Onsdag 13. juni 2018
VINTERTRENING: Soldater fra det amerikanske marinekorpset skal stasjoneres på Setermoen i Indre Troms de neste fem årene. Det varslet regjeringen i går. Her er US Marines på øvelse i Spania. FOTO: CRISTINA QUICLER, 8AFP/NTB SCANPIX
• US Marines skal stasjoneres i Indre Troms • Opposisjonen reagerer
Til Indre Troms i fem år
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.

FORSVAR

Soldater fra US Marines skal øve og trene i Indre Troms de neste fem årene. Det meldte regjeringen i går, like etter at utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget var informert om saken.

Pressekorpset møtte på kort varsel både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i vandrehallen i Stortinget, der de to orienterte om de amerikanske soldatene.

Det totale antallet er planlagt til rundt 700, altså mer enn en dobling av den amerikanske styrken på 330 soldater som i dag er stasjonert på Værnes i Trøndelag.

Halvparten av de nå 700 amerikanske marinesoldatene skal fremdeles være stasjonert på Værnes, mens den andre halvparten skal til Setermoen i Indre Troms.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avviste ikke at antallet soldater kan bli økt på et senere tidspunkt.

– Vi ser for oss at vi skal ha denne ordningen i en femårsperiode. Så skal vi evaluere ordningen midt i perioden for å se om det tjener norske interesser, sier forsvarsministeren.

Bakke-Jensen avviser at de amerikanske soldatene blir brukt som en erstatning for egne, norske soldater.

– Jeg er ikke uforstående til at man stiller det spørsmålet, men jeg er uenig i konklusjonen, sier han.

Fakta

US Marines i Norge:

• De første amerikanske marinesoldatene kom til Værnes i 2017.

• I går ble det kjent at ordningen blir utvidet, fra 330 til 700 soldater. Soldatene skal stasjoneres i Indre Troms og på Værnes. Styrkene skal være i Norge på rotasjonsbasis.

• Ordningen skal vare i fem år og skal evalueres midtveis i perioden.

• I 2016 beskrev daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide konsekvensene av en nedbygging av Hæren. «Norges landmilitære kompetanse må i større grad utvikles i samarbeid med allierte», skreiv hun i et hemmeligstemplet regjeringsnotat som Klassekampen omtalte i august 2016.

Bryter ikke basepolitikken

På tross av at de amerikanske marinesoldatene planlegger å bli i landet i fem år, avviser Bakke-Jensen at det er snakk om å stasjonere amerikanske soldater på norsk jord permanent.

– Dette er ikke en permanent tilstedeværelse. Her handler det om å øve sammen med våre styrker, sier forsvarsministeren.

Utenriksminister Ine Eriksen legger til at de amerikanske soldatene ikke er et brudd på baseerklæringen fra 1949.

– Dette er helt i tråd med basepolitikken. Det er regjeringas rett å beslutte innholdet i basepolitikken, og det har blitt gjort til alle tider, sier Søreide.

Forventer reaksjon

I baseerklæringen het det at «den norske regjering vil ikke tiltre noen overenskomst med andre stater som innebærer forpliktelser for Norge til å åpne baser for fremmede makters stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep».

Erklæringen ble formulert av den norske regjeringen for å berolige Sovjetunionen da Norge gikk inn i Nato. Utenriksministeren sier hun forventer en russisk reaksjon på nyheten om de amerikanske soldatene.

– For det første vil det fortsatt være et godt stykke til den russiske grensa, og for den andre ser vi ingen saklig grunn for Russland til å reagere, men vi forventer at det også denne gangen kan komme reaksjoner fra Russland, sier hun.

Opposisjonen på Stortinget reagerte i går på nyheten fra regjeringen. Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) sier Arbeiderpartiet støtter at allierte lands styrker trener i Norge, men mener de amerikanske soldatene i Indre Troms – sammen med det hun mener har blitt en for tynn norsk hær – nå skaper en ubalanse.

– Vi mener at det blir en ubalanse i det regjeringen leverer her, for samtidig som det kommer 350 amerikanske soldater til Troms, så skal Norge ta ned mange hundre norske soldater på Skjold, sier hun.

– Kompenserer med USA

Huitfeldt setter dermed saken i sammenheng med striden om 2. bataljon på Skjold leir i Indre Troms, der Arbeiderpartiet vil opprettholde antallet soldater. Også Liv Signe Navarsete (Sp) setter de amerikanske soldatene i sammenheng med det hun mener er en nedprioritering av den norske hæren.

– Det at en først sender hjem norske soldater fra 2. bataljon den ene dagen, og den andre dagen sier at man i stedet skal sende inn US Marines, gjør at det er lett å se en kobling der man kompenserer for manglende norske styrker, sier hun og viser til at forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen advarte mot denne muligheten allerede for tre år siden.

SV-leder Audun Lysbakken sier på sin side at de amerikanske marinesoldatenes inntog er et uttrykk for et overordnet sikkerhetspolitisk veivalg.

– Det er en uklok og misforstått sikkerhetspolitikk. En god politikk er lavest mulig spenning i nord. Det gjør vi ved å øke vår egen evne til å håndtere sikkerhetsutfordringer, og ved å sørge for at vi selv er tydelig militært til stede sier Lysbakken.

Han mener de amerikanske marinesoldatene heller vil øke spenningen.

– Dette gjør regjeringen i stedet for å satse på vårt eget nasjonale forsvar. Det som skjer nå er et sikkerhetspolitisk veivalg, der denne regjeringen gjør oss mer avhengig av USA, sier SV-lederen.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Mandag 6. august 2018
OVERTID: Nominasjonskomiteen skulle hatt svar for tre måneder siden, men Rita Ottervik (Ap) vet ennå ikke om hun ønsker å fortsette som ordfører i Trondheim.
Onsdag 1. august 2018
KRISE: KrF mener det er «svært sannsynlig» at Stortinget retter kritikk mot regjeringen etter Riksrevisjonens slakt av terrorsikringen. Partiet utelukker ikke at det kan gå lenger.
Mandag 30. juli 2018
SPIS DE RIKE: Audun Lysbakken ser for seg å fylle statskassa med minst 14 milliarder kroner i økt skatt på «superhøye inntekter» og «de superrikes formuer».
Fredag 27. juli 2018
SKIFTE: Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med. Det sier Ola Borten Moen (Sp).
Lørdag 21. juli 2018
debatt: Over­levende Helén Ingrid Andreassen fikk hat-telefoner da hun deltok i innvandrings­debatt. Men oppgjøret med ytre høyre etter 22. juli har uteblitt, sier hun – og derfor orker hun likevel.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk