Mandag 4. juni 2018
VETERAN: Den svenske diplomaten Hans Blix ledet FNs våpeninspektører i Irak fra 2000 fram til USAs invasjon i 2003. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix er optimistisk foran Trump og Kim-møte:
Ser lyst på atomdialog
POSITIV: Selv om flere aktører prøver å spolere Nord-Korea-samtalene, går prosessen i riktig retning, sier Hans Blix til Klassekampen.

Nord-Korea

Hvem skal ta hotellregningen til Kim Jong-un? Det var problemstillingen en rekke medier tok for seg i går, etter nyheten om at Nord-Korea ikke ville betale for Kims opphold på luksushotellet The Fullerton i Singapore, når han etter planen skal møte USAs president Donald Trump neste tirsdag.

USA ønsker ikke å betale for Kim, angivelig fordi amerikanerne, ifølge The Washington Posts kilder, frykter at nordkoreanerne skal oppfatte gesten som en fornærmelse.

At overskriftene halvannen uke før et møte mellom de to historiske erkefiendene preges av uenigheter om en hotellregning, kan kanskje tolkes som et godt tegn. FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix ser i alle fall flere lyspunkter i prosessen som kanskje kan gi fred på Korea-halvøya.

– Jeg er faktisk litt optimistisk, sier Blix til Klassekampen på telefon fra sitt hjem i Stockholm.

Fakta

Hans Blix:

• Svensk jurist, embetsmann og politiker for Folkpartiet. Født 1928 i Uppsala.

• Utdannet ved Uppsala universitet, Columbia University og Cambridge University. Har også en doktorgrad fra Stockholms universitet, der han har vært dosent i Folkerett.

• Statssekretær i det svenske utenriksdepartementet fra 1976 og utenriksminister fra 1978 til 1979.

• Leder for Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) fra 1981 til 1997. Leder for FNs våpeninspektører i Irak fra 2000 til 2003.KILDE: NTB

Små steg

Den svenske veterandiplomaten ble verdenskjent i forkant av USAs invasjon av Irak i 2003. Som leder for FNs våpeninspektører i landet ba han USA om mer tid til å gjøre inspeksjoner for å finne ut om Irak fortsatt hadde masseødeleggelsesvåpen, slik USA hevdet.

Det fikk han ikke. I ettertid viste det seg at våpnene ikke fantes.

I dag følger Blix Nord-Korea-samtalene tett. Han peker på at budskapene som flyr mellom partene i offentligheten, først og fremst handler om hvordan de vil framstå i forhandlingene.

– Her har man USA, som er stort og sterkt, og som har å gjøre med en pygmé. USA vil ikke framstå som for ettergivende. Samtidig har nordkoreanerne sin stolthet, sier Blix.

Han mener Nord-Korea har tatt flere viktige steg, som å erklære stans i test av raketter og kjernevåpen.

– Denne erklæringen var ensidig, uten å kreve noe fra USA. Det gjorde det lettere for USA å gå videre. Man ventet at Nord-Korea ville kreve stans i USAs militærøvelser med Sør-Korea, men det krevde de ikke, sier Blix.

– Samtidig gjorde USA visse innskrenkninger i øvelsene, etter at Sør-Korea ba USA avstå fra å sende inn B-52-bombefly, legger han til.

Uskrevne avtaler

Slik kan det også bli på Singapore-toppmøtet, tror Blix: At mye av det man blir enige om å gjennomføre, forblir uuttalt for å unngå at noen av partene framstår som svake.

– Det kan komme parallelle uttalelser om hva man skal gjøre, uten at det framstår direkte som en avtale, sier han.

Flere aktører kan likevel tenkes å ville spolere samtalene. Blant annet har USAs nære allierte Japan, som er erkefiende av Nord-Korea, advart Trump mot å stole på løfter fra regimet i Pyongyang.

USAs forsvarsminister Jim Mattis, som i helga møtte sin japanske motpart Itsunori Onodera, sa i går at det er uaktuelt å lette på sanksjonene mot Nord-Korea før regimet har tatt «irreversible og dokumenterbare» skritt mot atomnedrustning.

Blix tror Japan er redde for at USA skal lokkes med på noe som ser ut som en framgang, men uten konkrete skritt.

– At Nord-Korea har erklært stans i test av kjernevåpen og raketter er utmerket, men det er ikke slik at man kan stole absolutt på det. Det som er bra med en slik erklæring, er at det krever ingen verifisering – man ser når de tester raketter, og man kjenner det når de tester atombomber.

– Sprekker i Trump-leiren

Det er først og fremst internt i Trump-administrasjonen «spoilerne» finnes, mener Blix. Han tenker spesielt på John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, som ifølge Blix har «krevd at nordkoreanerne skal gi fra seg sine kjernevåpen på et sølvfat i Singapore».

Bolton har tidligere tatt til orde for regimeskifte i en rekke land, inkludert Nord-Korea. Blix beskriver ham som «ekstrem» blant kretsen av konservative hauker i Washington.

Samtidig ser Blix «åpenbare sprekker i Trump-leiren».

– CIA-sjef Mike Pompeo har besøkt Nord-Korea og vil åpenbart gå videre i prosessen, sier han.

– At prosessen ser ut til å gå videre, betyr det at John Bolton er vingeklippet?

– Ja, jeg håper det. Bolton anerkjenner ingenting annet enn amerikansk makt. Han er dyktig og dessverre veldig energisk.

Fredsfyrste

Den tidligere inspektøren sammenligner de pågående samtalene med et teppekjøp på en basar.

– Den ene parten gir et bud, og den andre sier «nei, det er uaktuelt, nå går jeg». Da sier den andre «ok, kom tilbake» og gir et nytt tilbud. Men det er aldeles ikke sikkert at det blir noe teppekjøp, sier han.

– Når det dreier seg om egen sikkerhet, vet Trumps rådgivere at nordkoreanerne har større tiltro til sine bomber enn et stykke papir.

En faktor som ikke skal underdrives, er Trumps personlighet, mener Blix:

– Han er jo utrolig forfengelig. Nå ser han en anledning til å framstå som en fredsfyrste. Kanskje ser han for seg en fredspris. Han har framstått som en elak gubbe så lenge. Nå tenker han kanskje det er dags for å framstå som en fredsmann.

yohans@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk