Mandag 9. juli 2018
UTEN KONTROLL: Fiskeriminister Michael Gove og utenriksminister Boris Johnson ledet brexit-forkjempere til seier i 2016. Nå slaktes de av sine egne for en plan kritikere mener at binder britene til EUs regler. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
• Tory-strid etter Mays nye brexit-plan • EU-kritikere kaller planen «falsk brexit»
De kalles for svikere
Theresa May
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

BREXIT

Mens Englands VM-suksess i Russland samler nasjonen, splittes regjeringspartiet Toriene av brexit-konflikt og svikeranklager.

Partisammenbrudd, velgeropprør og Jeremy Corbyn som statsminister er bare noen av skrekkscenarioene EU-motstandere ser for seg som følge av brexit-planen statsminister Theresa May i dag skal presentere for sine parlamentarikere.

Sinnet koker etter at May fredag samlet regjeringens 26 øvrige medlemmer om en plan for britenes forhold til EU etter at de forlater unionen i mars 2019.

«Brexit-ministere har satt karrierer foran landet sitt. De er forrædere mot nasjonen», sier en anonym Tory-parlamentariker til avisa Telegraph.

Mays fremste partileder­utfordrer, Jacob Rees-Mogg, mener planen kan være verre enn ingen avtale med EU i det hele tatt.

«Dette er ikke det landet stemte for, ikke det statsministeren har lovet», sier han.

Fakta

Britenes brexit-batalje:

• I juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• I juni 2017 startet britene utmeldingsforhandlinger med EU.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

• EU-forhandler Michel Barnier sier avtaleteksten må være på plass innen oktober 2018 for at den kan ratifiseres i tide.

• Theresa May forsøker nå å samle sitt parti om en felles posisjon.

Mays maktdemonstrasjon

Et 120-siders dokument om britenes brexit-posisjon skal etter planen offentliggjøres torsdag.

May sa i helga at regjeringen har blitt enige om å «harmonisere» handelsregler med EU. Britene vil opprette et «UK/EU frihandelsområde» med en «felles regelbok» der britene matcher EUs standarder for mat og varer.

Brexit-tilhengere i partiet mener dette vil befeste en situasjon der britene tvinges til å godta regler fra Brussel, og vanskeliggjøre handelsavtaler med andre land uten samme standarder.

Johnson: Å polere en bæsj

Kritikerne mener også planen legger opp til fortsatt innflytelse for EU-domstolen og spesielle rettigheter for EU-borgere. De mener May bryter «røde linjer» hun har streket opp overfor EU, og kaller planen «falsk brexit» og «brino»: Brexit in name only.

Ifølge May støtter hele regjeringen planen. Ifølge BBC sa imidlertid Johnsen at planen gjør Storbritannia til en «vasallstat», og at den tilsvarer «å polere en bæsj».

Han ga likevel til slutt sin tilslutning. May skal ha truet med å sparke Johnson dersom han kritiserte planen offentlig.

En anonym pro-brexit-minister sier til BBC at det ikke var vits å presse på for noen avstemning, ettersom styrkeforholdet var «20 mot sju».

I forkant av fredagens møte hadde May signalisert at oppviglere raskt ville byttes ut med en yngre generasjon politikere. Møtet foregikk 65 kilometer utenfor London, og kritikere fikk på forhånd beskjed om at hvis de trakk seg fra regjeringen, så ville offentlige tjenestebiler umiddelbart inndras. Kort med kontaktinformasjon til et lokalt taxi­selskap var lagt fram.

Vil kaste May

Enigheten May oppnådde øker konfliktnivået. Partiets parlamentarikere er sinte over at regjeringens brexit-forkjempere ikke ga May tøffere motstand.

Ikke minst blir tidligere Michael Gove, en av lederne for brexit-kampanjen i 2016, pekt ut som en «slange i gresset» etter at han skal ha snakket varmt om brexit-planen.

Det er ventet tøffe tak når May møter sine parlamentarikere i dag.

– Hva enn de visstnok har blitt enige om vil få det vanskelig med å overleve kontakt med tory-parlamentarikere og medlemmer, sier Labours brexit-skyggeminister Kai Stermer.

I et brev til May sier EU-kritiske parlamentarikere at forhandlingene med EU har blitt «total kapitulasjon». De forbereder et mistillitsforslag mot statsministeren Lista over konservative parlamentarikere som vil kvitte seg med May, skal ha fått tre nye navn i løpet av helgen. Andrew Bridgen er blant dem som vil erstatte May med brexit-tilhenger Jacob Rees-Mogg.

Ifølge Telegraph advarer høytstående kilder i partiet at Mays plan, overfor millioner av velgere, vil bekrefte Labour-leder Jeremy Corbyns fortelling om at Toriene «ikke bryr seg om vanlige folk».

Kilden sier tapet mot Tony Blair i 1997 vil bli som et «teselskap» satt opp mot Corbyns seier i neste valg.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. juli 2018 kl. 13.45
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk