Torsdag 14. juni 2018
FN fordømmer Israels drap på sivile palestinere
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Publisert: 14 Juni 15:02
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Bare åtte land stemte imot resolusjonen i FNs hovedforsamling onsdag, der Israel og USA bare fikk følge av Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Solomonøyene og Togo.
45 land avsto fra å stemme over resolusjonen, som var fremmet av Palestina, Algerie og Tyrkia, og som krever at Israel avstår fra handlinger som strider mot Genevekonvensjonene og stanser angrepene mot sivile.
Foruten å be om udefinerte tiltak for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, fordømmer resolusjonen Israels bruk av «overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig makt».
Den kritiserer også rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel, men nevner ikke Hamas som har makten i den palestinske enklaven.
– Vi ber om en eneste ting. Vi ønsker at sivilbefolkningen vår beskyttes, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour.

– Viktig resolusjonUtenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har slått fast at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot ubevæpnede demonstranter slik Israel gjør, fastholder at det var riktig av Norge å stemme for FN-resolusjonen.
Siden slutten av mars er 130 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet.
13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.
– Situasjonen i Gaza er kritisk. Det er derfor viktig at et flertall av FNs medlemsland i går kveld støttet et vedtak om å beskytte sivilbefolkningen i Palestina, inkludert i Gaza, sier Søreide til NTB.

USA nedstemtUSA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en likelydende resolusjon, men fikk der ingen støtte til sitt eget resolusjonsutkast som ga Hamas skylden for Israels voldsbruk.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley protesterte også kraftig mot resolusjonen som ble vedtatt i hovedforsamlingen onsdag og la fram et endringsforslag som anklaget Hamas for å «sette sivile i fare» ved å oppmuntre til demonstrasjoner.
Endringsforslaget ble nedstemt, men Søreide har en viss forståelse for amerikanernes kritikk av resolusjonsteksten som ble vedtatt.
– Selv om resolusjonen fordømmer voldshandlinger begått av alle parter, hadde vi ønsket at den enda tydeligere fordømte voldelige handlinger av Hamas og andre militante grupper i Gaza, som foreslått i det amerikanske endringsforslaget, og at den anerkjente Israels rett til å forsvare sine grenser, sier Søreide.

Ulikt synPalestinerne gleder seg over støtten fra verdenssamfunnet.
– En seier for palestinernes rettigheter, for rettferdighet og for internasjonal lov, sier president Mahmoud Abbas i en kunngjøring, gjengitt av nyhetsbyrået Wafa.
– Denne avstemningen isolerte USA og okkupantmakten og viser verden hvordan USA fullt ut står på den israelske okkupasjonens side og nekter palestinerne deres legitime rettigheter, heter det i en kunngjøring fra Hamas.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller resolusjonen skammelig.
– FNs fokus på Israel bringer skam over organisasjonen, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu.
– Når det gjelder Gaza så er det Hamas som har ansvaret for den forferdelige situasjonen der, for tapene av menneskeliv og for lidelsene som har oppstått som et resultat av de voldelige opptøyene de har oppmuntre til de siste ukene, heter det videre.
(©NTB)
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Torsdag 16. august 2018
• Tidligere Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg hentet tirsdag fram alle tilgjengelige retoriske virkemidler – inkludert hans sedvanlige, sleivete overdrivelser – i sitt angrep på norsk presses dekning av hans Iran-tur og forholdet...
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk