Fredag 22. juni 2018
Dyster børsuke i Asia
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Publisert: 22 Juni 10:49
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Hang Seng-indeksen i Hongkong steg med 0,15 prosent fredag, men børsuka sett under ett endte med en nedgang på 3,18 prosent.
Hovedindeksen i Shanghai steg i løpet av dagen med 0,49 prosent, mens uka endte med en nedgang på 4,37 prosent.
På den kinesiske Shenzhen-indeksen var nedgangen siden forrige fredag på hele 5,57 prosent, til tross for en stigning på 1,21 prosent fredag.
I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 0,78 prosent, og uka sett under ett endte i minus 1,47 prosent. Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt med 0,33 prosent fredag, og endte 2,47 prosent lavere enn forrige fredag.

GjengjeldelsestollUSAs nye tollsatser på stål og aluminium, og EU og asiatiske lands svar på disse, har ført til frykt for handelskrig og børsfall over hele verden.
Dow Jones-indeksen i New York endte 0,8 prosent ned torsdag, og fredagens nedgang i Asia var derfor ventet.
EUs gjengjeldelsestoll på amerikanske varer trådte i kraft natt til fredag. Tollen på 25 prosent er innført på en lang rekke produkter, fra Harley Davidson-motorsykler til Levis-bukser og whisky.
– Vi ønsket ikke å være i denne situasjonen. Men USAs ensidige og uberettigede beslutning om å innføre stål- og aluminiumstoll, betyr at vi ikke har noe annet valg, sa EUs handelskommissær Cecilia Malmström onsdag.

Trump truerListen ble utformet allerede i mars da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville innføre 25 prosents toll på importert stål og 10 prosent på aluminium.
Trump truet mandag med en ny toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Få dager før ga han ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av opptil 50 milliarder dollar.
Regjeringen i Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.
(©NTB)
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Tirsdag 17. juli 2018
• I en legendarisk scene i Quentin Tarantinos film «Reservoir Dogs» («De hensynsløse») fra 1992 sitter en gruppe gangstere på kafé, der de har spist frokost og diskutert et ran. Når de skal gå, sponser sjefen maten, men ber hver enkelt bidra...
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Mandag 16. juli 2018
• Et bilde av havna i Bergen på en vindstille og vakker sommerdag har skapt debatt: Bildet, som først ble publisert i Bergens Tidende, viser et grått røykteppe som stiger opp fra en rekke cruiseskip og tåkelegger Bergen sentrum. Skyen...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk