Torsdag 14. juni 2018
Frode Bergs anke forkastet, blir trolig fengslet i minst ett år
Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må sannsynligvis sitte i varetekt i Russland i minst ett år etter at en domstol i Moskva torsdag forkastet anken hans.
Publisert: 14 Juni 15:03
Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må sannsynligvis sitte i varetekt i Russland i minst ett år etter at en domstol i Moskva torsdag forkastet anken hans.
3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble 62-åringens anke om fengslingen behandlet. Domstolen brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.
Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.
Nordmannens russiske advokat Ilja Novikov sier til NTB etter dagens rettsavgjørelse at han tror Berg nå har minst ett år foran seg i fengsel.
– Han må trolig vente til avgjørelsen av rettssaken og anken, og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet for å bli løslatt, sier han.

Enda mer bekymretEtter torsdagens rettsavgjørelse sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB at departementet og utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser.
– Blant annet gjennom besøk i fengslet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter. Vi jobber med denne saken på flere nivå, men her kan jeg ikke kommentere i detalj ettersom vi har taushetsplikt i konsulære saker, sier Andersen.
Talsmann for støttegruppa Hjelp Frode Berg hjem, Øystein Hansen, sier til NTB at de etter torsdagens rettsavgjørelse er enda mer bekymret både for 62-åringens fysiske og psykiske tilstand.
– Det virker som han får det enda tøffere enn tidligere. Norske myndigheter gir de samme svarene som tidligere, og det viser seg at de ikke får noe resultat. Da blir det enda viktigere at man arbeider hardere fra norsk side for å få en løsning på saken på et politisk nivå, sier han.
Hansen sier at for dem som står rundt saken er ikke dette noen god utvikling.

– Nå må vi ha is i magen og jobbe ufortrødent videre for å få en lykkelig slutt på dette, sier han.

Putin kan benådeNovikov tror det er en mulighet for at etterforskningen av saken vil være avsluttet i løpet av vinteren.
– Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet, sier han.
På spørsmål om benådning i saker lik Bergs, sier han at russiske myndigheter erfaringsmessig nesten aldri vurderer noen annen mulighet enn en benådning fra presidenten.

Vil begrense familiekontaktNovikov opplyser at situasjonen for 62-åringen har forverret seg.
– Det første tegnet for oss er en uttalelse fra etterforskningslederen om at Bergs mulighet til å ha kontakt med familien, avhenger av hans samarbeid med dem. Det er soleklart lovstridig og ganske så manipulerende.
Det ser imidlertid ikke ut til at den konsulære bistanden blir begrenset.
– Han er klar over at besøkene derfra en tid fremover vil være den eneste kontakten mellom ham og hans familie. Han lider under denne isolasjonen, og han forstår ikke begrensningene som er innført i forhold til familien, sier advokaten.
Frode Bergs forsvarer har kontakt med den norske ambassaden i Moskva, men de kan bare ha kontakt med dem i spørsmål som gjelder medisiner, mat og daglige behov.
– Vi er godt fornøyd med det de gjør, men det er klart at den norske regjeringen kan gjøre mer, sier russeren.

Ny etterforskningslederRussiske myndigheter har siden sist byttet etterforskningsleder. Hvorfor de har gjort det er Bergs advokater ikke sikre på.
– Vi skal se på hvordan de vil gjennomføre sin etterforskning for å finne ut hva som er endret. Det var trolig noe de ikke var fornøyd med i etterforskningsgruppa.
Frode Berg ble avhørt i forrige uke. Novikov har ingen informasjon om hva han ble spurt om, men så langt de vet er ingen andre enn nordmannen fengslet i saken.
– Livet hans i fengsel er ganske ensformig. Han bor i en liten celle med en annen innsatt. Han har liten plass å bevege seg på og får bare en time per dag i luftegården. Med tanke på Frode Bergs alder og helsetilstand, er det helt klart ikke tilstrekkelig. Han har det ikke bra, men han er en mentalt sterk person og med litt assistanse og hjelp fra oss, hans familie og fra hans land tror jeg han vil komme seg gjennom dette, sier advokaten.
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk