Lørdag 7. juli 2018
EN TID FOR ALT: – Kunstnerskap kommer og går, sier koreograf Jo Strømgren, som blir tvunget til å legge ned ensemblet etter 20 år. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• Jo Strømgren Kompani varsler nedleggelse etter at Kulturrådet har avslått alle søknader:
Siste dans for Jo
Undersak

Sjefen for nasjonalballetten: Meningsløst

Jo Strømgren er tilknyttet Den Norske Opera & Ballett i Oslo som én av to huskoreografer. I år skal kompaniet hans vise tre produksjoner ved operaen. Ballettsjef Ingrid Lorentzen stiller seg uforstående til at et av Norges mest kjente danseensembler ikke lenger får pengestøtte:

– Sett fra et kunstnerisk ståsted så vel som fra et kulturøkonomisk perspektiv, har Jo Strømgren Kompani klart å skape utrolig mye, og ensemblet har fortsatt stor betydning for utviklingen av norsk scenekunst. Selv om forestillingene hans har en gjenkjennelig signatur, evner Strømgren å fornye seg kunstnerisk hele tida. At det ikke skal være plass til Strømgren og folkene hans, virker meningsløst.

Kulturrådet behandlet 77 søknader om prosjektstøtte i den siste søknadsrunden. 23 prosjekter fikk innvilget til sammen elleve millioner kroner, men ikke Jo Strømgren Kompani. Strømgren har også søkt om basisstøtte for neste år, selv om kompaniet har overskredet tolvårsgrensen.

– Dersom det foreligger gode grunner, kan Kulturrådet se bort fra tolvårsregelen, forklarer leder av Faglig utvalg for teater, Thorbjørn Gabrielsen.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) har varslet en gjennomgang av støtteordningene for scenekunst.

«Jeg er naturligvis ikke glad for å høre at Jo Strømgren kompani vurderer avvikling av sin virksomhet. Jeg anerkjenner behovet for å bedre frie scenekunstgruppenes muligheter for forutsigbarhet, men jeg mener at dette må ses i sammenheng med strukturene på scenekunstfeltet som helhet», svarer Grande via Kulturdepartementets pressetjeneste.

VED VEIS ENDE: Bestillingsverket «The Road is Just a Surface» hadde urpremiere under Festspillene i Bergen i år. FOTO: BJØRN OPSAHL
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, etter at Kulturrådet har avslått alle søknader om støtte.

Dans

Med debutforestillingen «A Dance Tribute to the Art of Football» i 1998 ble koreograf og danser Jo Strømgren nærmest genierklært. Under årets Festspillene i Bergen hadde Strømgren urpremiere på kritikerroste «The Road is Just a Surface», i samarbeid med artisten Anja Garbarek. Fortsatt turnerer kompaniet hans med rundt 150 forestillinger årlig i Norge og utlandet.

Men i oktober er det trolig over, med mindre ensemblet blir tilført livreddende hjelp.

– Det går mot styrt avvikling. Årsaken er at kompaniet har fått avslag på alle søknader om støtte fra Kulturrådet. Uten noen form for offentlig medvirkning er det ikke annet alternativ enn å legge ned, bekrefter styreleder Ragna Sofie Grung Moe.

Kompaniet har ikke inngått noen forpliktende avtaler for neste år, og Jo Strømgren innser at det kan være slutt.

– Når man får kniven på strupen er tida kanskje inne for å evaluere sin egen virksomhet og hvilken verdi man har i kulturlivet, sier Jo Strømgren.

Fakta

Jo Strømgren Kompani:

• Opprettet i 1998 av koreograf og danser Jo Strømgren.

• Har turnert nesten 60 land de siste 20 årene. Kompaniet viser rundt 150 forestillinger årlig i inn- og utland.

• I tolv år ble kompaniet tildelt basisstøtte fra Kulturrådet, men falt ut av den tidsbegrensede ordningen i år.

• Nå går det mot nedleggelse etter at søknad om prosjektstøtte også ble avslått.

Avslag på prosjektstøtte

Som Klassekampen omtalte i september i fjor, falt Jo Strømgren Kompani ut av Kulturrådets ordning med basisstøtte til etablerte scenekunstnere, fordi ordningen er begrenset oppad til tolv år.

29. mai i år ble kulturminister Trine Skei Grande (V) avkrevd svar av SV på Stortinget om hva hun ville gjøre for å redde et av landets mest suksessrike danseensembler.

I sitt svar viste Grande til den kommende Kulturmeldingen, og at hun vil foreslå noen endringer i støtteordningen som skal gi mer langsiktighet i finansieringen av godt etablerte kunstnerskap. Som midlertidig løsning anbefalte hun kompaniet å søke om prosjektstøtte fra Kulturrådet.

For tre uker siden fikk ensemblet avslag også på denne søknaden.

– Jeg har vært ute en vinternatt før, og vet jo hvordan forvaltning og politikk fungerer. Det er en tid for alt, også for å legge ned spaden og kanskje begynne med noe annet, sier Strømgren.

Krig for å overleve

Selv om han tar nedleggelsen av hans eget kompani med fatning, undrer Strømgren seg over de kulturpolitiske prioriteringene som ligger til grunn, ikke minst sett i lys av den nåværende regjeringens satsing på kultur som næringsvei.

Da han startet med prosjektet for 20 år siden, var målet å tilby smal scenekunst for et stort publikum. Kompaniets mål til egeninntjening var 50 prosent, som er langt over det vanlige for institusjonsteatre.

Ifølge Strømgren har kompaniet hans innfridd målsettingen hele veien.

– På den tida var det jo mange som ristet på hodet over at jeg skulle slå et slag for smal scenekunst til et stort publikum. Jeg så på dette som en geriljakamp og var fast bestemt på å skape mitt eget eksistensgrunnlag, blant annet ved å satse på mange opptredener i utlandet, forteller Strømgren.

Siste forestilling

Mange gjesteopptredener og samarbeidsprosjekter i utlandet har det blitt, i den grad at Strømgren selv hevder kompaniet hans er blitt Skandinavias største eksportvare innen scenekunst.

28. oktober kan bli siste mulighet for å få med seg en av Jo Strømgren Kompanis karakteristiske forestillinger. Da er det siste visning av «A Better Place» på operaen i Bjørvika i Oslo, som er laget i samarbeid med det litauiske nasjonalteatret.

– Jeg mener vi har klart å holde oss på et høyt kunstnerisk nivå helt fram til i dag, og på mange måter har vi vært en helt usannsynlig suksess, sier Strømgren.

Nedleggelsen vil få ringvirkninger for det øvrige dansemiljøet. Antall fast ansatte ved kompaniet er kun to, men i løpet av et år engasjerer kompaniet mellom 40 og 50 frilansere til ulike oppsetninger.

Strømgren mener kulturlivet har fått mye tilbake for 3,5 millioner kroner i året, som var beløpet kompaniet fikk i støtte fra Kulturrådet helt fram til i fjor.

– Det er klart, kunstnerskap kommer og går. Akkurat som det var plass til meg i starten, må det gjøres plass til nye talenter, sier Strømgren.

jonas.braekke@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. juli 2018 kl. 11.29
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk