Fredag 22. juni 2018
SALG: Varaordfører i Oslo Khamshajiny Gunaratnam mener man har nok kunnskap til å prøve regulert salg av cannabis.
Varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam ønsker å prøve statlig salg av cannabis:
Vil la staten selge hasj
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.

Kriminalitet

– Vi må fjerne det økonomiske grunnlaget for organisert kriminalitet. I dag gir vi dem et marked de kan bruke til å bygge seg opp, sier sier varaordfører i Oslo Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam.

Hun går med dette åpent ut med støtte til cannabissalg i statlig regi.

Gunaratnam ser i første omgang for seg å salget som en prøveordning.

– Vi kan lære mye av hva man har prøvd og lykkes med i andre land, men det er også veldig mye som er forskjellig. Vi trenger en norsk prøveordning for å se hva som fungerer i Norge, sier varaordføreren.

Fakta

Narkotikapolitikk:

• Politiets rapporter viser en økning i både ungdoms- og gjengkriminaliteten i Oslo.

• De kriminelle gjengene i Oslo er Young Bloods, Young Guns, Hells Angels MC og Bandidos MC. VG har i en rekke artikler dokumentert hvordan Young Bloods har vokst seg sterke.

• Ifølge politiet kommer store deler av inntektene til de organiserte kriminelle fra cannabissalg.

• Politikere fra flere partier vil nå ha statlig regulert salg av cannabis for å ta bort gjengenes inntektsgrunnlag.

Bekymret for gjenger

Vekst i gjengkriminalitet og grov gjengvold i Oslo har blåst nytt liv i debatten om statlig salg av cannabis. VG har avdekket at gjengen Young Bloods over ti år har bygd seg opp og rekrutterer sårbar ungdom i stor skala.

Ifølge politiet kommer inntektene til Young Bloods og andre gjenger i stor grad fra narkosalg, og særlig fra salg av cannabis. Som Klassekampen skreiv i går, har organiserte kriminelle i Oslo nå viktig rolle i narkosalg i store deler av landet.

Hvor mye gjengene tjener, er uvisst, men allerede i 2008 ble det anslått at cannabissalg alene sto for 400 millioner kroner på landsbasis, ifølge en rapport gjengitt av nettstedet Minerva.

Vil åpne for salg

Cannabissalgets betydning for gjengene har fått Eivind Trædal, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, til å relansere ideen om statlig regulert salg av cannabis. MDG har lenge ivret for regulert salg.

Nå viser det seg at de langt ifra er alene om dette standpunktet i byrådet i Oslo. Ideen om statlig cannabissalg har støtte fra (nest) høyeste hold.

– Vi er veldig på linje i dette spørsmålet. Vi er nødt til å ha en kunnskapsbasert og ikke en moraliserende debatt om konsekvenser og løsninger i narkotikapolitikken, sier Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam, varaordfører i Oslo.

Oslo Ap behandlet for første gang et forslag om statlig salg av cannabis på årsmøtet i mars 2018. To tredeler av delegatene stemte nei. Gunaratnam mener utviklingen i Oslo viser at det trengs ny debatt om spørsmålet

– Jeg stemte for legalisering, men vårt formelle standpunkt er at vi er imot. Det er jeg lojal mot, men det er grunnleggende for sosialdemokratisk tenkning at når du får ny kunnskap, må man endre politikken, sier Gunaratnam.

Må tørre å prøve

Forslaget til årsmøtet, som ble fremmet av AUF, er et statlig monopol på cannabissalg, som man har med vin og sprit på vinmonopolet. Bruk skal bekjempes gjennom tiltak som avgifter, opplysningskampanjer, aldersgrenser og omsetningsbegrensning.

– Er du ikke redd for at det slår feil. Mer skade uten at man blir kvitt kriminelle?

– En prøveordning kan avvikles hvis den ikke virker. Et tegn på det vil være hvis flere får et helseskadelig forbruk, sier Gunaratnam, som håper på omkamp i Ap på neste årsmøte.

– Jeg håper det. Vi må aldri slutte å diskutere. Rusdebatt er et felt hvor folk trenger litt tid. Det er først de siste fire årene man har sett en ruspolitisk helomvending i Ap og Høyre, sier hun.

Begge partier har gått inn for avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika i små doser.

– Bekjemper ikke gjengene

Oslo AUF vil fortsette arbeidet for kontrollert legalisering.

– Vårt mål er ikke at folk skal bruke mer cannabis, men å få bruken under kontroll. I dag ender ungdom opp med å finansiere og komme i kontakt med kriminelle miljøer mot sin vilje, sier Thuva Livsdatter Øverås, leder i Oslo AUF.

Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis, mener politikerne er på ville veier.

– Vi deler bekymringen for gjengvold og ungdomskriminalitet, men legalisering er ikke løsningen. Erfaringene så langt fra de delstatene i USA som har legalisert cannabis, er at de ikke har klart å knekke det svarte markedet.

Huseby viser til at statsadvokaten i Colorado nylig uttalte at de kriminelle nettverkene lever i beste velgående.

– De ser også en økning i antall cannabisrelaterte trafikkdødsfall og akuttinnleggelser på sykehus.

Hun mener grunnen til at ungdom sliter, er sammensatt.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å hindre at de faller utenfor i utgangspunktet. Da trengs det god forebygging som innebærer trygge voksne som kan gripe inn før problemene er blitt så store at de føles vanskelige å løse, sier hun.

jos@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Fredag 7. september 2018
TIL MOTMÆLE: Forslaget om 24 ukers selvbestemt abort er forankret i filosofiske tankestudier fra unge menn, ikke i reelle utfordringer i kvinners hverdag, mener Kirsti Bergstø i SV.
Torsdag 30. august 2018
SOSIAL DUMPING: Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i omsorgssektoren.
Onsdag 29. august 2018
MOT STJERNA: Jonas Gahr Støre meiner Riksrevisjonen har avdekt mangelfull leiarskap frå Erna Solberg. Han held statsministeren sjølv ansvarleg for ­terrorsikring-skandalen.
Tirsdag 28. august 2018
HØRING: Heimevernet har fått ny sjef – som ikke deler forgjengerens bekymring for soldatmangel. Norges Offisersforbund er kritisk.
Mandag 27. august 2018
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.
Lørdag 25. august 2018
KLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vekk fra fryktpolitikken og holder fram mulighetspolitikken som svar. I dette intervjuet forteller han om hvordan sosialdemokratiet skal reise seg på ny.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk