Torsdag 14. juni 2018
OVERTALTE OPPRØRERE: Storbritannias statsminister Theresa May inngikk et kompromiss med EU-vennlige partifeller i parlamentet tirsdag. FOTO: BORIS GRDANOSKI, AP/NTB SCANPIX
Full strid om hvor mye makt parlamentet skal ha i brexit-prosessen:
May i skvis etter seier
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

BREXIT

Storbritannias konservative statsminister Theresa May sikret seg en betydelig seier tirsdag, da hun greide å snu en rekke partifeller foran en viktig avstemning om brexit.

Striden dreide seg om et endringsforslag til den såkalte brexit-loven. Forslaget kunne gitt parlamentet mer direkte innflytelse over forhandlingene, dersom regjeringen ikke lykkes med å inngå en avtale med EU.

Forslaget fra Overhuset, som består av ikke-valgte lorder, har blitt omfavnet av brexit-motstanderne i Underhuset.

En gruppe EU-vennlige konservative politikere hadde truet med å stemme mot May. Men etter intense samtaler i timene foran avstemningen, hadde May overtalt nok tvilere til å unngå nederlag. Forslaget ble nedstemt med 324 mot 298 stemmer.

Fakta

Britene ut av EU:

• 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

• 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU.

• 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

• 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Kilde: NTB

Dragkamp

Simon Usherwood, professor ved University of Surrey og nestleder av programmet UK in a Changing Europe, forklarer at avstemningen i utgangspunktet handlet om hva som skal skje med alle lovene og reglene Storbritannia har fått gjennom EU etter mer enn 40 års medlemskap.

Men mesteparten av tirsdagens debatt handlet altså om forslaget fra Overhuset, som blant annet krevde at regjeringen involverer Underhuset i større grad dersom man ikke kommer fram til en avtale med EU innen utgangen av november i år.

– Debatten handlet ikke så mye om selve loven, men var en del av den pågående dragkampen mellom regjeringen og parlamentet om hvem som skal være styrende i brexit-prosessen, sier Usherwood.

– Har May nå styrket sin posisjon i partiet?

– Nei. Måten hun unngikk nederlag på tirsdag, var at hun i siste øyeblikk kom med løfter om å ta hensyn til endringsforslaget når det skal tilbake til lordene på mandag, sier Usherwood.

– Noen vil bli skuffet

I går kranglet fortsatt de ulike fløyene i partiet om hva slags innrømmelser May hadde gitt. Den EU-vennlige fløyen mener statsministeren hadde lyttet til og akseptert deres ønsker, mens brexit-tilhengerne hevder at det eneste hun lovet, var å fortsette diskusjonen.

– Det er åpenbart at noen kommer til å bli skuffet her. Spørsmålet er hva de gjør når de finner ut at de ikke fikk det de ville. Det er mye misnøye i Westminster akkurat nå, og mange som hevder May snakker med to tunger, mener Usherwood.

Politisk runddans

Brexit-minister David Davis uttalte tirsdag at regjeringen aldri vil godta at «Underhuset binder regjeringens hender i forhandlingene» med EU.

Konservative brexit-tilhengere som Jacob Rees-Mogg advarer spesielt mot forslaget om at parlamentet overtar forhandlingene dersom ingen avtale er nådd innen februar 2019, melder BBC.

Noe slikt vil være en «konstitusjonell innovasjon» uten sidestykke, mener Tory-politikeren Steve Baker.

– Man kan ikke ha 650 parlamentsmedlemmer som gjennomfører forhandlingene, sier han til The Guardian.

Brexit-runddansen mellom regjeringen og parlamentets to kamre har gjort tydelig «hva slags vanskeligheter det britiske demokratiske systemet har», mener Usherwood:

– Overhuset ender opp med å bli et sted der politiske interesser og meninger blir uttrykt og omformer det som har skjedd i Underhuset.

Uro i brexit-leiren

Simon Usherwood mener de hardeste brexit-tilhengerne frykter May har gitt etter på viktige punkter, og at «hun kanskje er feil person til å lede partiet og regjeringen».

– Det finnes en liten fare for at de på et tidspunkt kommer til å si at hun bør fjernes før brexit-prosessen er fullført. Hun klarte å unngå noe smerte tirsdag, men har skapt større smerter for seg selv de kommende ukene og månedene, hevder han.

yohans@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk