Torsdag 14. juni 2018
OVERTALTE OPPRØRERE: Storbritannias statsminister Theresa May inngikk et kompromiss med EU-vennlige partifeller i parlamentet tirsdag. FOTO: BORIS GRDANOSKI, AP/NTB SCANPIX
Full strid om hvor mye makt parlamentet skal ha i brexit-prosessen:
May i skvis etter seier
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

BREXIT

Storbritannias konservative statsminister Theresa May sikret seg en betydelig seier tirsdag, da hun greide å snu en rekke partifeller foran en viktig avstemning om brexit.

Striden dreide seg om et endringsforslag til den såkalte brexit-loven. Forslaget kunne gitt parlamentet mer direkte innflytelse over forhandlingene, dersom regjeringen ikke lykkes med å inngå en avtale med EU.

Forslaget fra Overhuset, som består av ikke-valgte lorder, har blitt omfavnet av brexit-motstanderne i Underhuset.

En gruppe EU-vennlige konservative politikere hadde truet med å stemme mot May. Men etter intense samtaler i timene foran avstemningen, hadde May overtalt nok tvilere til å unngå nederlag. Forslaget ble nedstemt med 324 mot 298 stemmer.

Fakta

Britene ut av EU:

• 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU.

• 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Kilde: NTB

Dragkamp

Simon Usherwood, professor ved University of Surrey og nestleder av programmet UK in a Changing Europe, forklarer at avstemningen i utgangspunktet handlet om hva som skal skje med alle lovene og reglene Storbritannia har fått gjennom EU etter mer enn 40 års medlemskap.

Men mesteparten av tirsdagens debatt handlet altså om forslaget fra Overhuset, som blant annet krevde at regjeringen involverer Underhuset i større grad dersom man ikke kommer fram til en avtale med EU innen utgangen av november i år.

– Debatten handlet ikke så mye om selve loven, men var en del av den pågående dragkampen mellom regjeringen og parlamentet om hvem som skal være styrende i brexit-prosessen, sier Usherwood.

– Har May nå styrket sin posisjon i partiet?

– Nei. Måten hun unngikk nederlag på tirsdag, var at hun i siste øyeblikk kom med løfter om å ta hensyn til endringsforslaget når det skal tilbake til lordene på mandag, sier Usherwood.

– Noen vil bli skuffet

I går kranglet fortsatt de ulike fløyene i partiet om hva slags innrømmelser May hadde gitt. Den EU-vennlige fløyen mener statsministeren hadde lyttet til og akseptert deres ønsker, mens brexit-tilhengerne hevder at det eneste hun lovet, var å fortsette diskusjonen.

– Det er åpenbart at noen kommer til å bli skuffet her. Spørsmålet er hva de gjør når de finner ut at de ikke fikk det de ville. Det er mye misnøye i Westminster akkurat nå, og mange som hevder May snakker med to tunger, mener Usherwood.

Politisk runddans

Brexit-minister David Davis uttalte tirsdag at regjeringen aldri vil godta at «Underhuset binder regjeringens hender i forhandlingene» med EU.

Konservative brexit-tilhengere som Jacob Rees-Mogg advarer spesielt mot forslaget om at parlamentet overtar forhandlingene dersom ingen avtale er nådd innen februar 2019, melder BBC.

Noe slikt vil være en «konstitusjonell innovasjon» uten sidestykke, mener Tory-politikeren Steve Baker.

– Man kan ikke ha 650 parlamentsmedlemmer som gjennomfører forhandlingene, sier han til The Guardian.

Brexit-runddansen mellom regjeringen og parlamentets to kamre har gjort tydelig «hva slags vanskeligheter det britiske demokratiske systemet har», mener Usherwood:

– Overhuset ender opp med å bli et sted der politiske interesser og meninger blir uttrykt og omformer det som har skjedd i Underhuset.

Uro i brexit-leiren

Simon Usherwood mener de hardeste brexit-tilhengerne frykter May har gitt etter på viktige punkter, og at «hun kanskje er feil person til å lede partiet og regjeringen».

– Det finnes en liten fare for at de på et tidspunkt kommer til å si at hun bør fjernes før brexit-prosessen er fullført. Hun klarte å unngå noe smerte tirsdag, men har skapt større smerter for seg selv de kommende ukene og månedene, hevder han.

yohans@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk