Onsdag 27. juni 2018
UTELIV: I dag skinner sola, men Henrik Vridve og Stine Kristiansen har hatt sin del av regnvær på sin ufrivillige campingferie i regi av Nav.
De gikk til Nav for å få hjelp da de ble bostedsløse. Nå har de bodd i Nav-telt i to uker:
Ba om bolig, fikk telt
Undersak

Unisont kritiske

Klassekampen har snakket med flere av medlemmene i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, komiteen som har ansvar for spørsmål om Nav. Blant politikerne i komiteen er det tverrpolitisk enighet om at telt ikke er et alternativ til tak over hodet.

– Dette er ikke akseptabelt. Vi skal kunne sikre folk husly også når det oppstår en akutt situasjon. Hadde det vært snakk om en natt, kunne jeg forstått det, men dette er ikke bra nok, sier Erlend Wiborg, stortingsrepresentant for Frp.

Han mener dette gjelder uavhengig av helsesituasjon, men at sykdom gjør det enda viktigere å rydde opp.

– Det er ikke slik velferdssystemet vårt skal fungere. Dette kan ikke rettferdiggjøres, sier Solfrid Lerbrekk, stortingsrepresentant for SV.

Hun mener paret i verste fall burde innlosjeres på hotell hvis kommunen ikke finner rom til dem.

Også Ap og Senterpartiet er klare på at telt ikke kan erstatte tak.

Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet er glad i å bo i telt, men mener det får være grenser.

– Å bo i telt er noe du gjør når du er på ferie. Det å sende noen for å bo i telt fordi de ikke har noe sted å bo er naturligvis uakseptabelt. Sånn kan vi ikke ha det, sier han.

CAMPINGLIV: Stine Kristiansen og Henrik Vridve gikk til Nav for hjelp til å få tak over hodet. Nav ga dem et telt og ba dem campe ulovlig i skogen.

NAV

– Nå skjønner jeg hvorfor det med jevne mellomrom dukker opp historier om folk som begynner å skrike og blir gærne på Nav-kontor. Jeg trodde vi skulle få hjelp i en vanskelig situasjon, men Nav har bare gjort ting vanskeligere, sier Stine Kristiansen.

Klassekampen besøker henne og samboeren Henrik Vridve i et skogholt i Drammen på teltplassen de har bodd på de siste to ukene.

Teltet er Nav Drammens versjon av et tak over hodet.

Fakta

Hjelp til hjemløse:

• Nav Drammen har gitt akutt bostedsløse telt da de ba om hjelp til tak over hodet.

• Sosialtjenesteloven §27 sikrer personer som er akutt bostedsløse rett til midlertidig botilbud og hjelp fra Nav til å finne dette hvis man ikke finner selv.

• Botilbudet må være kvalitetsmessig forsvarlig ut fra den enkelte tjenestemottakers behov. Normalt innebærer det tilgang på bad, toalett, vann, strøm og kjøkken.

• Nav sentralt slår fast at telt som hovedregel ikke oppfyller vilkårene i loven.

Akutt hjemløse

Problemene for paret startet da de for halvannen måned siden avtalte å leie et rom i leiligheten til en venn.

Etter å ha bodd der i få uker ble det klart at han ikke var en så god venn som de hadde trodd, og de ble kastet ut av leiligheten på kort varsel.

Siden de ikke hadde rukket å underskrive kontrakt, var de helt rettighetsløse. Uten tak over hodet og med lite nettverk i byen så de ikke noe annet alternativ enn å søke hjelp fra Nav.

Slik paret forteller det, fortalte de to saksbehandlere hos Nav at de trengte hjelp til et sted å bo. Behovet var desto større fordi Kristiansen, som inntil nylig jobbet som barista, fortsatt er i rekonvalesens etter en alvorlig ulykke i oktober.

Hun fikk hjerneblødning etter at hun falt av et longboard og slo hodet i asfalten.

Nav lånte dem et firemannstelt og liggeunderlag. De fikk beskjed om at det egentlig ikke var lov å campe på et sted i mer enn tre døgn, men at ingen kom til å sjekke. Mandag hadde de bodd ute i to uker.

– Vi søker på alt som er av leiligheter, men det tar mye tid å leve på denne måten. Vi har ikke strøm, vi har ikke vann, og vi bruker to timer om dagen på å plukke ved. Hvis jeg skal dusje, må Henrik snike meg inn på treningssenteret hvor han har medlemskap. Det hjelper heller ikke at vi lukter bål på visningene, sier Kristiansen.

Skaper problemer

I dag skinner sola, men de har også hatt perioder med møkkavær. Paret mener de kanskje kunne ledd av situasjonen hvis det ikke hadde vært for at campinglivet kan få alvorlige konsekvenser.

– Det største problemet er at Stine fortsatt er syk. Hun var inn og ut av sykehus og behandling i seks måneder og kan fortsatt besvime og få plutselige hukommelsestap. Legene har sagt at stress kan være utløsende, så dette er ikke en bra situasjon, sier Vridve.

Kristiansen forteller at bosituasjonen har fått konsekvenser for samværet med datteren, som bor i Irland.

– Det var avtalt at datteren min skulle komme å besøke meg, men besøket ble avlyst fordi jeg ikke har lov å ha henne uten et sted å bo, sier hun.

Kristiansen og Vridve er skuffet over oppfølgingen de har fått, og forbereder en klage til fylkesmannen.

Lover å rydde opp

– Jeg har taushetsplikt, så kan ikke kommentere konkret på innholdet i saken, men her har det vært en svikt i rutinene. Det er overhodet ikke vanlig praksis at bostedsløse blir gitt telt, sier Katrine Christiansen, leder i Nav Drammen.

– Dere hadde jo et telt liggende dere lånte dem?

– Det er nyanser i saken som gjorde at dette skjedde, men her må vi bare vedgå at det har vært en svikt. Vi har nå gått gjennom interne rutiner, sier Christiansen.

Hun forteller at de håper å få til en rask løsning for campingparet.

– Vi tar kontakt med dem umiddelbart for å få i gang en ny dialog. Vi skal finne en bedre løsning, sier Christiansen.

Nav Drammen er ikke de eneste som har opplevd rutinesvikt. De siste årene har det vært saker i lokalaviser om at Nav gir telt til husløse også i Halden, Namsos og Ås.

– Vi har ikke oversikt over hva slags botilbud som benyttes i den enkelte kommune, men å gi telt som midlertidig botilbud vil som hovedregel være uforsvarlig, sier Jan Erik Grundtjernlien, tjenestedirektør i Nav sentralt.

jos@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk