Torsdag 14. juni 2018
Kjent menneskerettsadvokat pågrepet i Iran
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
Publisert: 14 Juni 08:59
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
55 år gamle Sotoudeh ble hentet i sitt hjem onsdag og brakt til det beryktede Evin-fengslet, der Irans politiske fanger sitter.
Sotoudeh er blant Irans mest profilerte menneskerettsforkjempere. Hun har nylig representert flere kvinner som ble pågrepet mens de protesterte mot regimets krav til kvinner om å bære skaut.
Sotoudeh, som fikk EUs Sakharov-pris i 2012, er blitt fengslet flere ganger tidligere etter å ha forsvart opposisjonelle og aktivister i Iran.
Mannen hennes, Reza Khandan, sier at Sotoudeh ringte ham etter pågripelsen. Advokaten sa hun hadde blitt fortalt at hun måtte sone en fem år lang straff i Evin etter å ha blitt dømt in absentia.
– Jeg har ingen anelse om hva straffen er knyttet til, sier Khandan.

Amnesty reagererI februar opplyste politiet i hovedstaden Teheran at 29 kvinner var blitt pågrepet for å ha vist seg uten hodeplagg i det offentlige rom.
Amnesty International reagerer kraftig på pågripelsen.
– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Pågripelsen er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøk på å hindre henne i å utføre hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther fra Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling.

Shirin EbadiSotoudeh tilbrakte tre år i fengsel mellom 2010 og 2013 etter å ha blitt dømt for å ha «handlet i strid med nasjonal sikkerhet» og for å ha «spredt propaganda mot regimet». Myndighetene forbyr advokaten fortsatt å jobbe med politiske saker, og hun har ikke lov til å forlate Iran før 2022.
Sotoudeh har forsvart journalister, aktivister og andre menneskerettsforkjempere, deriblant nobelprisvinner Shirin Ebadi. Fra 2009 representerte Sotoudeh også flere dissidenter som ble pågrepet under masseprotestene det året.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk