Torsdag 14. juni 2018
Dødsfall under dykking etter kamskjell opp for Høyesterett
Høyesterett skal behandle saken der en dykker omkom under kamskjellfangst i Møre og Romsdal for snaut fire år siden.
Publisert: 14 Juni 11:39
Høyesterett skal behandle saken der en dykker omkom under kamskjellfangst i Møre og Romsdal for snaut fire år siden.
Arbeidsgiveren ble domfelt og holdt ansvarlig av Frostating lagmannsrett for at en dykker mistet livet under sanking av kamskjell utenfor Smøla i Møre og Romsdal i 2014. Selv mener tiltalte – den daglige lederen i et båtselskap på Frøya – at virksomheten er omfattet av unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljøloven for sjøfart, fangst og fiske.
Kamskjelldykkeren Krasimir Krastev (56) døde på jobb i 2014. Dette var den tredje gangen en dykker fra samme båt omkom under dykking etter verdifulle kamskjell. I alle saker ble det påpekt brudd på arbeidsmiljøloven og dykkerforskriften.
Spørsmålet som står sentralt under Høyesteretts behandling er om kommersiell kamskjelldykking er omfattet av unntaksbestemmelsen, og om lagmannsretten har forstått lovverket riktig når den kom til at virksomheten ikke er omfattet, selv om den foregikk fra et fartøy.
Lagmannsretten trekker fram at det, til tross for enkelte likhetstrekk med dem som driver fiske og fangst fra båt, er avgjørende forskjeller for dykking etter kamskjell. Båten var bare et transportmiddel til stedet der dykkingen foregikk, og var ikke spesielt utrustet for kamskjellfangst. Også selve sankingen skiller seg grunnleggende fra fiske, påpekte lagmannsretten i sin dom. Kamskjelldykking faller derfor ikke under definisjonen «sjøfart, fangst og fiske», konkluderte retten.
(©NTB)
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk