Onsdag 27. juni 2018
UTENFOR BOKSEN: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner utelukker at det vil bli tatt inn mer historiestoff i de nye læreplanene. Da han la fram regjeringens fornyingsplaner på Skøyen skole i Oslo i går, ble han kjent med elevene Sofia og Tindra.8FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) vil fornye skolefagene ved å kutte ned på det historiske stoffet:
Kutter til nytt fag
Regjeringen sier ja til en rekke omstridte kuttforslag i skolefagene.

historie på skraphaugen

– Noe må ut. Det er fagfornyelsen i praksis, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Norske myndigheter er i ferd med å gjennomføre en storstilt renoveringsarbeid av fagene i norsk skole. Utdanningsdirektoratet (Udir) har utarbeidet et forslag til et knippe kjerneelementer, som er det viktigste elevene skal lære i hvert fag.

De nye kjerneelementene vil være retningsgivende for læreplanene som skal tas i bruk høsten 2020. Forslaget fra Udir har vært gjennom tre ulike høringsrunder med til sammen 6700 høringssvar.

I går var statsråd Jan Tore Sanner på Skøyen skole i Oslo for å legge fram regjeringens fornyingsplaner for skolen.

Det viste seg at Sanners plan i stor grad hviler på det endelige forslaget til Udir.

Fakta

Fagfornyelsen:

• Norske myndigheter er nå i gang med å fornye læreplanene i norsk skole.

• Læreplanene skal gjøres relevante for framtida, og innholdet skal endres.

• Fagfornyelsen er blitt møtt med kritikk, blant annet fordi det kuttes ned på det historiske stoffet i mange av skolefagene.

Utelukker mer historie

Tanken bak fagfornyelsen er at læreplaner i fag som norsk, engelsk, KRLE, kunst og håndverk skal bli mer relevante for framtida. Det betyr at stoffmengden norske elever skal gjennom i skoleløpet, trimmes ned. Målet er at det skal gi mer tid til såkalt dybde­læring.

I det siste har Klassekampen skrevet flere saker om fagfornyelsen. En gjennomgripende tendens er nemlig at det historiske stoffet i mange av de tradisjonelle skolefagene nå blir redusert. Og mange har vært kritiske til forslaget fra Udir.

Regjeringen kommer heller ikke til å åpne for å ta inn mer historiestoff i de nye læreplanene.

– Dagens læreplaner er for omfangsrike, men nå vil vi gi mer rom til elevenes fordypning. De skal få mer tid til å sette oss grundig inn i hvert enkelt fag og lære å se ulike fagområder i sammenheng, sier Sanner.

– Tankevekkende

Jakob Maliks er professor i samfunnsfag ved NTNU, og han er bekymret over at regjeringen ikke vil gi mer plass til det historiske stoffet.

– Historisk kunnskap krever mye plass, og det er tidkrevende å tilegne seg. Jeg frykter at de historiske delene i skolefagene nå blir redusert til et sett med eksempler som skal illustrere et poeng i samtida, sier en oppgitt Maliks til Klassekampen.

På denne måten mister også elevene blikket for de lange linjene i historien, mener professoren. Han synes det er ekstra tankevekkende at de historiske delene i skolefag som norsk, engelsk og KRLE nå kan synes å bli svekket samtidig.

– Det er viktig å være klar over at de historiske perspektivene, for eksempel i et fag som norsk, bidrar til å støtte opp under historiens plass i skolen og samfunnet, sier Maliks.

– Hvis det historiske stoffet nedprioriteres i alle fag samtidig, tror jeg summen av disse svekkelsene vil kunne virke inn målene som er satt i opplæringsloven.

Her står det i klartekst at opplæringen i norsk skole skal gi elevene «historisk og kulturell innsikt og forankring».

– Det kan bli vanskelig å oppnå dette når det kuttes så hard i det historiske fagområdet, sier han.

dageivindl@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Mandag 16. juli 2018
Omlegging av nytt frekvensbånd for trådløse mikrofoner kan føre til store utgifter for kulturaktører over hele landet.
Lørdag 14. juli 2018
Det privateide Astrup Fearnley Museet fikk sju millioner kroner i overskudd fra en lukket auksjonsmiddag for spesielt inviterte samlere og kunst-topper.
Fredag 13. juli 2018
På Dilling i Østfold er arkeologer i gang med det største utgravnings­prosjektet i Norge. Funnene viser at det også i jern­alderen eksisterte sosial lagdeling.
Torsdag 12. juli 2018
TV 2 er ikke for­pliktet til å sende kultur-, vitenskaps- og minoritetsprogrammer når kanalen blir allmennkringkaster igjen.
Onsdag 11. juli 2018
Viljen til det kompliserte er et av Hamsunsenterets mest interessante trekk.
Tirsdag 10. juli 2018
Akademiske forlag tjener milliarder på at forskningsartikler forblir bak en betalingsmur. Nå jobber Norge for nye lisensavtaler.
Mandag 9. juli 2018
Norsk barnebok­institutt arbeider for å få på plass en masterutdanning innen skrivekunst.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk