Lørdag 2. juni 2018
TRØBBEL: Arbeiderpartiets kraftsentrum i Trøndelag er rammet av indre uro grunnet flere lokale konflikter som har blusset opp etter sakene rundt Trond Giske. FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX
Arbeiderpartiet i Trøndelag sliter med frafall og manglende motivasjon:
Ap-trøbbel i Trøndelag
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

AP

Det er trøbbel i Trøndelag Arbeiderparti. Partiet som i dag dominerer det nye trøndelags­fylket er preget av indre uro, og den siste tida har det blitt klart at en rekke profilerte politikere trekker seg. Mange sier at de ikke er motiverte til å stille til lokalvalget neste år.

Årsakene er sammensatte. En sentral trøndelagspolitiker sier at Trond Giskes fall har etterlatt et vakuum i det sammenslåtte fylket.

– En høvding er borte, sier politikeren, som mener Giskes fall er grunnen til at mange andre lokale konflikter har fått vokse seg store.

Fakta

Trøndelag Ap

• I mars i fjor slo fylkeslangene i Sør- og Nord-Trøndelag seg sammen til Trøndelag Ap.

• Da ble Oslo Ap vippet av tronen som Arbeiderpartiets største fylkeslag.

• Nå er Aps største fylkeslag preget av indre uro.

• Flere har trukket seg fra sine verv, deriblant fylkeslagets første leder, Anne Marit Mevasvik. Hun ble valgt til leder av fylkeslaget i desember i fjor.

– Er ganske umotivert nå

Klassekampen har snakket med en rekke trønderske politikere om situasjonen i Trøndelag og fått mange ulike synspunkter på situasjonen. De fleste gjengir likevel det samme bildet:

Det nasjonale valgnederlaget i september i fjor og sakene rundt Trond Giske har satt sine spor. Men til tross for den vanskelige Giske-saken trekker mange fram lokale konflikter som roten til problemene.

Mot det nasjonale bakteppet har Trondheim Ap hatt sine egne problemer, spesielt knyttet til den såkalte Kystad-saken. I tillegg har sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag ført til politiske konflikter mellom de to fylkeslagene – og sammenslåingen har ikke gått så glatt som mange hadde håpet på.

En av dem som nå sliter med motivasjonen er Hildegunn Gutvik, styremedlem og kvinnekontakt i Trondheim Arbeiderparti. Hun sier at det siste halvårets skandaler har tæret på pågangsmotet.

– Jeg er ganske umotivert nå, ikke minst fordi det meste av oppmerksomheten har gått til andre ting enn politikken, sier hun.

Svekket av skandale

Adresseavisen har i lang tid skrevet om problemer internt i partiet – spesielt etter at avisa avdekket det som senere har blitt kalt Kystad-saken.

Saken gikk i korte trekk ut på at den daværende lederen for Sør-Trøndelag Ap Rune Olsø skal ha hatt betydelige økonomiske interesser i en tomtereguleringssak, og at han forsøkte å påvirke behandlingen av saken i bystyret i Trondheim.

Olsø har selv benektet å ha brutt loven, og etterforskningen ble henlagt av Økokrim i januar i år.

Det er likevel klart at den politiske skandalen har rammet Arbeiderpartiet hardt, både i Trondheim og i Sør-Trøndelag. Flere Klassekampen har snakket med oppgir Kystad-saken som årsak til manglende motivasjon til politisk arbeid, og omtaler saken som et tillitsbrudd fra Rune Olsøs side.

Overkjørt av Sør-Trøndelag

Kystad-saken har også gjort sammenslåingen av de to tidligere lagene i Nord- og Sør-Trøndelag vanskeligere enn det mange hadde forventet.

På tross av at saken i utgangspunktet gjaldt Trondheim Ap, skapte avsløringene stor skepsis i Nord-Trøndelag.

I april i år kom i tillegg fylkesårsmøtet i det sammenslåtte Trøndelag Ap. Der opplevde flere nordtrønderske partilag å bli slått i en rekke viktige politiske saker. Blant disse var spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mens Ap i Nord-Trøndelag har holdt seg til det mange mener er høyresida i partiet, er Sør-Trøndelag kjent som mer radikalt. Det at nordtrønderne tapte politisk skapte misnøye, og mange oppfattet at sørtrønderne, og spesielt Trondheim, overkjørte det tidligere nord-fylket.

Flere beskriver fylkesårsmøtet som «brutalt».

– Det er klart at det ble noen tøffe kamper, for vi skulle definere ny politikk, men jeg opplevde ikke at skillelinjene gikk på langs den gamle fylkesgrensa sier leder av Trondheim Ap Hanne Moe Bjørnbet.

– Vi har mange flinke folk

Adresseavisen har denne uka meldt at mange lokalpolitikere avstår fra å ta gjenvalg til lokalvalget neste år.

Bjørnbet mener avgangene ikke har vært «unormalt mange» og viser til at det har vært avganger også i tidligere år.

– Vi har mye flinke folk å ta av, og vi kommer til å stille bra liste neste år, sier hun.

Men Bjørnbet medgir at den siste tida har vært hard for partiet.

– Det er klart at Kystad- saken har vært tøff for Trondheim Ap. Det er ikke unaturlig at det påvirker motivasjonen.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Fredag 7. september 2018
TIL MOTMÆLE: Forslaget om 24 ukers selvbestemt abort er forankret i filosofiske tankestudier fra unge menn, ikke i reelle utfordringer i kvinners hverdag, mener Kirsti Bergstø i SV.
Torsdag 30. august 2018
SOSIAL DUMPING: Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i omsorgssektoren.
Onsdag 29. august 2018
MOT STJERNA: Jonas Gahr Støre meiner Riksrevisjonen har avdekt mangelfull leiarskap frå Erna Solberg. Han held statsministeren sjølv ansvarleg for ­terrorsikring-skandalen.
Tirsdag 28. august 2018
HØRING: Heimevernet har fått ny sjef – som ikke deler forgjengerens bekymring for soldatmangel. Norges Offisersforbund er kritisk.
Mandag 27. august 2018
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.
Lørdag 25. august 2018
KLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vekk fra fryktpolitikken og holder fram mulighetspolitikken som svar. I dette intervjuet forteller han om hvordan sosialdemokratiet skal reise seg på ny.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk