Mandag 18. juni 2018
Ekspert: – Ingen umiddelbar fare for at FARC tar opp våpnene
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
Publisert: 18 Juni 10:47
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
– Duques valgseier innebærer ikke at fredsavtalen nå er ugyldig eller virkningsløs, sier Sæther til NTB.
- Duque har riktignok sagt at det er elementer i avtalen som bør endres på. Men det har ligget litt i kortene at det uansett kan komme til å bli endringer i avtalen. Hvor store endringer det eventuelt blir, er vanskelig å si, sier professoren.
Duque vant søndagens valg med 54 prosent av stemmene mot venstresidens Gustavo Petros 41,8. Når 41-årige Duque tas i ed i august, blir han dermed landets yngste president siden 1872.

BekymringDuques kritikere har advart om at valget kan få store følger for fredsavtalen mellom myndighetene og FARC. Duque gikk blant annet til valg på at han vil endre deler av avtalen, som han mener var altfor forsonlig overfor den nå oppløste FARC-geriljaen. Fredsavtalen ble forhandlet fram av sittende president Juan Manuel Santos, som fikk Nobels fredspris for innsatsen.
Duque tilhører det konservative partiet til tidligere president Alvaro Uribe, som var sterkt imot fredsavtalen. Kritikere frykter at Uribe vil kunne ha stor påvirkningskraft over den nye presidenten, og at 7.000 demobiliserte geriljamedlemmer skal kunne slutte seg til mindre væpnede grupper.
Sæther frykter imidlertid ikke at Colombia igjen vil bli kastet ut i en ny voldelig konflikt.
– Det er viktig å huske på at det ikke er noen umiddelbar fare for at FARC igjen skal gripe til våpen. FARC-lederne gjorde det før valget klart at de uansett resultat ikke vil gjøre dette, sier Sæther, som er professor ved Universitetet i Oslo.

– Underordnet temaDa Duque ble utropt som vinner søndag, sa han at han ikke ønsker å rive avtalen i stykker, men han gjentok at endringer er nødvendig.
– Den freden som vi lengter etter – som krever endringer – vil få endringer, slik at ofrene står i sentrum og garanteres sannhet, rettferdighet og oppreisning, sa Duque til tilhengerne.
Sæther trekker fram at fokuset på valgets konsekvenser for fredsavtalen har vært særlig stort i Norge og i internasjonale medier.
– Men i valgkampen har avtalen vært et noe underordnet tema. Dette har mest av alt vært et klassisk valg mellom høyre- og venstresiden der økonomisk politikk har vært viktig, og der Duque, som representerer den moderate høyresiden, har tatt til orde for lavere skatter og et bedre investeringsklima, sier Sæther.

– Vold, sikkerhetssituasjonen og narkotikakriminalitet har også vært viktige temaer i valgkampen. Disse kan knyttes til fredsavtalen, men det er likevel temaer som ligger litt utenfor avtalen i seg selv, fortsetter han.

«Sunn fornuft»FARC ber den nye presidenten vise «sunn fornuft».
– Landet krever helhetlig fred, som vil lede oss til den forsoningen vi håper på, sier FARC i en uttalelse.
I forkant av valget lovet Duque også å slå hardt ned på venstregeriljaen ELN og andre væpnede grupper som fortsatt er aktive. Myndighetene og ELN har gjennomført flere runder med fredssamtaler, foreløpig uten resultat.
– Jeg tror ikke Duques valgseier vil ha noen store konsekvenser for fredssamtalene med ELN. Problemet der er mer ELNs manglende vilje til å forhandle, mener professor Sæther.(©NTB)
Mandag 16. juli 2018
• Et bilde av havna i Bergen på en vindstille og vakker sommerdag har skapt debatt: Bildet, som først ble publisert i Bergens Tidende, viser et grått røykteppe som stiger opp fra en rekke cruiseskip og tåkelegger Bergen sentrum. Skyen...
Mandag 16. juli 2018
Omlegging av nytt frekvensbånd for trådløse mikrofoner kan føre til store utgifter for kulturaktører over hele landet.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
Det privateide Astrup Fearnley Museet fikk sju millioner kroner i overskudd fra en lukket auksjonsmiddag for spesielt inviterte samlere og kunst-topper.
Lørdag 14. juli 2018
• Det begynte ikke bra. Allerede på flyturen over Atlanterhavet startet president Donald Trump ordkrigen med sine europeiske Nato-allierte: «Nato-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!» tvitret presidenten i kjent...
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
På Dilling i Østfold er arkeologer i gang med det største utgravnings­prosjektet i Norge. Funnene viser at det også i jern­alderen eksisterte sosial lagdeling.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk