Tirsdag 12. juni 2018
UØNSKET: En ny rapport omtaler territorier i Oslo «hvor politiets nærvær er uønsket og hvor det etableres parallelle normer».8ILLUSTRASJONSFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX
Fersk tilsynsrapport om oslopolitiets innsats mot organisert kriminalitet:
Har gått fra vondt til verre
ADVARTE: Allerede i 2016 advarte ­Statsadvokaten mot gjenger og alvorlige konflikter i Oslo. Nå er situasjonen forverret, heter det i en fersk tilsyns­rapport.

gjengvolden i oslo

«Situasjonen synes i ettertid å ha blitt forverret.»

Det skriver Oslo statsadvokatembeter i en fersk tilsynsrapport om kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst. Herunder gjengkriminalitet.

Det var i 2016 at Statsadvokaten sist førte tilsyn med seksjon for organisert kriminalitet.

Bildet var at kriminelle grupperinger var i ferd med å ta kontroll over deler av byen. Rapporten omtaler territorier «hvor politiets nærvær er uønsket og hvor det etableres parallelle normer, reaksjoner mot avvik og hvor konflikter og uenighet avgjøres på en annen måte enn i samfunnet for øvrig».

Inspeksjonsrapporten omtaler også «innkreving av beskyttelsespenger, ‘bøtelegging’ for utøvelse av kriminalitet av andre på territoriet, samt kidnapping og voldsutøvelse dersom ‘bøter’ ikke betales».

Statsadvokat Per Egil Volledal sier til Klassekampen at det er flere grunner til at situasjonen har forverret seg:

– Det er både intensiteten, og at miljøene har klart å etablere seg. I tillegg har det vært ganske alvorlige episoder som man knytter opp mot slike miljø.

–Hvilke type episoder?

– Skyting blant annet, sier Volledal.

Fakta

Statsadvokatens tilsyn:

• Statsadvokatembete i Oslo førte i vinter tilsyn med Felles enhet for etterretning og etterforsking (FEE) i Oslo politidistrikt.

• Bekjempelse av organisert kriminalitet var et av temaene i tilsynet.

• FEE er delt inn i ni seksjoner med underliggende spesialavsnitt. Deriblant seksjon for organisert kriminalitet og Seksjon for spesielle operasjoner (SO).

Økt rekruttering

Volledal sier at rekruttering av ungdom er noe av det som gjør at bildet i dag er verre enn i 2016.

– I 2016 fikk vi beskrivelser av et bilde som hadde utviklet seg over tid, som var bekymringsfulle. Det var grunnen til at vi bemerket at det var en uheldig utvikling.

– Er det andre ting som gjør at situasjonen i dag blir vurdert som forverret?

– Rekruttering av ungdom blant annet, som gjør at det er veldig vanskelig å komme inn med forebyggende tiltak.

Volledal ønsker ikke å bruke ordet gjeng og gjengkriminalitet, som han mener kan være avgrensende og bidra til at man ikke ser helheten.

– Så kriminelle miljø er bedre?

– Ja, jeg liker det bedre.

Statsadvokaten gjennomførte inspeksjonen av Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslopolitiet i løpet av fem dager i vinter.

Det lyktes ikke Klassekampen å få noen kommentar fra Oslopolitiet i går.

Young Bloods

VG meldte i helga om et småkriminelt ungdomsmiljø på Holmlia sørøst i Oslo, som i løpet av en tiårsperiode har fått utvikle seg til å bli en hardbarka kriminell gjeng med millionomsetning trass i at de hele veien har vært på politiets radar.

Ifølge VG har gjenglederen aldri blitt dømt for alvorlig kriminalitet i Norge.

«Young Bloods har over tid gått fra å være en mer løst knyttet gruppe til å bli en betydelig aktør innen det etablerte gjengmiljøet i Oslo» heter det i en etterretningsrapport fra 2016 som VG har fått innsyn i.

Statsminister Erna Solberg sa til VG i går at regjeringens mål er å bryte opp dette gjengmiljøet.

– Vi foreslo mer penger i budsjettet for 2018 og la inn 30 millioner kroner nettopp fordi vi så utfordringene i Holmlia-området lenge før alle de andre, sier hun.

Aps justispolitiske talsperson Jan Bøhler mener regjeringen og justisdepartementet har gjort en dårlig jobb.

I en kronikk i VG viser han til at arbeid med organisert kriminalitet er nedprioritert i tildelingsbrevene til politiet.

Antall dømte etter org krim-paragrafen er også redusert med over to tredjedeler fra 2014 til 2017.

aseb@klassekampen.no

anneh@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
NARKO: Dei kriminelle gjengane i Oslo distribuerer narkotika ut i landet. – Me er uroa for utviklinga i Oslo, seier politiinspektør Are Sangolt i Vest politidistrikt.
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk