Torsdag 14. juni 2018
Mistillitsforslag i Hellas mot makedonsk navneavtale
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Publisert: 14 Juni 13:23
Hellas' største opposisjonsparti vil fremme mistillitsforslag mot regjeringen i protest mot avtalen som skulle gjøre slutt på navnestriden med Makedonia.
Ny Demokratis partileder Kyriakos Mitsotakis sier i nasjonalforsamlingen at han formelt vil levere forslaget senere torsdag.
Hellas' statsminister Alexis Tsipras og hans makedonske motpart Zoran Zaev ble etter langvarige forhandlinger enige om et kompromiss i den 27 år lange navnestriden. Avtalen innebærer at sistnevntes land skifter navn til Nord-Makedonia, forutsatt at det godkjennes gjennom en folkeavstemning og ratifiseres i nasjonalforsamlingen.
Forslaget har møtt motbør i begge land, og onsdag sa Makedonias president Gjorge Ivanov at han ikke kommer til å skrive under på avtalen med Hellas.
Presidenten omtaler navneavtalen som «skadelig».
– Denne avtalen er uakseptabel og jeg vil ikke tillate at den blir legalisert, sa Ivanov.
Hellas har ikke villet godta at nabolandet kaller seg Makedonia fordi Hellas har en region ved samme navn. Navnestriden har stått i veien for makedonsk medlemsskap i både NATO og EU.
Etter Jugoslavias sammenbrudd på 1990-tallet fikk Makedonia det offisielle navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).
(©NTB)
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk