Torsdag 14. juni 2018
Kjent menneskerettsadvokat pågrepet i Iran
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
Publisert: 14 Juni 08:59
Den prisvinnende iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh er pågrepet etter å ha forsvart hijab-protestene i hjemlandet, opplyser hennes ektemann.
55 år gamle Sotoudeh ble hentet i sitt hjem onsdag og brakt til det beryktede Evin-fengslet, der Irans politiske fanger sitter.
Sotoudeh er blant Irans mest profilerte menneskerettsforkjempere. Hun har nylig representert flere kvinner som ble pågrepet mens de protesterte mot regimets krav til kvinner om å bære skaut.
Sotoudeh, som fikk EUs Sakharov-pris i 2012, er blitt fengslet flere ganger tidligere etter å ha forsvart opposisjonelle og aktivister i Iran.
Mannen hennes, Reza Khandan, sier at Sotoudeh ringte ham etter pågripelsen. Advokaten sa hun hadde blitt fortalt at hun måtte sone en fem år lang straff i Evin etter å ha blitt dømt in absentia.
– Jeg har ingen anelse om hva straffen er knyttet til, sier Khandan.

Amnesty reagererI februar opplyste politiet i hovedstaden Teheran at 29 kvinner var blitt pågrepet for å ha vist seg uten hodeplagg i det offentlige rom.
Amnesty International reagerer kraftig på pågripelsen.
– Nasrin Sotoudeh har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Pågripelsen er det siste eksempelet på iranske myndigheters hevngjerrige forsøk på å hindre henne i å utføre hennes viktige arbeid som advokat, sier Philip Luther fra Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling.

Shirin EbadiSotoudeh tilbrakte tre år i fengsel mellom 2010 og 2013 etter å ha blitt dømt for å ha «handlet i strid med nasjonal sikkerhet» og for å ha «spredt propaganda mot regimet». Myndighetene forbyr advokaten fortsatt å jobbe med politiske saker, og hun har ikke lov til å forlate Iran før 2022.
Sotoudeh har forsvart journalister, aktivister og andre menneskerettsforkjempere, deriblant nobelprisvinner Shirin Ebadi. Fra 2009 representerte Sotoudeh også flere dissidenter som ble pågrepet under masseprotestene det året.
(©NTB)
Mandag 25. juni 2018
STOPP: Aps Masud Gharahkhani lar seg ikke skremme av asylliberalerne i eget parti. – Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier han.
Mandag 25. juni 2018
NULLTOLERANSE: Populariteten til Sverigedemokraterna skyldes i stor grad at de tradisjonelle partiene har snakket innvandringskritikerne etter munnen, hevder Nooshi Dadgostar (V).
Mandag 25. juni 2018
Stiftelsen Lovdata har doblet inntektene fra salg av proff-abonnement i løpet av ti år. Direktør Odd Storm-Paulsen mener betaltjenesten er nødvendig for å sikre publikum et godt gratistilbud.
Mandag 25. juni 2018
• Arbeiderpartiet befinner seg for tiden i skjebnefellesskap med sitt svenske søsterparti, Socialdemokraterna. Begge ligger nå på rekordlave 24 prosent oppslutning på gjennomsnittet av alle målinger. I Danmark går det noe bedre, der ligger...
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk