Torsdag 28. juni 2018
OPPGJØR: Avtroppende AUF-leder Mani Hussaini vil ha en ny diskusjon om basepolitikken, og mener regjeringen har brutt med norsk utenrikspolitisk tradisjon.
AUF-lederen mener regjeringen bryter basepolitikken ved å la US Marines bli i Norge:
– Erna er i lomma på Trump
Undersak

Avviser kritikken

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke enig i at de amerikanske soldatene på Værnes bryter med norsk sikkerhetspolitisk tradisjon.

«At våre allierte trener mer i Norge er i tråd med initiativet vi tok i regjering for ti år siden om å ‘ta Nato hjem’», skriver hun i en sms til Klassekampen.

«Vi mener denne treningen er i tråd med Norges egendefinerte base­politikk. Siden 1949 har vi en rekke ganger oppdatert inn­holdet i vår basepolitikk», skriver hun.

Huitfeldt skriver at «vi lever godt med at det ikke er 100 prosent enighet mellom AUF og Ap i alle saker», men også at Arbeiderpartiet setter som krav at regjeringen opprettholder antallet soldater i indre Troms når de amerikanske marinesoldatene kommer.

Huitfeldt har tidligere kritisert regjeringen for å skape en ubalanse mellom antallet norske og antallet amerikanske soldater i det som tradisjonelt er den norske hærens kjerneområde.

Samtidig som US Marines nå skal stasjoneres i Troms, er det på Stortinget strid om en av Hærens bataljoner skal gjøres om til mobiliseringsbattaljon, det vil si at det ikke skal være soldater på plass, men at soldatene skal mobiliseres i tilfelle krise.

magnusl@klassekampen.no

MOTSTANDER: Regjeringen har brutt med den norske sikkerhetspolitiske tradisjonen, og Arbeiderpartiet bør si nei til flere amerikanske soldater i Norge. Det mener AUF-leder Mani Hussaini.

FORSVAR

I sine siste måneder som ungdomspartileder rykker AUF-leder Mani Hussaini nå ut med et hardt oppgjør med Erna Solbergs utenriks­politikk – og et krav om at Arbeiderpartiet endrer kurs.

For to uker offentliggjorde regjeringen nyheten om at antallet amerikanske soldater i Norge skal dobles, og at soldatene skal bli i landet i fem år.

Hussaini reagerer kraftig på den amerikanske opptrappingen i Norge og mener at regjeringen har brutt med et grunnleggende prinsipp i norsk utenriks- og forsvarspolitikk.

– Jeg mener at regjeringen bryter norsk basepolitikk når de inviterer enda flere amerikanske soldater til Norge og lar dem bli i fem år, sier han.

Den avtroppende AUF-lederen sier han mener at base­politikken fortsatt er viktig, på tross av den er nesten 70 år gammel.

– Det var viktig under den kalde krigen, da vi hadde stor spenning mellom stormaktene. Vi er i en ganske lik situasjon i dag, sier Hussaini.

Fakta

USA i Norge:

• Regjeringen har varslet at antallet amerikanske marinesoldater i Norge skal økes til 700. Soldatene skal stasjoneres på Setermoen i Troms, i tillegg til dagens stasjonering på Værnes i Trøndelag. Ordningen skal vare i fem år.

• Samtidig skal USA bygge fire plasser for jagerfly på Rygge i Østfold. Det skal være snakk om amerikanske fly av typen F-22.

• Den norske overvåkingsskvadronen på Andøya er under hardt press etter at Stortinget besluttet å legge ned basen, og det er usikkert om Forsvaret vil greie å fly de norske overvåkingsflyene fram til nye fly er på plass i 2022. I mellomtiden vil USA støtte den norske havovervåkingen. Detaljene i denne støtten er ikke kjent.

Vil senke spenningen

Den norske basepolitikken ble lagd da Norge gikk inn i Nato, og den norske regjeringen beroliget Sovjetunionen med at det ikke ville bli opprettet fremmede baser på norsk jord i fredstid.

Det er en politikk regjeringen nå har forlatt, mener Mani Hussaini.

– I begynnelsen skulle de amerikanske soldatene være her midlertidig, så ble det to år. Nå blir det dobbelt så mange og i fem år. Det begynner å se ut som de er her permanent, sier han.

Hussaini vil heller ha flere norske soldater i Nord-Norge og lavere spenning i forholdet til Russland.

– Norge bør ikke være med på å øke spenningsnivået. Nå gjør vi det motsatte. Erna Solberg er i lomma på Donald Trump, sier AUF-lederen.

Mener Erna brøt konsensus

På tross av at han er tilhenger av et norsk Nato-medlemskap, sier AUF-lederen at det nå er på tide at Ap presser fram en diskusjon om base­politikken i Norge.

– Første steg er at vi får slutt på hemmeligholdet og får fram den egentlige bakgrunnen for at soldatene er her, sier Hussaini.

– Svarene som Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide har gitt, er talepunkter som ingen tror på, legger han til.

– Ap har for det meste støttet Høyre-regjeringers utenrikspolitikk. Mener du at det er på tide å bryte enigheten nå?

– Det er regjeringen som har brutt konsensusen i norsk sikkerhetspolitikk ved å bryte med basepolitikken, sier Husseini.

Russisk reaksjon

Soldater fra det amerikanske marinekorpset skal rotere gjennom de norske basene på Værnes i Trøndelag og på Setermoen i Troms. Det er spesielt vintertrening marinesoldatene vil drive med. I 2017 kom de første 330 soldatene til Værnes.

Nå blir det 700 soldater til sammen med den nye kontingenten i Nord-Norge.

I tillegg har regjeringen gitt USA tillatelse til å begynne byggingen av plasser for fire amerikanske kampfly på Rygge i Østfold.

Russiske myndigheter har reagert skarpt på nyhetene og hevder at det er et brudd på tidligere norsk politikk overfor Russland.

På en pressekonferanse for litt over to uker siden sa talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova at den amerikanske militære opptrappingen i Norge «undergraver tilliten og forutsigbarheten i de bilaterale relasjonene og er i strid med tidligere løfter om å avvise politikk med aggressive hensikter».

Zakharova understreket at russisk UD ser på den amerikanske tilstedeværelsen i Norge som et brudd på basepolitikken.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk