Torsdag 14. juni 2018
FN fordømmer Israels drap på sivile palestinere
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Publisert: 14 Juni 15:02
Norge og 119 andre land fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.
Bare åtte land stemte imot resolusjonen i FNs hovedforsamling onsdag, der Israel og USA bare fikk følge av Australia, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Solomonøyene og Togo.
45 land avsto fra å stemme over resolusjonen, som var fremmet av Palestina, Algerie og Tyrkia, og som krever at Israel avstår fra handlinger som strider mot Genevekonvensjonene og stanser angrepene mot sivile.
Foruten å be om udefinerte tiltak for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, fordømmer resolusjonen Israels bruk av «overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig makt».
Den kritiserer også rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel, men nevner ikke Hamas som har makten i den palestinske enklaven.
– Vi ber om en eneste ting. Vi ønsker at sivilbefolkningen vår beskyttes, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour.

– Viktig resolusjonUtenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som tidligere har slått fast at det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot ubevæpnede demonstranter slik Israel gjør, fastholder at det var riktig av Norge å stemme for FN-resolusjonen.
Siden slutten av mars er 130 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet.
13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.
– Situasjonen i Gaza er kritisk. Det er derfor viktig at et flertall av FNs medlemsland i går kveld støttet et vedtak om å beskytte sivilbefolkningen i Palestina, inkludert i Gaza, sier Søreide til NTB.

USA nedstemtUSA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en likelydende resolusjon, men fikk der ingen støtte til sitt eget resolusjonsutkast som ga Hamas skylden for Israels voldsbruk.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley protesterte også kraftig mot resolusjonen som ble vedtatt i hovedforsamlingen onsdag og la fram et endringsforslag som anklaget Hamas for å «sette sivile i fare» ved å oppmuntre til demonstrasjoner.
Endringsforslaget ble nedstemt, men Søreide har en viss forståelse for amerikanernes kritikk av resolusjonsteksten som ble vedtatt.
– Selv om resolusjonen fordømmer voldshandlinger begått av alle parter, hadde vi ønsket at den enda tydeligere fordømte voldelige handlinger av Hamas og andre militante grupper i Gaza, som foreslått i det amerikanske endringsforslaget, og at den anerkjente Israels rett til å forsvare sine grenser, sier Søreide.

Ulikt synPalestinerne gleder seg over støtten fra verdenssamfunnet.
– En seier for palestinernes rettigheter, for rettferdighet og for internasjonal lov, sier president Mahmoud Abbas i en kunngjøring, gjengitt av nyhetsbyrået Wafa.
– Denne avstemningen isolerte USA og okkupantmakten og viser verden hvordan USA fullt ut står på den israelske okkupasjonens side og nekter palestinerne deres legitime rettigheter, heter det i en kunngjøring fra Hamas.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller resolusjonen skammelig.
– FNs fokus på Israel bringer skam over organisasjonen, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu.
– Når det gjelder Gaza så er det Hamas som har ansvaret for den forferdelige situasjonen der, for tapene av menneskeliv og for lidelsene som har oppstått som et resultat av de voldelige opptøyene de har oppmuntre til de siste ukene, heter det videre.
(©NTB)
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Torsdag 18. oktober 2018
• Det er underlige tider i norsk politikk. De siste dagene har flere politikere på borgerlig side skrudd opp retorikken i et forsøk på å beholde Kristelig Folkeparti som støtteparti for regjeringen. Tirsdag advarte statsminister Erna Solberg...
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk