Mandag 11. juni 2018
I VALGMODUS: President Donald Trump skapte sjokk og vantro blant internasjonale ledere og medier da han ikke ville støtte slutterklæringen fra G7-møtet. FOTO: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX
• Donald Trump trakk USA fra G7-erklæring • Truer allierte med å eskalere handelskonflikt
Gir velgerne handelsdrama
STØTTER TRUMP: USAs stålarbeidere, her fra Indiana, håper importtoll på stål skal gjøre livet enklere. FOTO: AFP/SCANPIX
UBEREGNELIG: Tysklands Angela Merkel og IMFs Christine Lagarde venter på Donald Trump på G7-møtet. 8FOTO: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX
Justin Trudeau
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».

USA

Angela Merkel, Emmanuel Macron og Justin Trudeau håpet helgas G7-møte skulle roe ned en handelskonflikten med USA. Isteden fikk det transatlantiske samarbeidet nok en nesestyver da Donald Trump for første hang i historien trakk USAs støtte til en slutterklæring fra et G7-toppmøte.

Det skjedde etter at de øvrige lederne først trodde amerikanerne hadde godkjent en erklæring der man ble enige om å jobbe for «fri, rettferdig og gjensidig gunstig handel» og behovet for å bekjempe proteksjonisme.

Men på vei til tirsdagens møte med Nord-Koreas Kim Jong-un, tverrsnudde Trump og fulgte opp med trusler om å ytterligere eskalere handelsoppgjøret han lovet sine velgere i 2016-valgkampen.

Fakta

Trumps handelskrig:

• Donald Trump vil bøte på USAs store handelsunderskudd gjennom sterkere beskyttelse av amerikansk industri.

• Ikke minst har han lovet et oppgjør med Kina, som står for rundt 375 milliarder av USAs totale handelsunderskudd på totalt 566 milliarder dollar.

• Den siste tida er det imidlertid Canada og EU som har havnet i et handelsoppgjør med USA etter amerikansk toll på stål og aluminium.

«USA vinner alltid»

Trumps snuoperasjon skjedde etter at Canadas stats­minister Trudeau kritiserte USAs ferske toll på import av stål og aluminium fra Canada, EU og Mexico.

«Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter», tvitret Trump.

Han anklaget også Trudeau for «falske påstander» og sa at «vi vil se på toll på biler som oversvømmer det amerikanske markedet».

Kina-oppgjør?

I løpet av G7-møtet sa Trump at «USA har blitt utnyttet i tiår etter tiår» og beskrev USA «som en sparegis som alle fortsetter med å stjele fra». Han sa også at USA vil vinne en handelskrig «tusen av tusen ganger».

I valgkampen lovet Trump et oppgjør med et frihandelsregime som har rammet amerikansk industri og arbeidsplasser. I mars innførte han 25 prosent toll på import av stål- og aluminium. Både EU-land, Canada og Mexico ble først midlertidig unntatt. Men en uke før G7-møte opphevet Trump unntaket.

EU, Canada og Mexico har svart med å innføre toll på flere amerikanske produkter.

På fredag skal USA etter planen kunngjøre nye tiltak rettet mot landet som står for størstedelen av USAs handelsunderskudd, Kina. Blant amerikanske bønder er det stor frykt for at kinesiske mottiltak vil ramme dem.

Sanders: «En katastrofe»

Mange analytikere ser Trumps handelsoppgjør som en del av Trumps valgkamparbeid foran Kongress-valget i november og presidentvalget i 2020.

«Han spiller for velgerbasen i rustbeltet», skriver Rana Foroohar i Financial Times.

Økonomianalytikeren er blant kritikere som mener Trump ikke har noen langsiktig plan bak sin proteksjonismeframstøt. Trumps handelsoppgjør får også kritikk fra harde kritikere av dagens frihandelssystem, som Vermont-senator Bernie Sanders. Sanders støtter blant annet proteksjonistiske tiltak «overfor land som Kina, Russland, Sør-Korea og Vietnam for å hindre dem å ulovlig dumpe stål og aluminium i USA og i verden».

Trumps tollstraff av EU, Canada og Mexico kaller ham imidlertid «tilfeldig og hensynsløs».

«Det er en absolutt katastrofe som vil føre til unødvendig økonomisk smerte for bønder, produsenter og forbrukere i Vermont og i hele landet», heter det i uttalelse.

«Ikke en handelskrig»

Sanders mener at om Trump vil beskytte amerikanske jobber så må han «signere en ordre som hindrer at store selskaper som flytter jobber til lavlønnsland får lukrative statlige kontrakter».

«Istedenfor å innføre stykkevise tariffer på handelspartnere bør han omfattende og fundamentalt omskrive hele vår forfeilede handelspolitikk for å hindre et kappløp mot bunnen og øke levestandarder i USA og i verden»

Også frihandelskritikere som Matt Stoller ved Open Markets Institute har kalt Trumps proteksjonismeplan «pinlig». Han mener likevel reaksjoner på Trumps proteksjonisme er overdreven:

«Dette er ikke en handelskrig, det er et par tariffer».

«Mye av det Trump gjør er autoritært. Men å peke på at handelssystemet ødelegger for USA og at våre allierte ikke betaler nok for Nato, er på høy tid», mener Stoller.

Han mener Trump-kritikere heller burde kjempe mot Trumps neglisjering av orkanofre i Puerto Rico og angrep på innvandrere og velferdsordninger.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk