Torsdag 14. juni 2018
Mistillitsforslag i Hellas mot makedonsk navneavtale
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Publisert: 14 Juni 13:23
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Ny Demokratis partileder Kyriakos Mitsotakis sier i nasjonalforsamlingen at han formelt vil levere forslaget senere torsdag.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans makedonske motpart Zoran Zaev ble etter langvarige forhandlinger enige om et kompromiss i den 27 år lange navnestriden. Avtalen innebærer at sistnevntes land skifter navn til Nord-Makedonia, forutsatt at det godkjennes gjennom en folkeavstemning og ratifiseres i nasjonalforsamlingen.
Forslaget har møtt motbør i begge land, og onsdag sa Makedonias president Gjorge Ivanov at han ikke kommer til å skrive under på avtalen med Hellas.
Presidenten omtaler navneavtalen som «skadelig».
– Denne avtalen er uakseptabel og jeg vil ikke tillate at den blir legalisert, sa Ivanov.
Hellas har ikke villet godta at nabolandet kaller seg Makedonia fordi Hellas har en region ved samme navn. Navnestriden har stått i veien for makedonsk medlemsskap i både NATO og EU.
Etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet fikk Makedonia det offisielle navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk