Torsdag 14. juni 2018
Dødsfall under dykking etter kamskjell opp for Høyesterett
Høyesterett skal behandle saken der en dykker omkom under kamskjellfangst i Møre og Romsdal for snaut fire år siden.
Publisert: 14 Juni 12:10
Høyesterett skal behandle saken der en dykker omkom under kamskjellfangst i Møre og Romsdal for snaut fire år siden.
Frostating lagmannsrett konkluderte med at tingretten tok feil da arbeidsgiveren ble frifunnet for at en dykker mistet livet under sanking av kamskjell utenfor Smøla i Møre og Romsdal i 2014. Nå skal Høyesterett se på spørsmålet.
Selv mener tiltalte – den daglige lederen i et båtselskap på Frøya – at virksomheten er omfattet av unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljøloven for sjøfart, fangst og fiske.
Kamskjelldykkeren Krasimir Krastev (56) døde på jobb i 2014. Dette var den tredje gangen en dykker fra samme båt omkom under dykking etter verdifulle kamskjell. I alle saker ble det påpekt brudd på arbeidsmiljøloven og dykkerforskriften.
Spørsmålet som står sentralt under Høyesteretts behandling er om kommersiell kamskjelldykking er omfattet av unntaksbestemmelsen, og om lagmannsretten har forstått lovverket riktig når den kom til at virksomheten ikke er omfattet, selv om den foregikk fra et fartøy.
Lagmannsretten trekker fram at det, til tross for enkelte likhetstrekk med dem som driver fiske og fangst fra båt, er avgjørende forskjeller for dykking etter kamskjell. Båten var bare et transportmiddel til stedet der dykkingen foregikk, og var ikke spesielt utrustet for kamskjellfangst. Også selve sankingen skiller seg grunnleggende fra fiske, påpekte lagmannsretten i sin dom. Kamskjelldykking faller derfor ikke under definisjonen «sjøfart, fangst og fiske», konkluderte retten.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk