Lørdag 7. juli 2018
OPPSTANDEN: KrF er tilbake fra under sperregrensa og spretter opp fra 3 prosent til 5 prosent oppslutning i Klassekampens julimåling. Her kjøper han is i Oslo i mai i år. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
• KrF gjør sin beste måling siden valget • Partiet avgjør mange saker i Stortinget
KrF nyter vippemakt
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).

KRF

Kristelig Folkepartis leder er godt i gang med sommer­ferien, men tar gjerne en prat med Klassekampen for å snakke om piler som peker oppover.

– Når vi har et valgresultat på 4,2 prosent, er det lov å se femtallet som noe positivt. Men det viktigste for KrF er ikke oppmerksomheten om målingene, men å stå opp for det vi mener er riktig politikk.

5 prosent oppslutning er det beste KrF er målt til i Klassekampen siden valget i fjor. Målingen gjennomføres av Norfakta for Klassekampen og Nationen og viser at KrF har gjort et realt hopp fra junimålingen, da partiet hadde magre 3 prosent.

Fakta

Partimåling:

• Klassekampen og Nationens partimåling er laget av Norfakta, og tatt opp 3.–4. juli.

• Det er tilsammen 1001 spurte, og resultatene er veid mot fylke, kjønn, alder og stortingsvalget i 2017.

• Feilmarginen for utvalget som helhet er inntil 3,1 prosent.

• Feilmarginen for KrF er 1,1 prosent.

Arbeid viktig for KrF

KrF er tungen på vektskålen i nær alle saker som avgjøres i Stortinget denne perioden. Politiske kommentatorer har hevdet at partiet ikke får sette egen dagsorden, men må halse etter de andre partienes forslag i små og store saker.

– Jeg blir provosert når noen sier at innleie ikke er viktig for KrF, sier Knut Arild Hareide.

Partiet gikk i vår sammen med venstresida på Stortinget og vedtok en klar innskjerping på bruk av innleid arbeidskraft. Hareide framhever dette som en klar seier, også for familiepartiet KrF.

– Denne våren har vi fått presentert de laveste fødselstallene i Norge noensinne. Om mange er i midlertidig jobb, med økonomisk utrygghet og dårlige permisjonsordninger, er det vanskeligere å bestemme seg for å få barn, sier Hareide og legger til:

– Arbeidsliv og familieliv henger sammen.

Får skryt

For KrF-lederen står familie­livet i høysetet denne sommeren. Intervjuet gjøres på telefon fra passasjersetet mens kona Lisa Maria fører bilen i retning Bø i Sommarland.

I baksetet blir ungene utålmodige. Hareides telefonsamtale har brutt den delte internettilkoblingen til nettbrettet som korter ned reisetida for de små.

– Dette er sommerturneen vår. En uke på Vestlandet, så en uke på Sørlandet, og så skeier vi ut med ei uke i Danmark og Legoland.

Hareide forteller at han møter mange velgere på norgesferien. At Sylvi Listhaug (Frp) ble presset ut av regjeringen, er en sak som engasjerer mange.

– Listhaug-saken er den saken flest vil snakke om. Mange har kommet bort og takket meg. En dame tilbød seg å bære matvarene mine hjem fra butikken, sier han.

Listhaugs regjerings-exit har også gjort regjeringen mer spiselig for KrF.

– Etter utskiftingen oppleves regjeringen som mer stødig, synes jeg. Det var ikke en svekkelse av regjeringen, selv om selve episoden var krevende, sier Hareide.

Høyrevendt spagat

Nettstedet «Holder de ord» har sluppet en oversikt som viser at KrF har stemt sammen med regjeringen i 81 prosent av sakene siden valget.

– Vi støtter regjeringen i flere saker. Det skyldes at regjeringen har kommet nærmere KrF. Når vi ikke støtter regjeringen, danner vi ofte et alternativt flertall. Regjeringens posisjon er svekket i Stortinget, selv om Venstre har kommet inn, sier Hareide.

KrF har lovet å avklare i høst om de vil følge etter Venstre inn i regjering.

– På kort sikt kan det å gå inn i regjering gi mindre innflytelse, og lengre sikt kan det gi mer. Nå avgjøres mange av sakene i Stortinget, og jeg tenker det er positivt at sakene blir debattert i offentligheten.

Stort fall for Høyre

På junimålingen fikk Høyre juble stor framgang. Den er allerede spist opp, og partiet er nå nede på 26,3 prosent, den laveste målingen siden stortingsvalget. Frp går noe fram og berger dermed det borgerlige flertallet med KrF fortsatt på vippen.

Arbeiderpartiet ser ingen ende på elendigheten, og gjør nok en svak måling på 23,7 prosent. Fortsatt er Høyre landets største parti.

Småpartiene Rødt, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre er alle under sperregrensen på 4 prosent på denne målingen. For Rødt og MDG ville resultatet likevel doblet stortingsgruppa fra én til representanter, mens Venstre ville mistet to tredeler av gruppa, og sitter også igjen med to representanter.

Selv om KrF går fram på målingen, er det langt unna resultatene partiet hadde da Hareides politiske forbilde Kjell Magne Bondevik var statsministerkandidat i 1997 og 2001.

– Bondevik satt 25 år på Stortinget og hadde gått av som partileder, før han slo gjennom og ble statsminister i 1997. Det viser at det er viktig å ha stayerevne i politikken, sier Hareide.

johnt@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk