Lørdag 7. juli 2018
OPPSTANDEN: KrF er tilbake fra under sperregrensa og spretter opp fra 3 prosent til 5 prosent oppslutning i Klassekampens julimåling. Her kjøper han is i Oslo i mai i år. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
• KrF gjør sin beste måling siden valget • Partiet avgjør mange saker i Stortinget
KrF nyter vippemakt
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).

KRF

Kristelig Folkepartis leder er godt i gang med sommer­ferien, men tar gjerne en prat med Klassekampen for å snakke om piler som peker oppover.

– Når vi har et valgresultat på 4,2 prosent, er det lov å se femtallet som noe positivt. Men det viktigste for KrF er ikke oppmerksomheten om målingene, men å stå opp for det vi mener er riktig politikk.

5 prosent oppslutning er det beste KrF er målt til i Klassekampen siden valget i fjor. Målingen gjennomføres av Norfakta for Klassekampen og Nationen og viser at KrF har gjort et realt hopp fra junimålingen, da partiet hadde magre 3 prosent.

Fakta

Partimåling:

• Klassekampen og Nationens partimåling er laget av Norfakta, og tatt opp 3.–4. juli.

• Det er tilsammen 1001 spurte, og resultatene er veid mot fylke, kjønn, alder og stortingsvalget i 2017.

• Feilmarginen for utvalget som helhet er inntil 3,1 prosent.

• Feilmarginen for KrF er 1,1 prosent.

Arbeid viktig for KrF

KrF er tungen på vektskålen i nær alle saker som avgjøres i Stortinget denne perioden. Politiske kommentatorer har hevdet at partiet ikke får sette egen dagsorden, men må halse etter de andre partienes forslag i små og store saker.

– Jeg blir provosert når noen sier at innleie ikke er viktig for KrF, sier Knut Arild Hareide.

Partiet gikk i vår sammen med venstresida på Stortinget og vedtok en klar innskjerping på bruk av innleid arbeidskraft. Hareide framhever dette som en klar seier, også for familiepartiet KrF.

– Denne våren har vi fått presentert de laveste fødselstallene i Norge noensinne. Om mange er i midlertidig jobb, med økonomisk utrygghet og dårlige permisjonsordninger, er det vanskeligere å bestemme seg for å få barn, sier Hareide og legger til:

– Arbeidsliv og familieliv henger sammen.

Får skryt

For KrF-lederen står familie­livet i høysetet denne sommeren. Intervjuet gjøres på telefon fra passasjersetet mens kona Lisa Maria fører bilen i retning Bø i Sommarland.

I baksetet blir ungene utålmodige. Hareides telefonsamtale har brutt den delte internettilkoblingen til nettbrettet som korter ned reisetida for de små.

– Dette er sommerturneen vår. En uke på Vestlandet, så en uke på Sørlandet, og så skeier vi ut med ei uke i Danmark og Legoland.

Hareide forteller at han møter mange velgere på norgesferien. At Sylvi Listhaug (Frp) ble presset ut av regjeringen, er en sak som engasjerer mange.

– Listhaug-saken er den saken flest vil snakke om. Mange har kommet bort og takket meg. En dame tilbød seg å bære matvarene mine hjem fra butikken, sier han.

Listhaugs regjerings-exit har også gjort regjeringen mer spiselig for KrF.

– Etter utskiftingen oppleves regjeringen som mer stødig, synes jeg. Det var ikke en svekkelse av regjeringen, selv om selve episoden var krevende, sier Hareide.

Høyrevendt spagat

Nettstedet «Holder de ord» har sluppet en oversikt som viser at KrF har stemt sammen med regjeringen i 81 prosent av sakene siden valget.

– Vi støtter regjeringen i flere saker. Det skyldes at regjeringen har kommet nærmere KrF. Når vi ikke støtter regjeringen, danner vi ofte et alternativt flertall. Regjeringens posisjon er svekket i Stortinget, selv om Venstre har kommet inn, sier Hareide.

KrF har lovet å avklare i høst om de vil følge etter Venstre inn i regjering.

– På kort sikt kan det å gå inn i regjering gi mindre innflytelse, og lengre sikt kan det gi mer. Nå avgjøres mange av sakene i Stortinget, og jeg tenker det er positivt at sakene blir debattert i offentligheten.

Stort fall for Høyre

På junimålingen fikk Høyre juble stor framgang. Den er allerede spist opp, og partiet er nå nede på 26,3 prosent, den laveste målingen siden stortingsvalget. Frp går noe fram og berger dermed det borgerlige flertallet med KrF fortsatt på vippen.

Arbeiderpartiet ser ingen ende på elendigheten, og gjør nok en svak måling på 23,7 prosent. Fortsatt er Høyre landets største parti.

Småpartiene Rødt, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre er alle under sperregrensen på 4 prosent på denne målingen. For Rødt og MDG ville resultatet likevel doblet stortingsgruppa fra én til representanter, mens Venstre ville mistet to tredeler av gruppa, og sitter også igjen med to representanter.

Selv om KrF går fram på målingen, er det langt unna resultatene partiet hadde da Hareides politiske forbilde Kjell Magne Bondevik var statsministerkandidat i 1997 og 2001.

– Bondevik satt 25 år på Stortinget og hadde gått av som partileder, før han slo gjennom og ble statsminister i 1997. Det viser at det er viktig å ha stayerevne i politikken, sier Hareide.

johnt@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk