Mandag 9. juli 2018
UTEN KONTROLL: Fiskeriminister Michael Gove og utenriksminister Boris Johnson ledet brexit-forkjempere til seier i 2016. Nå slaktes de av sine egne for en plan kritikere mener at binder britene til EUs regler. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
• Tory-strid etter Mays nye brexit-plan • EU-kritikere kaller planen «falsk brexit»
De kalles for svikere
Theresa May
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

BREXIT

Mens Englands VM-suksess i Russland samler nasjonen, splittes regjeringspartiet Toriene av brexit-konflikt og svikeranklager.

Partisammenbrudd, velgeropprør og Jeremy Corbyn som statsminister er bare noen av skrekkscenarioene EU-motstandere ser for seg som følge av brexit-planen statsminister Theresa May i dag skal presentere for sine parlamentarikere.

Sinnet koker etter at May fredag samlet regjeringens 26 øvrige medlemmer om en plan for britenes forhold til EU etter at de forlater unionen i mars 2019.

«Brexit-ministere har satt karrierer foran landet sitt. De er forrædere mot nasjonen», sier en anonym Tory-parlamentariker til avisa Telegraph.

Mays fremste partileder­utfordrer, Jacob Rees-Mogg, mener planen kan være verre enn ingen avtale med EU i det hele tatt.

«Dette er ikke det landet stemte for, ikke det statsministeren har lovet», sier han.

Fakta

Britenes brexit-batalje:

• I juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• I juni 2017 startet britene utmeldingsforhandlinger med EU.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

• EU-forhandler Michel Barnier sier avtaleteksten må være på plass innen oktober 2018 for at den kan ratifiseres i tide.

• Theresa May forsøker nå å samle sitt parti om en felles posisjon.

Mays maktdemonstrasjon

Et 120-siders dokument om britenes brexit-posisjon skal etter planen offentliggjøres torsdag.

May sa i helga at regjeringen har blitt enige om å «harmonisere» handelsregler med EU. Britene vil opprette et «UK/EU frihandelsområde» med en «felles regelbok» der britene matcher EUs standarder for mat og varer.

Brexit-tilhengere i partiet mener dette vil befeste en situasjon der britene tvinges til å godta regler fra Brussel, og vanskeliggjøre handelsavtaler med andre land uten samme standarder.

Johnson: Å polere en bæsj

Kritikerne mener også planen legger opp til fortsatt innflytelse for EU-domstolen og spesielle rettigheter for EU-borgere. De mener May bryter «røde linjer» hun har streket opp overfor EU, og kaller planen «falsk brexit» og «brino»: Brexit in name only.

Ifølge May støtter hele regjeringen planen. Ifølge BBC sa imidlertid Johnsen at planen gjør Storbritannia til en «vasallstat», og at den tilsvarer «å polere en bæsj».

Han ga likevel til slutt sin tilslutning. May skal ha truet med å sparke Johnson dersom han kritiserte planen offentlig.

En anonym pro-brexit-minister sier til BBC at det ikke var vits å presse på for noen avstemning, ettersom styrkeforholdet var «20 mot sju».

I forkant av fredagens møte hadde May signalisert at oppviglere raskt ville byttes ut med en yngre generasjon politikere. Møtet foregikk 65 kilometer utenfor London, og kritikere fikk på forhånd beskjed om at hvis de trakk seg fra regjeringen, så ville offentlige tjenestebiler umiddelbart inndras. Kort med kontaktinformasjon til et lokalt taxi­selskap var lagt fram.

Vil kaste May

Enigheten May oppnådde øker konfliktnivået. Partiets parlamentarikere er sinte over at regjeringens brexit-forkjempere ikke ga May tøffere motstand.

Ikke minst blir tidligere Michael Gove, en av lederne for brexit-kampanjen i 2016, pekt ut som en «slange i gresset» etter at han skal ha snakket varmt om brexit-planen.

Det er ventet tøffe tak når May møter sine parlamentarikere i dag.

– Hva enn de visstnok har blitt enige om vil få det vanskelig med å overleve kontakt med tory-parlamentarikere og medlemmer, sier Labours brexit-skyggeminister Kai Stermer.

I et brev til May sier EU-kritiske parlamentarikere at forhandlingene med EU har blitt «total kapitulasjon». De forbereder et mistillitsforslag mot statsministeren Lista over konservative parlamentarikere som vil kvitte seg med May, skal ha fått tre nye navn i løpet av helgen. Andrew Bridgen er blant dem som vil erstatte May med brexit-tilhenger Jacob Rees-Mogg.

Ifølge Telegraph advarer høytstående kilder i partiet at Mays plan, overfor millioner av velgere, vil bekrefte Labour-leder Jeremy Corbyns fortelling om at Toriene «ikke bryr seg om vanlige folk».

Kilden sier tapet mot Tony Blair i 1997 vil bli som et «teselskap» satt opp mot Corbyns seier i neste valg.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. juli 2018 kl. 13.45
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk