Torsdag 12. juli 2018
Trump hyllet seg selv etter NATO-møtet
USAs president Donald Trump hevder han har fått NATOs medlemsland til å bruke mer penger på forsvar. Hva han sikter til, er imidlertid uklart.
Publisert: 12 Juli 14:09
USAs president Donald Trump hevder han har fått NATOs medlemsland til å bruke mer penger på forsvar. Hva han sikter til, er imidlertid uklart.
– Enorm framgang har blitt gjort, alle har blitt enige om å øke forpliktelsene vesentlig, de skal øke det til nivåer de aldri har vurdert tidligere, sa Trump med henvisning til NATO-landenes forsvarsutgifter da han torsdag ettermiddag møtte pressen på siste dag av toppmøtet i Brussel.
Trump sa også at USAs forpliktelse til NATO er veldig sterk, og at NATO-sjef Jens Stoltenberg senere på dagen vil legge fram nye tall over medlemslandenes forsvarsutgifter.
– Generalsekretær Stoltenberg har gjort en fantastisk jobb, sa Trump.

Ingen detaljerDet er imidlertid uklart hvilke nye forpliktelser Trump sikter til. Selv ga han ingen detaljer under pressekonferansen.

Slutterklæringen fra toppmøtet ble vedtatt allerede onsdag, og der flyttet ikke NATO på så mye som et komma i det såkalte toprosentmålet, som ble vedtatt på toppmøtet i Wales i 2014.
Målet går ut på at alle allierte skal «ta sikte på å bevege seg mot» en pengebruk på minst 2 prosent av BNP innen 2024.
Frankrikes president Emmanuel Macron avviste på sin egen pressekonferanse torsdag Trumps påstand om at NATO-landene er enige om å bruke enda mer penger.
– Det er en slutterklæring som ble publisert i går. Det er veldig detaljert. Det bekrefter målet om 2 prosent innen 2024, sa Macron.

– Ikke nødvendigTrumps pressekonferanse ble holdt etter et krisemøte torsdag formiddag med alle NATOs 29 medlemsland. Krisemøtet kom til etter at Trump tidligere på dagen igjen tok opp spørsmålet om byrdefordeling.
Under pressekonferansen fikk Trump spørsmål om han kan trekke USA ut av NATO uten støtte fra Kongressen.
– Jeg tror jeg kan det, men det er ikke nødvendig, svarte Trump.
Bakgrunnen for spørsmålet var at Trump ifølge DPAs kilder tidligere på dagen truet med amerikansk alenegang i forsvarspolitikken hvis ikke de NATO-allierte økte forsvarsbudsjettene umiddelbart.

– Veldig fornøydUnder pressekonferansen bekreftet ikke Trump at han truet med dette.
– Jeg sa til folk at jeg ville vært veldig misfornøyd hvis de ikke økte forpliktelsene, sa presidenten. Han fortsatte med å si at han også onsdag gjorde det klart at han var «ekstremt misfornøyd» med situasjonen.
– Nå er vi veldig fornøyd, og vi har et veldig, veldig mektig og sterkt NATO, mye sterkere enn for to dager siden, fortsatte Trump.
– Vi ønsker å nå 4 prosent i framtiden. Men akkurat nå får vi folk opp til 2 prosent, og det vil skje i løpet av få år, sa presidenten.
NATO-kilder og Frankrikes president Macron har gått ut og avvist at Trump truet med å trekke USA fra NATO.
(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk