Søndag 24. juni 2018
Saudiarabiske kvinner feirer retten til å kjøre bil
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Publisert: 24 Juni 16:42
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.
Ivrige kvinner satte seg bak rattet da Saudi-Arabia som siste land i verden opphevet forbudet mot at kvinner får kjøre bil fra midnatt natt til søndag.
– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannens Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.
Det var et stort øyeblikk, mener Midtøsten-forsker Fannie Agerschou-Madsen ved Københavns universitet.
– Mange av kvinnene som har kjempet for rett til å kjøre, har sett det som et første steg i retning av full likestilling mellom kvinner og menn, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.
Saudiarabiske kvinner har hittil måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller få barna til skolen.

Vergesystem står ved lagI nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil.
Opphevingen av forbudet er en del av kronprins Mohammed bin Salmans løfte om å reformere det fundamentalistiske og konservative kongedømmet. Men tiltaket har fått en bitter smak etter at en rekke av landets ledende kvinneaktivister, som blant annet har kjempet mot kjøreforbudet, er blitt satt i fengsel den siste tiden. Mange andre har fått forbud mot å reise utenlands.
Slik sender kronprinsen et klart signal om at reformer er noe han gir folket, ikke noe folket kan kjempe for, påpeker kritikere.
– Hvis myndighetene gir anerkjennelse til kvinner som har stått i spissen for å fjerne kjøreforbudet, medgir de at reformer kan oppnås gjennom aktivisme, og da kommer saudiaraberne til å kreve mer, sa Rothna Begum i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AFP sist uke.

Synd å kjøreDet gamle vergesystemet, der kvinner må ha tillatelse fra sine ektemenn, fedre eller brødre i en lang rekke saker, står ved lag. Mennene har fortsatt myndighet til å ta vilkårlige beslutninger på deres vegne på mange områder, og kvinner må ha tillatelse fra en mann for å studere eller reise utenlands.
Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.
Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

ModerniseringMohammed bin Salman har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan være til stede.
Noe av bakgrunnen for opphevelsen av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet. Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som kan bidra til solid økonomisk vekst.
I timene etter at forbudet ble opphevet, ble sosiale medier fylt av bilder og selfier fra de første bilturene. Mange steder sto folk og jublet da kvinnene kjørte langs hovedveiene i Riyadh og andre byer.
– Dette er et stort framskritt. Nå har kvinner fått sin frihet, sa oljemilliardæren prins Al-Waleed bin Talal da datteren Reem kjørte av gårde i familiens SUV med hans barnebarn i baksetet.(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk