Onsdag 11. juli 2018
SITTER IKKE PÅ GJERDET: Labour-leder Jeremy Corbyn kom med ramsalt kritikk av statsminister Theresa May i går. Han mener regjeringen enten må ta seg sammen eller tre til side. FOTO: ADRIAN DENNIS, AFP/NTB SCANPIX
• Labour fryder seg over konservativt kaos • Ønsker mykere brexit
Vil overta styringen
Undersak

May: Produktivt regjeringsmøte

– Et produktivt møte, sier britenes statsminister Theresa May om sitt første møte med regjeringen etter at flere ministre gikk av på grunn av uenighet om brexit.

May ble nødt til å utnevne nye ministre etter at brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trakk seg.

– Produktivt regjeringsmøte i morges – ser fram til en travel uke, skrev May på Twitter i går morges, i tillegg til å ønske England lykke til i morgendagens VM-kamp.

May har gjort det klart for de konservative at de må stå samlet om de vil unngå at Labour-leder Jeremy Corbyn overtar som statsminister.

Jeremy Hunt, som overtok etter Johnson som utenriksminister, sier at han står 100 prosent bak May, skriver BBC. Britenes handelsminister Liam Fox står også bak May – han har ingen planer om å gå av, meldte Sky News i går.

Fredag presset May regjeringen til å godta en myk strategi for å forlate EU, men verken Davis, som hadde ansvaret for forhandlingene med EU, eller Johnson kunne stå for regjeringens strategi og valgte å gå av.

Mays regjering er delt mellom dem som foretrekker en såkalt hard brexit, og dem som foretrekker enn myk utgang, med et fortsatt tett forhold til EU.

May har erstattet Davis med tidligere boligminister Dominic Raab, som blir sett på som en mulig brobygger mellom fløyene i Mays konservative parti.©NTB

LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.

BRexit

Det er fullt kaos i Det konservative partiet etter at utenriksminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis har gått av på grunn av regjeringens nye brexit-politikk.

I opposisjonspartiet Labour er det flere som nå gnir seg i hendene. Partiets skyggeminister for brexit Keir Starmer mener at Labours tilnærming til brexit «har blitt rettferdiggjort på hvert eneste stadium» og skriver på Twitter at det er «splittelse og kaos i hjertet av regjeringen».

Labours partileder Jeremy Corbyn mener at statsminister Theresa May ikke har «noen autoritet igjen og er ute av stand til å levere brexit».

«Om hun klamrer seg fast med regjeringen i kaos, er det tydelig at hun er mer interessert i å fortsette for sin egen skyld, heller enn for å tjene folket i landet vårt», skrev Corbyn på Twitter etter Davis’ avgang.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Kilde: NTB

– Tre til side

I parlamentet la ikke Corbyn fingrene imellom da han henvendte seg til May.

– Det er nå bare noen få måneder igjen til disse forhandlingene skal avsluttes. Vi har en regjering i krise, to ministre har sagt opp, og vi er fortsatt ikke noe tydeligere på hvordan vårt framtidige forhold til våre nærmeste naboer og største partnere vil se ut. Arbeidere og næringsliv fortjener bedre enn dette, sa han.

Han argumenterte videre for at landet nå trenger en «regjering som er i stand til å regjere og forhandle for Storbritannia».

– For landet og folkets beste må regjeringen ta seg sammen og gjøre det raskt, og om den ikke kan det, må den tre til side, sa Corbyn.

May på sin side kvitterte med at Corbyn «har fått 103 oppsigelser» i eget parti, med henvisning til urolighetene innad i Labour.

Ønsker en mykere brexit

Corbyn har tidligere slått fast at Labour vil respektere folkeavstemningen, men partiet har argumentert for en mykere brexit, der Storbritannia beholder et nært forhold til EU.

Labours offisielle posisjon er at de ønsker å forbli i det indre markedet, at rettighetene til EU-borgere skal garanteres og at Storbritannia skal fortsette å være en del av tollunionen i EU.

Dette vil trolig resultere i en brexit som går mot hovedgrunnene velgerne oppga for å stemme for brexit. I en valgdagsmåling oppga 49 prosent at de stemte for brexit på grunn av «prinsippet om at avgjørelser om Storbritannia, bør tas i Storbritannia.

Det er i retning av myk brexit statsminister May nå har lagt om kursen. Men ikke nok, ifølge brexit-skyggeminister Starmer.

«Avtalen som ble vedtatt på Chequers sist fredag, har mange svakheter», skriver Starmer i The Guardian, selv om han også mener den er et skritt i riktig retning.

Belager seg på støtte

I det konservative partiet er flere livredde for at Labour skal overta kontrollen. Regjeringen kan likevel være nødt til å tekkes Labour for å få Chequers-forslaget gjennom.

I går ble Labours parlamentsmedlemmer kalt inn til en brifing om planen, noe som av flere ble tolket som at May beilet Labour for støtte.

Møtet, som fant sted i går ettermiddag, ble uansett avbrutt av nyheten om at Boris Johnson trekker seg, noe regjeringens representant ikke var informert om, ifølge The Guardian.

Parlamentsmedlemmene skal ha forlatt møtet lattermilde over kaoset med kommentarer som «for en vits». En av deltakerne skal ha kalt møtet «det mest surrealistiske noensinne».

Har utformet seks tester

Labour er uansett forberedt på å stemme mot planen, selv om de da havner på samme side som forkjemperne for hard brexit i Det konservative partiet.

Partiet vil ifølge The Guardian stemme ned enhver avtale som ikke består skyggeminister Keir Starmers «seks tester»:

Sikrer den et sterkt og samarbeidende forhold til EU?

Leverer den de «eksakt samme fordelene» som Storbritannia nå har som medlemmer av det indre markedet og tollunionen?

Sikrer den en rettferdig forvaltning av migrasjon i økonomiens og fellesskapets interesse?

Forsvarer den rettigheter og forhindrer et kappløp mot bunnen?

Forsvarer den rikets sikkerhet og kapasiteten til å hanskes med kriminalitet på tvers av grenser?

Leverer den for alle regioner og nasjoner i Storbritannia?

Vil ha EØS-løsning

Den britiske journalisten, forfatteren og venstresidepersonligheten Paul Mason skriver i en kommentar hos Inews.co.uk at det nå bør skrives ut nyvalg, fordi det «ikke er noe flertall i parlamentet for det forslaget May vant gjennom med».

Som mange andre på venstresida i Storbritannia mener han at Mays brexitplan ikke går for en brexit som er myk nok.

Han mener de 17 millionene som stemte for brexit ble «solgt en løgn» og at den eneste muligheten hvis Storbritannia skal ut av EU, er en «semi-uavhengig» Norge-modell der landet forblir i EØS.

«Vi vil bli ‘regelmottakere’, men med godvilje og kloke forhandlere, burde et land på Storbritannias størrelse være i stand til å få en sterk innflytelse på reglene i det indre markedet», skriver han.

Mason mener Mays plan uansett ikke vil være noe bedre og at den «uansett er død».

axeln@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk