Torsdag 14. juni 2018
Norskfødte med innvandrerforeldre opplever ofte mer diskriminering
27 prosent av norskfødte med innvandrerforeldre sier at de har blitt diskriminert i arbeidslivet, utdanning eller helsevesen.
Publisert: 14 Juni 10:26
27 prosent av norskfødte med innvandrerforeldre sier at de har blitt diskriminert i arbeidslivet, utdanning eller helsevesen.
Til sammenligning opplevde 19 prosent av gruppas foreldre å ha blitt diskriminert. Det viser en oppfølgingsrapport på SSBs levekårsundersøkelse fra 2016.
Særlig norskfødte med pakistanske foreldre opplever seg diskriminert i arbeidslivet.
– 28 prosent av de med foreldre fra Pakistan har opplevd å ha blitt diskriminert på arbeidsplassen i løpet av det siste året. 25 prosent i forbindelse med ansettelse. Henholdsvis 14 prosent og 9 prosent av de med foreldre fra Vietnam opplever det samme, sier seniorrådgiver Signe Vrålstad i SSB til NTB.

Noe lavere tillitRapportens utvalg består av norskfødte i alderen 16 til 39 år med foreldre født i Pakistan, Vietnam, Tyrkia og Sri Lanka. På spørsmål om i hvilken grad folk flest er til å stole på, svarer den norske befolkningen i snitt 7 på skalaen 0–10. Den aktuelle gruppa svarer i snitt 6.1 på det samme spørsmålet.
– Mennesker med bakgrunn fra Tyrkia og Pakistan har lavere tillit til andre mennesker enn resten av de spurte. De har også noe lavere tillit til det politiske systemet, rettsvesenet og politiet, sier Vrålstad.

Godt utdannede boligeiereSSB-rapporten viser for øvrig at norskfødte med innvandrerforeldre har mer til felles med den norske befolkningen enn foreldrene.
Generasjonen har sterkere tilhørighet til Norge enn foreldrenes opprinnelsesland, og høyere deltakelse i høyere utdanning enn både innvandrere og befolkningen generelt.
– Rapporten viser at norskfødte med innvandrerforeldre har gjennomgående bedre levekår enn innvandrere. De har en høyere eierandel på bolig enn norskfødte med norske foreldre på samme alder, og er bedre stilt økonomisk enn innvandrere. De opplever også økonomien sin som bedre enn det innvandrere i Norge gjør, forklarer Vrålstad.

SekulariseringNorskfødte med innvandrerforeldre har et over gjennomsnittlig nært forhold til religion. Dette gjelder særlig de med bakgrunn fra de muslimske landene Tyrkia og Pakistan.
Samtidig ser SSB en økt sekularisering som også gjelder denne gruppa, samt de med foreldre fra Sri Lanka og Vietnam.
«De som ikke lenger har den tro de er vokst opp i, går ikke over til andre religioner», heter det i rapporten.

Drikker mindre alkoholEt annet trekk for nordmenn med innvandrerforeldre er at de drikker mer enn den foregående generasjonen. 40 prosent svarer at de har drukket alkohol det siste året.
Tallet er bare halvparten tallet for jevnaldrende i resten av befolkningen.
– Det er store forskjeller i drikkevaner som
gjenspeiler familiens landbakgrunn. De med foreldre fra Vietnam drikker i like
stor grad som den jevnaldrende befolkningen. Men svært få kvinner med foreldre
fra Pakistan oppgir å ha drukket alkohol, sier Anne Berit Dalgard, rapportens redaktør, om tallene.
– Selv om vi ser forskjeller mellom de fire utvalgslandene, kan vi nok trygt konkludere med at norskfødte med innvandrerforeldre fra disse landene er bedre integrert enn far og mor, sier Dalgard.
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk