puigdemot lover fortsatt kamp tross utleveringskjennelse
En tysk domstol har besluttet at Carles Puigdemont kan utleveres til Spania. Den tidligere regionspresidenten er likevel ved godt mot.
Publisert: 12 Juli 13:49
En tysk domstol har besluttet at Carles Puigdemont kan utleveres til Spania. Den tidligere regionspresidenten er likevel ved godt mot.
Domstolen i Schleswig-Holstein besluttet torsdag at Puigdemont kan utleveres til Spania på bakgrunn av at han er siktet for misbruk av offentlige midler i hjemlandet.
Domstolen understrekte imidlertid samtidig at den tidligere katalanske lederen ikke kan bli utlevert som følge av siktelsen for oppvigleri og opprør, og at kjennelsen kan ankes.
– Vi har vunnet over hovedløgnen den spanske stat har opprettholdt. Tysk rett slår fast at folkeavstemningen 1. oktober ikke var opprør, skrev Puigdemont på Twitter etter kjennelsen.
– Hvert minutt våre kolleger tilbringer i fengsel er en skam og urettferdighet. Vi skal kjempe til siste slutt, og vi skal vinne, skrev han videre, med henvisning til andre katalanske separatistledere som sitter fengslet.
Det var tysk påtalemyndighet som i sin tid ba domstolen i Schleswig-Holstein om å utstede en utleveringsordre, og det er opp til dem å ta den endelige beslutningen. Foreløpig har de ikke tatt stilling til når og om Puigdemont faktisk skal utleveres til Spania, skriver DPA.
Den tidligere katalanske regionspresidenten og separatistlederen ble pågrepet i Tyskland sent i mars. Det skjedde på bakgrunn av en europeisk arrestordre utstedt av Spania, som har siktet ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler i forbindelse med den mislykkede katalanske uavhengighetskampen i oktober i fjor.
Puigdemont har den seneste tiden oppholdt seg i Hamburg mens han har kjempet mot å bli utlevert til Spania.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk