Torsdag 12. juli 2018
Trump på middag hos May på Churchills fødested
Donald Trump ankom torsdag kveld Blenheim Palace, Winston Churchills fødested, for å spise middag med Theresa May. Fredag har han bilaterale samtaler med May.
Publisert: 12 Juli 22:05
Donald Trump ankom torsdag kveld Blenheim Palace, Winston Churchills fødested, for å spise middag med Theresa May. Fredag har han bilaterale samtaler med May.
Trump hadde følge av førstedame Melania Trump, som for anledningen var iført en gul kveldskjole, samt USAs ambassadør til Storbritannia, Woody Johnson, med ektefelle.
Velkomstmiddagen markerer startskuddet for Trumps første besøk til Storbritannia som president. May var ventet å holde en tale under middagen, og det var militærparade til ære for Trump.
Samtidig hadde hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor Blenheim Palace, som ligger nær Oxford. Det var på forhånd varslet store protester mot Trumps besøk til øyriket, men de største demonstrasjonene er ventet i London lørdag.
Trumps Air Force One landet på Stansted-flyplassen ved 15-tiden torsdag. Da kom han rett fra NATO-toppmøtet i Brussel. På sin pressekonferanse før avreise kommenterte han de planlagte protestene i London og andre steder.
– Jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg tenker at jeg er godt likt der borte, og jeg tror de er enige med meg om innvandring. Jeg er veldig sterk når det gjelder innvandring, sa Trump.

Te med dronningenFra torsdag til fredag overnatter presidenten og førstedamen i den amerikanske ambassadørboligen i Regent's Park. Der har politiet satt opp sikkerhetssluser og ekstra gjerder.
Fredag besøker Trump det britiske militæret før turen går til Chequers, den britiske statsministerens sommerresidens i Buckinghamshire like utenfor London, der de offisielle bilaterale samtalene mellom Trump og May vil finne sted.
Trump skal også drikke te hos dronning Elizabeth i Windsor Castle før han reiser til sin egen golfklubb i Skottland sent fredag.
Fra torsdag til søndag er det varslet demonstrasjoner mot den republikanske presidenten i London, Glasgow og Edinburgh.

Churchill-beundringDen amerikanske presidenten har uttrykt beundring for Churchill, som er et ikon for de konservative i USA for sin robuste ledelse av Storbritannia under andre verdenskrig og rolle i bekjempelsen av nazistene.
Blant annet gjeninnsatte Trump en byste av Churchill i Det ovale kontor kort tid etter at han ble tatt i ed som USAs president, og han har også hatt en visning av filmen «Darkest Hour» i Det hvite hus.
Trumps kritikere mener imidlertid at han og Churchill har få likheter, og at de to sågar er rake motsetninger på flere områder.

– OpprørPresidenten har en rekke ganger ytret seg svært kritisk til den britiske regjeringens politikk. Før han reiste fra NATO-toppmøtet i Brussel, uttalte han at det pågår et opprør i Storbritannia, der folket må ta stilling til om de vil beholde May.
– Folket stemte for å bryte det opp (Storbritannias forbindelser til EU), så jeg regner med det er det de vil gjøre, men kanskje de tar en litt annen vei. Jeg vet ikke om det er det de stemte for, sa Trump, med henvisning til den britiske folkeavstemningen.
Han understrekte samtidig at det er opp til britene å selv bestemme hvordan de løser brexit.
Trump innledet sin Europa-reise med NATO-toppmøtet i Brussel tirsdag og drar hjem til USA etter at han mandag har møtt Russlands president Vladimir Putin i den finske hovedstaden. Der lover Trump at han kommer ta opp spørsmålet om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.
(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk