Fredag 22. juni 2018
Dyster børsuke i Asia
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Publisert: 22 Juni 10:49
Asiatiske børser endte opp fredag, men måtte likevel se tilbake på en dyster uke. En gryende handelskrig med USA får skylda.
Hang Seng-indeksen i Hongkong steg med 0,15 prosent fredag, men børsuka sett under ett endte med en nedgang på 3,18 prosent.
Hovedindeksen i Shanghai steg i løpet av dagen med 0,49 prosent, mens uka endte med en nedgang på 4,37 prosent.
På den kinesiske Shenzhen-indeksen var nedgangen siden forrige fredag på hele 5,57 prosent, til tross for en stigning på 1,21 prosent fredag.
I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 0,78 prosent, og uka sett under ett endte i minus 1,47 prosent. Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt med 0,33 prosent fredag, og endte 2,47 prosent lavere enn forrige fredag.

GjengjeldelsestollUSAs nye tollsatser på stål og aluminium, og EU og asiatiske lands svar på disse, har ført til frykt for handelskrig og børsfall over hele verden.
Dow Jones-indeksen i New York endte 0,8 prosent ned torsdag, og fredagens nedgang i Asia var derfor ventet.
EUs gjengjeldelsestoll på amerikanske varer trådte i kraft natt til fredag. Tollen på 25 prosent er innført på en lang rekke produkter, fra Harley Davidson-motorsykler til Levis-bukser og whisky.
– Vi ønsket ikke å være i denne situasjonen. Men USAs ensidige og uberettigede beslutning om å innføre stål- og aluminiumstoll, betyr at vi ikke har noe annet valg, sa EUs handelskommissær Cecilia Malmström onsdag.

Trump truerListen ble utformet allerede i mars da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville innføre 25 prosents toll på importert stål og 10 prosent på aluminium.
Trump truet mandag med en ny toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Få dager før ga han ordre om å innføre toll på 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av opptil 50 milliarder dollar.
Regjeringen i Kina har lovet å svare med «tilsvarende tiltak» hvis tollsatsene innføres.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk