Fredag 15. juni 2018
OPPRØRER: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) fortsetter kampen mot fylkessammenslåing av Troms og Finnmark. Her overleverer hun resultatet av avstemmingen om fylkessammenslåing til statsminister Erna Solberg i mai. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Representantene fra Troms kan ende opp med å bestemme alt for det nye fylket:
Staten truer Finnmark
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.

fylkesreformen

Ingenting tyder på at Finnmark vil foreta seg noe for å bli slått sammen med Troms.

22. juni innkaller kommunalminister Monica Mæland til det første møtet i fellesnemnda som skal samordne og forberede fylkessammenslåing. Troms har valgt sine 19 representanter, men Finnmark nekter å utpeke sine 17.

Om ikke lista er klar til den 22. vil «departementet måtte sørge for en beslutningsdyktig fellesnemnd», heter det i et krast brev fra statsråd Mæland.

Riset bak speilet kommer også frem:

Om ikke Finnmark utpeker medlemmer til fellesnemnd, vil departementet gjøre det. Da vil forskriften bli endret, og antallet skal fordeles etter innbyggertall, noe som vil gi Troms et stort flertall.

Fakta

Fylkessammenslåing:

• En folkeavstemning i Finnmark viser at 87 prosent sier nei til å slå sammen fylket med Troms. Valgdeltakelsen var 58 prosent.

• Et flertall på Stortinget har to ganger bestemt at de to fylkene skal slå seg sammen.

• Kristelig Folkeparti sitter på vippen og vil tvinge utvalgte fylker sammen, mens kommunene skal få bestemme selv.

• Kommunaldepartementet gir Finnmark frist til 22. juni med å utpeke sammenslåingsnemnd.

Sivil ulydighet

Finnmark fylkesting skal ha møte dagen før møtet statsråden har innkalt til.

I dag skal Arbeiderpartiets gruppe i fylkestinget møtes for å diskutere saken. Ingenting tyder på at de vil gå inn for å nedsette en fellesnemnd.

I et brev til statsministeren gjør fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) det klart at sivil ulydighet kommer til å bli benyttet.

– Resultatet av folkeavstemningen, der 87 prosent sa nei, gir fylkestinget og meg et utvetydig mandat til å fortsette motstanden mot sammenslåingsprosessen. Folkets mening gir regjeringen og Stortinget bare en fornuftig utvei – å oppheve tvangsvedtaket, skriver Vassvik.

Hun mener det er umulig å gjøre noe annet enn avvikle planene om tvangssammenslåing.

Fylkesordføreren reagerer sterkt på brevet fra kommunalministeren som hun kaller et «trusselbrev».

– Jeg tolker brevet som et mer eller mindre desperat forsøk fra Mæland og regjeringen på å tre tvangssammenslåinga nedover hodet på finnmarkingene, sier hun.

Kan ikke oppnevne

Jussprofessor Peter Ørebech slår i en betenkning fast at regjeringen bryter loven om de selv velger medlemmer til Finnmarks fellesnemnd.

– Inndelingsloven gir Stortinget rett til å beslutte regioner og størrelsen på disse. Men fellesnemnda som skal forberede det praktiske, skal velges av de ulike regionene. Vi har et basisprinsipp med kommunalt selvstyre, og så lenge Finnmark ikke gir fullmakt til regjeringen, kan den ikke utpeke medlemmer, sier Ørebech, som er professor i rettsvitenskap ved Norges arktiske universitet.

– Uten en fullmakt vil prosessen stoppe opp, og situasjonen er låst, sier han.

Fylkespolitiker Jens Ingvald Olsen (Rødt) er valgt inn i fylkesnemnda i Troms og er veldig betenkt over hvordan Finnmark behandles.

– Truslene fra Monica Mæland er en utilbørlig provokasjon, og som folkevalgt reagerer jeg sterkt på dette, sier Olsen.

– Om ikke Finnmark selv velger medlemmer, har ikke statsråden andre muligheter enn å sende melding til Stortinget om at sammenslåing ikke lar seg gjennomføre. Da må Stortinget behandle saken på nytt, sier han.

Vil gi Troms flertall

Statssekretær Aase Marthe Horrigmo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet går tilbake på det statsråden skreiv om å utnevne fellesnemnd.

«Regjeringen forholder seg til gjeldende lover og regler. Finnmark fylkesting plikter etter inndelingslova å velge medlemmer til fellesnemnda. Dersom Finnmark fylkesting ikke velger medlemmer, vil departementet vurdere å endre forskriften slik at sammensetningen, antall medlemmer, av nemnda speiler innbyggertallet i de to fylkeskommunene. Det er ikke slik at departementet skal velge medlemmer til fellesnemnda. Dette er i så tilfelle en misforståelse», skriver hun til Klassekampen.

Regjeringen har ikke tenkt til å skrote sammenslåingen:

«Dersom departementet endrer forskriften vil det i tilfelle være for å gi Troms et større flertall i fellesnemnda, slik at fellesnemnda kan være et beslutningsdyktig organ med bare medlemmene valgt fra Troms fylkesting til stede. Dersom Finnmark på et senere tidspunkt velger å utpeke medlemmer, så vil de kunne delta i fellesnemndas arbeid», skriver Horrigmo.

rapp@klassekampen.no

Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).
Tirsdag 3. juli 2018
STØ KURS: Det er ikke politikken som har gitt Ap dårlig oppslutning. Det sier Jonas Gahr Støre, som tror på bedre tider så snart medie­kjøret mot partiet legger seg.
Lørdag 30. juni 2018
KRIG: Hun ble presset til å akseptere bombingen av Libya på telefon fra et hotell i Trøndelag. Nå tar Liv Signe Navarsete et oppgjør med daværende statsminister Jens Stoltenberg.
Fredag 29. juni 2018
HJEM IGJEN: Arbeiderpartiet må gå til venstre for å gjenvinne arbeidsfolks tillit, mener Kjersti Stenseng. – Vi er et parti for det store arbeidende folk, sier hun.
Tirsdag 26. juni 2018
ADVARER: Flyktningekspert Paul Collier mener sosial­demokratiske partier over hele Europa må legge om asyl­politikken og kaller Angela Merkels linje for «ikke bærekraftig».
Mandag 25. juni 2018
STOPP: Aps Masud Gharahkhani lar seg ikke skremme av asylliberalerne i eget parti. – Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier han.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk