Lørdag 7. juli 2018
TIL HIMMELS: Kina lover å svare på USAs innføring av toll på kinesiske varer. Her to kvinner på en utstillingsrakett i Beijing. FOTO: NG HAN GUAN, AP/NTB SCANPIX
• Donald Trump innførte straffetoll mot Kina • Ekspert: Verdensøkonomien trues
Fyrer opp varekrig
Guri Rosen
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.

handelskrig

I går klokken 06.01, norsk tid, innførte USA straffetoll på 1102 kinesiske varer, tilsvarende et årlig beløp på 34 milliarder dollar, blant annet innenfor elektronikk.

Kineserne gjengjeldte handlingen umiddelbart, med en straffetoll på 545 amerikanske produkter, primært innenfor landbruk, til en årlig verdi av 34 milliarder dollar.

Handelskrigen mellom de to stormaktene er for alvor i gang.

Fakta

Trumps handelskriger:

• USAs president Donald Trump har lenge vært kritisk til USAs eksisterende frihandelsavtaler som han vil erstatte med bilaterale handelsavtaler.

• I mars innførte USA straffetoll på import av stål og aluminium fra EU og Canada.

• I går morges innførte USA straffetoll på 1102 ulike kinesiske varer blant annet batterier, kjemiske produkter og telekomutstyr.

• Kina svarte ved å øke tollen på 545 produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter.

«Dollar for dollar»

Begge landene ser på kort sikt for seg å innføre ytterligere 16 milliarder dollar i straffetoll. Guri Rosen, forsker ved senter for europaforskning (Arena), mener det beløpene vi ser i dag ikke for dramatiske.

– Det de iverksetter i dag er fortsatt relativt lite. De virkelige problemene oppstår om dette eskalerer videre, sier hun.

President Trump har truet med å øke straffetollene til så mye som 400 milliarder dollar, og kineserne er forberedt på å gjengjelde dollar for dollar.

– Om summene Trump har snakket om blir en realitet, vil det få store konsekvenser for alle deler av verdensøkonomien, sier Rosen, som er ekspert på EUs eksterne handelspolitikk.

– Vi ser allerede i dag at uroen opptakten til handelskrigen har skapt fører til at investeringene går ned i globalt, og dette vil bare bli forsterket, fortsetter hun.

Bruker kjøttvekta

Rosen mener at Trumps konfronterende linje vil kunne være skadelig for Norge på lengre sikt.

– At Trump nå tar et oppgjør med land, ett etter ett, er ganske dramatisk. USA har helt siden starten vært en pådriver for multilateral frihandel. Trump bryter totalt med dette ved å legge kjøttvekta til grunn for ny avtaler.

Rosen påpeker at Norge kan komme til dårligere ut av de fleste handelsavtaler dersom kun de største økonomiene får diktere betingelsene.

– Uavhengig av hva man mener om WHO og frihandel generelt, så ser man at Trumps framgangsmåte er et dårligere alternativ en systemet vi har nå.

Rosen påpeker at Norge alene er altfor små til å kunne sanksjonere store land effektivt.

Ringvirkninger

En handelskrig mellom USA og Kina kan få konsekvenser for norsk industri og norske forbrukere.

Stål og aluminiumstollen Trump innførte i mars gjør at det ikke lenger er like stor etterspørsel etter utenlandsk stål i USA. Siden det er generell overproduksjon av stål på verdensbasis, vil stålet som ikke lenger brukes i USA forsøke å finne nye markeder, som for eksempel Europa. Dette vil igjen presse prisene på stål ned og i verste fall føre til nedleggelse av europeiske stålfabrikker, dersom de ikke kan konkurrere på pris.

Rosen forklarer at i et slikt scenario vil EU se seg nødt til å innføre straffetoll selv, som vil eskalere situasjonen ytterligere.

Trump innfører nå straffetoll på elektroniske komponenter fra Kina. Disse komponentene brukes av amerikanske firmaer som Apple for å produsere maskinene deres. Når de må betale mer for komponentene, vil det også føre til høyere priser på Macbooks, Iphoner og deres andre produkter for norske forbrukere.

Likere betingelser

Trumps motivasjon for handelskrigen med Kina er todelt. På den ene sida ønsker han å straffe Kina konkret for det han kaller urettferdig handelspraksis. Der det amerikanske markedet er åpent for investeringer, oppkjøp og konkurranse fra utlandet, er det kinesiske markedet langt mer lukket og mer beskyttet fra konkurranse utenfra.

I tillegg anklager Trump kineserne for å ikke respektere den intellektuelle eiendomsretten, ved å kopiere amerikanske produkter uten å betale for det. Ved å innføre straffetoll mot Kina, ønsker Trump-administrasjonen å jevne ut konkurransen.

Flere arbeidsplasser i USA?

Den andre motivasjonsfaktoren er at presidenten satser på at han kan styrke amerikansk produksjonsindustri gjennom å innføre en straffetoll på varer som stål og aluminium, men også elektroniske komponenter. Målet er å gjøre amerikanske produsenter billigere en utenlandske og slik skape flere arbeidsplasser. Rosen er usikker på om dette vil fungere.

– Da USA innførte toll på stål under Bush, så man at selv om stålindustrien var fornøyd, så fikk de som brukte stål i produksjonen det verre.

Hun trekker fram at det også vil kunne hindre internasjonale selskaper i å investere i USA. Helt konkret trekker hun fram selskapet Elektrolux som satte en milliardinvestering i USA på vent fordi de fryktet økte produksjonskostnader.

martinu@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.
Lørdag 8. september 2018
VEIVALG: Morgendagens valg er «en folkeavstemning om Sverige fortsatt skal være et anstendig demokrati», sier statsminister Stefan Löfven til ­Klassekampen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk