Onsdag 13. juni 2018
USAs sentralbank øker styringsrenten
Den amerikanske sentralbanken setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til intervallet mellom 1,75 og 2 prosent.
Publisert: 13 Juni 22:11
Den amerikanske sentralbanken setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til intervallet mellom 1,75 og 2 prosent.
Bakteppet for beslutningen er at USAs økonomi går bedre, ledigheten er lav og det er tegn til økende inflasjon. Inflasjonen nærmer seg nå sentralbanken Federal Reserves mål på 2 prosent.
Ledigheten er ventet å falle til 3,6 prosent innen utgangen av året. Det vil være den laveste ledigheten i USA siden 1969, og en nedjustering av tidligere prognoser som var på 3,8 prosent. Inflasjonen kommer til å nå 2,1 prosent mot slutten av året, noe som er 0,2 prosentpoeng høyere enn tidligere prognoser.
Sentralbanken i USA satte opp styringsrenten tre ganger i fjor. Onsdagens økning er årets andre, og den sjuende siden desember 2015.
Under kunngjøringen onsdag varslet også sentralbanken at det ligger an til ytterligere to renteøkninger før nyttår, til et intervall mellom 2,25 og 2,5 prosent.
Videre er det ventet tre renteøkninger neste år, samt én i 2020.
Onsdagens renteøkning kan bidra til at dollaren styrker seg. Renteoppgangen var ventet på forhånd. I forkant av rentemøtet var det jevn oppgang å spore på aksjemarkedet på Wall Street, men deretter falt kursene. Dow Jones stengte med et fall på 0,5 prosent, den bredere sammensatte S&P 500-indeksen gikk ned 0,4 prosent og teknologitunge Nasdaq endte med en nedgang på 0,1 prosent.
Torsdag skal Den europeiske sentralbanken holde sitt rentemøte. Den japanske sentralbanken holder også rentemøte denne uken.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.