Mandag 18. juni 2018
Ekspert: – Ingen umiddelbar fare for at FARC tar opp våpnene
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
Publisert: 18 Juni 10:47
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
– Duques valgseier innebærer ikke at fredsavtalen nå er ugyldig eller virkningsløs, sier Sæther til NTB.
- Duque har riktignok sagt at det er elementer i avtalen som bør endres på. Men det har ligget litt i kortene at det uansett kan komme til å bli endringer i avtalen. Hvor store endringer det eventuelt blir, er vanskelig å si, sier professoren.
Duque vant søndagens valg med 54 prosent av stemmene mot venstresidens Gustavo Petros 41,8. Når 41-årige Duque tas i ed i august, blir han dermed landets yngste president siden 1872.

BekymringDuques kritikere har advart om at valget kan få store følger for fredsavtalen mellom myndighetene og FARC. Duque gikk blant annet til valg på at han vil endre deler av avtalen, som han mener var altfor forsonlig overfor den nå oppløste FARC-geriljaen. Fredsavtalen ble forhandlet fram av sittende president Juan Manuel Santos, som fikk Nobels fredspris for innsatsen.
Duque tilhører det konservative partiet til tidligere president Alvaro Uribe, som var sterkt imot fredsavtalen. Kritikere frykter at Uribe vil kunne ha stor påvirkningskraft over den nye presidenten, og at 7.000 demobiliserte geriljamedlemmer skal kunne slutte seg til mindre væpnede grupper.
Sæther frykter imidlertid ikke at Colombia igjen vil bli kastet ut i en ny voldelig konflikt.
– Det er viktig å huske på at det ikke er noen umiddelbar fare for at FARC igjen skal gripe til våpen. FARC-lederne gjorde det før valget klart at de uansett resultat ikke vil gjøre dette, sier Sæther, som er professor ved Universitetet i Oslo.

– Underordnet temaDa Duque ble utropt som vinner søndag, sa han at han ikke ønsker å rive avtalen i stykker, men han gjentok at endringer er nødvendig.
– Den freden som vi lengter etter – som krever endringer – vil få endringer, slik at ofrene står i sentrum og garanteres sannhet, rettferdighet og oppreisning, sa Duque til tilhengerne.
Sæther trekker fram at fokuset på valgets konsekvenser for fredsavtalen har vært særlig stort i Norge og i internasjonale medier.
– Men i valgkampen har avtalen vært et noe underordnet tema. Dette har mest av alt vært et klassisk valg mellom høyre- og venstresiden der økonomisk politikk har vært viktig, og der Duque, som representerer den moderate høyresiden, har tatt til orde for lavere skatter og et bedre investeringsklima, sier Sæther.

– Vold, sikkerhetssituasjonen og narkotikakriminalitet har også vært viktige temaer i valgkampen. Disse kan knyttes til fredsavtalen, men det er likevel temaer som ligger litt utenfor avtalen i seg selv, fortsetter han.

«Sunn fornuft»FARC ber den nye presidenten vise «sunn fornuft».
– Landet krever helhetlig fred, som vil lede oss til den forsoningen vi håper på, sier FARC i en uttalelse.
I forkant av valget lovet Duque også å slå hardt ned på venstregeriljaen ELN og andre væpnede grupper som fortsatt er aktive. Myndighetene og ELN har gjennomført flere runder med fredssamtaler, foreløpig uten resultat.
– Jeg tror ikke Duques valgseier vil ha noen store konsekvenser for fredssamtalene med ELN. Problemet der er mer ELNs manglende vilje til å forhandle, mener professor Sæther.(©NTB)
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk