Tirsdag 19. juni 2018
RADIKALISERER: President Donald Trump, visepresident Mike Pence og justisminister Jeff Sessions har ytterligere radikalisert USAs innvandringspolitikk. FOTO: ALEX WONG, AFP/NTB SCANPIX
• Demokrater raser mot ny grensepraksis • Flykter fra USA-utløst voldskaos
De tar barna fra foreldrene
GRENSEVAKT: Særlig siden 2001 har USAs grensepoliti, her i California, fått utvidede fullmakter. FOTO: SANDY HUFFAKER, AFP/NTB SCANPIX
OGSÅ UNDER OBAMA: Barack Obama deporterte 2,5 millioner mennesker. Bildet er fra 2014. FOTO: ROSS D. FRANKLIN, AP/NTB SCANPIX
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.

USA

I en Texas-leir for papirløse innvandrere reiv føderale agenter i juni et spedbarn ut av armene på en ammende mor fra Honduras.

Barnet er et av over 2000 som de siste ukene har blitt tvangsskilt fra foreldrene på USA-Mexico-grensa etter en ny «nulltoleranse»-­ordre fra Trump-administrasjonen.

300 katolske biskoper, aktivister og demokrater er blant dem som nå raser mot en «umenneskelig» situasjon på grensa, og saken ligger an til å bli sentral i høstens kongressvalg.

Fakta

Trumps grenseplan:

• Donald Trump gikk til valg på å deportere alle de elleve millioner menneskene som er i USA uten oppholdstillatelse.

• Han lovet også å bygge en mur mot grensa til Mexico for å stanse innvandringene.

• Nå separerer han barn og foreldre på grensa.

• De siste årene har særlig innvandring fra mellomamerikanske land som Honduras, Guatemala og El Salvador skutt i været.

Bruker bibel som forsvar

Innvandringsaktivister peker samtidig på at militariseringen av USAs grensekontroll ble skrudd opp under Barack Obama. Han deporterte 2,5 millioner mennesker, mer enn alle andre presidenter siden år 1900 til sammen.

Tvangsskilling av foreldre og barn, innført 7. mai av justisminister Jeff Sessions, er imidlertid en ny praksis.

– Hvis folk ikke vil skilles fra sine barn, burde de ikke ta dem med seg, sier Sessions, som vil avskrekke innvandrere fra å ta seg inn i USA.

I forsvar for sine endringer har han sitert Romerne 13, et bibelvers som omtaler myndigheter som utnevnt av Gud og oppfordrer til respekt for loven.

Kritikere peker på at bibelverset ble brukt på 1800-tallet i sørstatene som forsvar for slaveriet.

Bygger nye leirer

Asylsøkere som forsøker å ta seg over grensa, stoppes av grensepoliti. Foreldre håndteres som kriminelle av justisdepartementet og det omstridte deportasjonspolitiet ICE (Immigration and Customs Enforcement).

Barna overleveres på sin side til departementet Health and Human Services. Foreldre og barn gis ulike numre av de ulike byråene.

Ifølge MSNBC er det uklart hvorvidt det blir lagret informasjon på en måte som ­muliggjør smertefri gjen­forening.

Til sammen holder myndighetene nå 10.000 barn. Kapasiteten er sprengt. Blant annet er over 1400 gutter mellom 10 og 17 år blitt internert i et tidligere Walmart-bygg i Texas.

Myndighetene vil nå bygge nye teltleirer for barn som har blitt tatt fra foreldrene sine, blant annet i tilknytning til militærbaser på grensa.

Viktig valgkampsak

Den første slike leiren skal bygges i Tornillo i Texas. Dit arrangerte søndag den demokratiske senatskandidaten Beto O’Rourke en protestmarsj. Tusenvis av mennesker deltok i marsjen.

– Dette er umenneskelig og jeg har lyst til å si at det er uamerikansk. Men dette skjer akkurat nå i Amerika. Og det er vårt alles ansvar, ikke bare Trump-administrasjonen, sier O’Rourke til CNN.

I november utfordrer O’Rourke ultrakonservative Ted Cruz i valget om en plass i Senatet. O’Rourke støttes blant annet av Our Revolution, grasrotorganisasjonen som ble startet i kjølvannet av kampanjen til venstrekandidaten Bernie Sanders.

Han er en av mange demokrater som nå løfter fram innvandrerbehandling som viktig valgkampsak.

«Vi vet ikke når mor og barn vil gjenforenes, og enda verre, mor og barn veit det ikke selv. Jeg kan ikke se for meg noe mer skremmende enn for det barnet eller den moren som nettopp har ofret og risikert alt», sier O’Rourke.

Clinton-arv i Honduras

Sanders kaller administrasjonen «ufattelig grusom».

– De har nådd et nytt bunnpunkt med å separere barn fra foreldre og plassere dem i interneringsleirer, sier Vermont-senatoren, som trolig stiller som presidentkandidat i 2020.

Sessions har nylig endret lovverket for å gjøre det enda vanskelige å få innvilget asyl.

Endringene skal gjøre det vanskeligere for kvinner som har blitt utsatt for vold i hjemmet å få innvilget asyl. Avgjørelsen opphever oppholdstillatelsen til en dame fra El Salvador som fikk asyl etter at hun i 15 år ble banket, voldtatt og drapstruet av ektemannen.

De siste årene har antallet flyktninger fra Mellom-Amerika skutt i været. Med toget som har fått navnet «Tren de la muerte» og «La Bestia», Dødens tog og Beistet, flykter mange fra et voldskaos USA har stort ansvar for.

I Honduras har korrupsjon og vold, ikke minst knyttet til narkotikahandel, økt etter 2009-kuppet mot venstrepresident Manuel Zelaya. Istedenfor å kreve at Zelaya ble gjeninnsatt tok Obama-administrasjonen og daværende utenriksminister Hillary Clinton, til orde for et nyvalg som ble vunnet av den USA-allierte høyresida.

Amerikanerne har også tette bånd til sikkerhetstyrker som angriper aktivister.

eirikgs@klassekampen

Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk