Søndag 24. juni 2018
Amerikanere demonstrerer mot behandlingen av migrantbarn
Sinte amerikanere protesterte lørdag en rekke steder i USA mot Trump-administrasjonens harde linje mot migranter på grensa til Mexico.
Publisert: 24 Juni 07:58
Sinte amerikanere protesterte lørdag en rekke steder i USA mot Trump-administrasjonens harde linje mot migranter på grensa til Mexico.
I McAllen i Texas på grensa til Mexico blokkerte demonstranter en av grensepolitiets busser med migranter. Demonstrantene viftet med amerikanske flagg og ropte «skam, skam» til grensepolitiet.
– Noe må gjøres. Dette er ikke OK i Amerika i dag, og vår jobb er å vise disse barna at det er folk her i USA som bryr seg, sa Gabriel Rosales.
I Homestead i Florida samlet hundrevis av mennesker seg utenfor et senter med barn som er tatt fra foreldrene, og i San Diego og andre byer i California marsjerte folk med bannere om å sette barna fri.
I New York samlet demonstranter under ledelse av presten Al Sharpton seg utenfor et senter i Harlem der 239 barn var brakt i buss fra Texas, blant dem et barn på ni måneder og en ni år gammel gutt fra Honduras som kom alene til USA.

Texas-demokrater«Gjenforen familiene» og «Familierettigheter er menneskerettigheter» sto det på bannere som demonstranter bar i en protest i Fort Worth i Texas i forbindelse med at delstatens demokrater hadde samlet seg til konferanse.
Arrangørene oppfordret folk til å bruke stemmeseddelen ved mellomvalget i november, mens demonstrantene ropte «Familier hører sammen» og «Ingen babyfengsler».
Demokratenes guvernørkandidat i Texas, Lupe Valdez, sa i sin appell at hun fikk tårer i øynene da hun hørte opptak av gråtende barn.
Kongressrepresentant Ana Hernandez som fortalte at hun selv var ulovlig innvandrer som barn da familien hennes ble igjen i USA etter at visumet var utløpt, sa at hun ikke kunne forestille seg å bli revet ut av morens armer.
– Dette er ikke det USA vi kjenner. Dette er ikke det vi står for, sa hun. Hun ble selv amerikansk statsborger da hun var 18.

Leter etter barnaDemonstrasjonene vokser i omfang og fortsetter søndag, selv om president Donald Trump endret kurs som følge av stormen av protester og ga ordre om at familier ikke lenger skulle splittes.
Trass i presidentordren hersker det kaos, blant annet med uenighet mellom justisdepartementet og grensepolitiet om hva Trump egentlig mente, og med foreldre som leter etter barna de i mange tilfeller ikke aner hvor er.
Myndighetene sier de nå i stedet for å fengsle bare foreldrene, skal fengsle dem sammen med barna. Derfor er de på jakt etter bygg overalt i USA med mange nok sengeplasser til å huse både foreldre og barn. Blant annet er Pentagon bedt om å hjelpe med å stille lokaler til rådighet på militærbaser.

Ikke noe systemEn gruppe demokratiske kongresspolitikere som besøkte grensestasjonen i McAllen, sier de ennå ikke har sett noe klart system fra myndighetenes side for å gjenforene de oppsplittede familiene.
– Det er fortsatt tusener av barn der ute akkurat nå som ikke har kontakt med sine foreldre, uten at det er noe sammenhengende system for å fikse det, sier Joe Courtney fra Connecticut.
Innvandringsadvokater forsøker å hjelpe. I rettsmøter i McAllen identifiserer en av dem foreldre som er skilt fra sine barn, mens en annen følger dem opp og forsøker å få informasjon om hvor barna deres kan være.
Titusener av immigranter som har reist til USA sammen med sine familier, mange av dem på flukt fra bandekriminalitet i Mellom-Amerika, er pågrepet på grensa de siste årene. Bare i de siste tre månedene er 27.000 familier tatt, ifølge grensepolitiet.

Insisterer på streng linjeSelv om han måtte endre praksisen med å splitte familier, fortsetter Trump å insistere på en streng linje.
– Når det gjelder innvandring, må vi være veldig sterke Jeg tror jeg ble valgt fordi vi er sterke på grensa, sa han lørdag på et møte i Nevada til støtte for senator Dean Heller foran høstens valg.
Men han nevnte ikke at han ble tvunget til å skifte kurs etter en storm av protester, inkludert innvendinger fra medlemmer av hans egen familie. Derimot la han skylda på demokratene for de mange innvandrerne som kommer til USA.
– De er for åpne grenser og for å slippe MS-13 inn overalt i USA, sa han.
MS-13 er en internasjonal kriminell gruppe som opererer både i USA og flere land i Mellom-Amerika.

(©NTB)
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk,...
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk