Lørdag 2. juni 2018
TRØBBEL: Arbeiderpartiets kraftsentrum i Trøndelag er rammet av indre uro grunnet flere lokale konflikter som har blusset opp etter sakene rundt Trond Giske. FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX
Arbeiderpartiet i Trøndelag sliter med frafall og manglende motivasjon:
Ap-trøbbel i Trøndelag
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

AP

Det er trøbbel i Trøndelag Arbeiderparti. Partiet som i dag dominerer det nye trøndelags­fylket er preget av indre uro, og den siste tida har det blitt klart at en rekke profilerte politikere trekker seg. Mange sier at de ikke er motiverte til å stille til lokalvalget neste år.

Årsakene er sammensatte. En sentral trøndelagspolitiker sier at Trond Giskes fall har etterlatt et vakuum i det sammenslåtte fylket.

– En høvding er borte, sier politikeren, som mener Giskes fall er grunnen til at mange andre lokale konflikter har fått vokse seg store.

Fakta

Trøndelag Ap

• I mars i fjor slo fylkeslangene i Sør- og Nord-Trøndelag seg sammen til Trøndelag Ap.

• Da ble Oslo Ap vippet av tronen som Arbeiderpartiets største fylkeslag.

• Nå er Aps største fylkeslag preget av indre uro.

• Flere har trukket seg fra sine verv, deriblant fylkeslagets første leder, Anne Marit Mevasvik. Hun ble valgt til leder av fylkeslaget i desember i fjor.

– Er ganske umotivert nå

Klassekampen har snakket med en rekke trønderske politikere om situasjonen i Trøndelag og fått mange ulike synspunkter på situasjonen. De fleste gjengir likevel det samme bildet:

Det nasjonale valgnederlaget i september i fjor og sakene rundt Trond Giske har satt sine spor. Men til tross for den vanskelige Giske-saken trekker mange fram lokale konflikter som roten til problemene.

Mot det nasjonale bakteppet har Trondheim Ap hatt sine egne problemer, spesielt knyttet til den såkalte Kystad-saken. I tillegg har sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag ført til politiske konflikter mellom de to fylkeslagene – og sammenslåingen har ikke gått så glatt som mange hadde håpet på.

En av dem som nå sliter med motivasjonen er Hildegunn Gutvik, styremedlem og kvinnekontakt i Trondheim Arbeiderparti. Hun sier at det siste halvårets skandaler har tæret på pågangsmotet.

– Jeg er ganske umotivert nå, ikke minst fordi det meste av oppmerksomheten har gått til andre ting enn politikken, sier hun.

Svekket av skandale

Adresseavisen har i lang tid skrevet om problemer internt i partiet – spesielt etter at avisa avdekket det som senere har blitt kalt Kystad-saken.

Saken gikk i korte trekk ut på at den daværende lederen for Sør-Trøndelag Ap Rune Olsø skal ha hatt betydelige økonomiske interesser i en tomtereguleringssak, og at han forsøkte å påvirke behandlingen av saken i bystyret i Trondheim.

Olsø har selv benektet å ha brutt loven, og etterforskningen ble henlagt av Økokrim i januar i år.

Det er likevel klart at den politiske skandalen har rammet Arbeiderpartiet hardt, både i Trondheim og i Sør-Trøndelag. Flere Klassekampen har snakket med oppgir Kystad-saken som årsak til manglende motivasjon til politisk arbeid, og omtaler saken som et tillitsbrudd fra Rune Olsøs side.

Overkjørt av Sør-Trøndelag

Kystad-saken har også gjort sammenslåingen av de to tidligere lagene i Nord- og Sør-Trøndelag vanskeligere enn det mange hadde forventet.

På tross av at saken i utgangspunktet gjaldt Trondheim Ap, skapte avsløringene stor skepsis i Nord-Trøndelag.

I april i år kom i tillegg fylkesårsmøtet i det sammenslåtte Trøndelag Ap. Der opplevde flere nordtrønderske partilag å bli slått i en rekke viktige politiske saker. Blant disse var spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mens Ap i Nord-Trøndelag har holdt seg til det mange mener er høyresida i partiet, er Sør-Trøndelag kjent som mer radikalt. Det at nordtrønderne tapte politisk skapte misnøye, og mange oppfattet at sørtrønderne, og spesielt Trondheim, overkjørte det tidligere nord-fylket.

Flere beskriver fylkesårsmøtet som «brutalt».

– Det er klart at det ble noen tøffe kamper, for vi skulle definere ny politikk, men jeg opplevde ikke at skillelinjene gikk på langs den gamle fylkesgrensa sier leder av Trondheim Ap Hanne Moe Bjørnbet.

– Vi har mange flinke folk

Adresseavisen har denne uka meldt at mange lokalpolitikere avstår fra å ta gjenvalg til lokalvalget neste år.

Bjørnbet mener avgangene ikke har vært «unormalt mange» og viser til at det har vært avganger også i tidligere år.

– Vi har mye flinke folk å ta av, og vi kommer til å stille bra liste neste år, sier hun.

Men Bjørnbet medgir at den siste tida har vært hard for partiet.

– Det er klart at Kystad- saken har vært tøff for Trondheim Ap. Det er ikke unaturlig at det påvirker motivasjonen.

politikk@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Onsdag 6. juni 2018
OPTIMIST: Tilbakegangen i Bergen er stor for Ap, men partiet har heng på Høgre. Byrådsleiar Harald Schjelderup har tru på fire nye år.
Mandag 4. juni 2018
RESSURSMANGEL: SV meiner kommunane får ei ekstrarekning på «eit tresifra tal millionar» for dei innbyggjarane som treng mest hjelp. Endringa har tilbakeverkande kraft.
Lørdag 2. juni 2018
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk