Lørdag 9. juni 2018
IKKE EN JERMANN: På kontoret sitt har Høyres parlamentariske leder Trond Helleland et bilde av seg selv og britenes berømte og beryktede statsminister Margaret Thatcher. Men det er ikke akkurat thatcherisme Helleland forfekter i dag.
Høyre har styrket seg på å bevege seg mot sentrum, mener Høyre-topp Trond Helleland:
Høyre ser lyseblått på livet
Undersak

Krise for KrF

3 prosent og ett enslig stortingsmandat skaper ikke hallelujastemning i KrF. Partiet ønsket ikke å stille til intervju fordi «de jobbet», men de har sendt en kommentar til tallene på e-post.

«Dette er tall vi ikke er fornøyd med. Vi i KrF jobber hver dag for en bedre politikk for alle som trenger det, for at alle barn skal bli sett og hørt, og for å ta vare på vår kristne kulturarv», skriver partiet på vegne av partileder Knut Arild Hareide.

«Dette en enkeltmåling. Vi har hatt en oppadgående tendens på målingene den siste tida. KrF har store muligheter og stort ansvar som uavhengig vippeparti på Stortinget. Nå jobber partiet for å klargjøre vårt politiske prosjekt. Det gir oss gode muligheter for å nå ut med viktige verdisaker fremover», står det i e-posten.

SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.

Måling

– Dette er jo en hyggelig sommerhilsen til regjeringen og Erna Solberg fra velgerne.

Det sier Høyres Trond Helleland da Klassekampen viser ham tallene fra vår juni-måling: Høyre får en oppslutning på 29,4 prosent.

Det er det høyeste partiet har blitt målt på en Klassekampen-måling siden januar 2014, da Høyre fikk nøyaktig lik oppslutning.

Men regjeringspartiene er likevel ett mandat unna stortingsflertall. Og ett mandat er nøyaktig det KrF kan tilby.

Oppslutningen til regjeringens kriserammede støtteparti er denne måneden målt til 3,0 prosent – godt under sperregrensa på 4 prosent.

Fakta

Ny måling:

• Norfakta har på oppdrag fra Klassekampen og Nationen utført en ny meningsmåling.

• 1002 respondenter fikk 5. og 6. juni spørsmålet «Hvilket politisk parti ville du stemt på dersom det var stortingsvalg i dag?».

• 15 prosent svarte «vet ikke». 6 prosent svarte at de ikke vil stemme eller ikke ville svare.

• Endringene for Frp og Rødt er større enn feilmarginen. Endringene for Høyre og KrF er lik feilmarginen.

• Feilmarginen varierer mellom 0,6 og 2,7 prosent, størst for de største partiene.

Sentrumspartiet Høyre

Helleland, som er Høyres parlamentariske leder, forklarer de gode Høyre-målingene med «trygg og god styring». Han viser blant annet til hvordan regjeringen håndterte olje­prisfallet.

– Kall det gjerne et styringstillegg, sier han.

Dessuten har Høyre en populær statsminister i Erna Solberg, legger han til.

For Arbeiderpartiet står det verre til, konstaterer Helleland fra sitt kontor.

I intervjuet tegner Helleland et bilde av et uansvarlig Ap, der det nå «gjelder å legge seg mest mulig ut til venstre» i konkurranse med Rødt, SV og Senterpartiet, som han omtaler som «den reelle opposisjonen».

– Jeg mener det er en livsfarlig vei for Ap, sier Helland.

I april skrev Klassekampen at Høyres strategi for gjenvalg i 2021 var å erobre sentrumsposisjonen i norsk politikk, i håp om at dette skulle tvinge Ap til venstre.

I går hadde Helleland et innlegg på trykk i Aftenposten med tittelen: «Hvor ble det av det ansvarlige Arbeiderpartiet?» Der fastslår han blant annet: «Etter hvert som vi i Høyre har moderert våre standpunkter til private i velferden, i skattepolitikken og i arbeids- og sosialpolitikken, er en konsekvens av dette at Ap flytter sine standpunkter mot venstre.»

– Men hvis det er livsfarlig for Ap, som du sier, er det vel bare bra for deg og Høyre?

– Ja, men jeg er også litt opptatt av at vi tradisjonelt har hatt et Ap som er forutsigbar i utenrikspolitikken og i en del store linjer. Vi har også inngått en del nasjonale forlik med Ap, som vi mener er viktig.

Sinte rike onkler

For Høyres del fastslår Helleland at Høyre har styrket seg på å bevege seg inn mot sentrum.

– Bærekraftig velferd handler ikke bare om skattelettelser og bedre rammevilkår for næringslivet. Det handler også om å ha gode, velfungerende velferdssystemer. Å se dette sammen ser ut til å være en brukbar suksessoppskrift for Høyre, sier Helleland, som også mener det er en karikatur at Høyre utelukkende bryr seg om «arbeidsgiversida og kapitalistene».

– Den karikaturen er og blir feil, men vi er nok enda tydeligere nå på at vi må ha en balanse i dette for å få den norske modellen til å virke.

– Har dere ikke et bakland av rike onkler som blir sinte om dere går for lang til sentrum?

– Nei, næringslivsledere og folk som tradisjonelt støtter Høyre, er opptatt av stø kurs, forutsigbare rammevilkår for næringslivet og at det går bra med eksportnæringa, og det gjør det jo. Men jo da, det er mange av dem som tradisjonelt støtter Høyre, som er utålmodige når det gjelder formuesskatt og en del strukturgrep. Men jeg tror at de ser at alternativet er mindre lystig.

– Er det irriterende at dere går til sentrum og likevel ikke får lokket KrF inn i regjering?

– Vi er tålmodige i Høyre, men jeg håper jo framveksten av Rødt, SV og et sterkt Sp vil gjøre valget enklere for KrF, sier Helleland.

Rød rekord

Rødt oppnår tidenes resultat på en Klassekampen-måling med 4,4 prosent. Frp må notere seg den laveste Klassekampen-målinga siden januar 2017.

– Dette er dårlig resultat for Frp. Bør Listhaug komme tilbake i regjering?

– Nå fikk Frp et løft da Sylvi-støyen var som verst, og Frp ønsker seg nok en større oppslutning enn 12,5 prosent. Frp har, som jeg ser det, en særlig stor utfordring på Østlandet. Oslo er jo dessverre ikke så veldig sterkt Frp-land. Hva de skal gjøre med det, må de finne ut av selv. Men min oppfatning er at de ikke er bekymra. De er ganske gode til å drive valgkamp, forsikrer Helland.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert. I den opprinnelige artikkelen skrev vi at dette var den beste høyremålingen siden september 2012. Men Høyre hadde samme oppslutning i januar 2014.

Artikkelen er oppdatert: 11. juni 2018 kl. 10.22
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Onsdag 6. juni 2018
OPTIMIST: Tilbakegangen i Bergen er stor for Ap, men partiet har heng på Høgre. Byrådsleiar Harald Schjelderup har tru på fire nye år.
Mandag 4. juni 2018
RESSURSMANGEL: SV meiner kommunane får ei ekstrarekning på «eit tresifra tal millionar» for dei innbyggjarane som treng mest hjelp. Endringa har tilbakeverkande kraft.
Lørdag 2. juni 2018
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk