Søndag 24. juni 2018
Saudiarabiske kvinner feirer retten til å kjøre bil
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Publisert: 24 Juni 16:42
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Ivrige kvinner satte seg bak rattet da Saudi-Arabia som siste land i verden opphevet forbudet mot at kvinner får kjøre bil fra midnatt natt til søndag.
– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannens Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.
Det var et stort øyeblikk, mener Midtøsten-forsker Fannie Agerschou-Madsen ved Københavns universitet.
– Mange av kvinnene som har kjempet for rett til å kjøre, har sett det som et første steg i retning av full likestilling mellom kvinner og menn, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.
Saudiarabiske kvinner har hittil måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller få barna til skolen.

Vergesystem står ved lagI nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil.
Opphevingen av forbudet er en del av kronprins Mohammed bin Salmans løfte om å reformere det fundamentalistiske og konservative kongedømmet. Men tiltaket har fått en bitter smak etter at en rekke av landets ledende kvinneaktivister, som blant annet har kjempet mot kjøreforbudet, er blitt satt i fengsel den siste tiden. Mange andre har fått forbud mot å reise utenlands.
Slik sender kronprinsen et klart signal om at reformer er noe han gir folket, ikke noe folket kan kjempe for, påpeker kritikere.
– Hvis myndighetene gir anerkjennelse til kvinner som har stått i spissen for å fjerne kjøreforbudet, medgir de at reformer kan oppnås gjennom aktivisme, og da kommer saudiaraberne til å kreve mer, sa Rothna Begum i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AFP sist uke.

Synd å kjøreDet gamle vergesystemet, der kvinner må ha tillatelse fra sine ektemenn, fedre eller brødre i en lang rekke saker, står ved lag. Mennene har fortsatt myndighet til å ta vilkårlige beslutninger på deres vegne på mange områder, og kvinner må ha tillatelse fra en mann for å studere eller reise utenlands.
Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.
Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

ModerniseringMohammed bin Salman har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan være til stede.
Noe av bakgrunnen for opphevelsen av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet. Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som kan bidra til solid økonomisk vekst.
I timene etter at forbudet ble opphevet, ble sosiale medier fylt av bilder og selfier fra de første bilturene. Mange steder sto folk og jublet da kvinnene kjørte langs hovedveiene i Riyadh og andre byer.
– Dette er et stort framskritt. Nå har kvinner fått sin frihet, sa oljemilliardæren prins Al-Waleed bin Talal da datteren Reem kjørte av gårde i familiens SUV med hans barnebarn i baksetet.(©NTB)
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Tirsdag 17. juli 2018
• I en legendarisk scene i Quentin Tarantinos film «Reservoir Dogs» («De hensynsløse») fra 1992 sitter en gruppe gangstere på kafé, der de har spist frokost og diskutert et ran. Når de skal gå, sponser sjefen maten, men ber hver enkelt bidra...
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Mandag 16. juli 2018
• Et bilde av havna i Bergen på en vindstille og vakker sommerdag har skapt debatt: Bildet, som først ble publisert i Bergens Tidende, viser et grått røykteppe som stiger opp fra en rekke cruiseskip og tåkelegger Bergen sentrum. Skyen...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk