Fredag 1. juni 2018
FORMANINGER: Den digitale utviklingen i bokbransjen går for treigt, sa kulturminister Trine Skei Grande (til høyre) i går. Pilar-forlegger Jonas Forsang, forfatter Tom Egeland, Aschehoug-direktør Kari J. Spjeldnæs og Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik lyttet.
Norsk bokbransje ligger kraftig bakpå når det gjelder digitale løsninger, mener kulturministeren:
Ga bokbransjen tyn
Kulturminister Trine Skei Grande kom med klare formaninger til bokbransjen under en debatt om børs og bredde på Lillehammer i går.

FESTIVAL

– Jeg må nesten spørre deg: Synes du det funker kjempebra i den digitale delen av bokbransjen nå?

Midt under den store bransjedebatten i Lillehammer kino, der bokfolket hadde benket seg under en svak eim av popkorn, snudde kulturminister Trine Skei Grande (V) seg mot Aschehougs direktør for litteratur Kari J. Spjeldnæs.

– Ja, svarte Spjeldnæs etter noen sekunders betenkningstid.

– Da må du legge merke til at folk stort sett kjøper e-bøker på engelsk, ikke på norsk. Ungdommene leser ikke bøker lenger. Hvis bokbransjen mener at alt er bra i det digitale tilbudet, har vi en kjempe­utfordring, sa Grande.

Fakta

Børs og bredde:

• Debatten «Børs og bredde?» gikk av stabelen på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i går.

• Temaet for debatten var nye utfordringer i økosystemet norsk forlagsbransje er bygget opp rundt.

• Kulturminister Trine Skei Grande (V), direktør i Aschehoug Litteratur Kari J. Spjeldnæs, forfatter Tom Egeland, leder i Forfatterforeningen Heidi Marie Kriznik og forlegger i Pilar Jonas Forsang satt i panelet. Hilde Sandvik var ordstyrer.

Vil ha med de unge

Dette var refrenget fra kultur­ministeren i den timen som var satt av til å diskutere bokbransjens bredde, børs og katedral på Lillehammer. Det må bli lettere å kjøpe e-bøker, strømmetjenestene må åpne opp for titler fra flere forlag, og forretningsmodellene i de digitale delene av bransjen må ivareta både bredden og bestselgerne, var budskapet fra Grande.

Selv hadde hun kjøpt seg Kindle, fortalte hun. Til hennes ergrelse blir det mest engelsk litteratur på den.

– Mange av oss har et hellig forhold til papirboka. Vi fyller stua vår med irriterende mengder av dem. Men det betyr ikke at papirboka tjener alle formål. Det er kanskje ikke oss gamliser vi skal greie å omvende til å bli e-boklesere. Men de unge må vi greie å få med oss. Hvis vi ønsker at e-boka skal ta av, gjenstår det flere koder å knekke, manet Grande.

Men fra bransjens frammøtte ble det helt kalt vann i blodet på kulturministeren.

– Jeg har ikke noe ønske om at det digitale plutselig skal skyte fart, eller at det skal ta av. Jeg tror det er viktig at det ikke går for fort. Vi befinner oss kanskje i bunnen av en kjellertrapp, og må gå den opp, trinn for trinn, sa Spjeldnæs, som minnet om at den store bærebjelken i boksalget i dag fremdeles er i den fysiske bokhandelen.

Litt som Coca-Cola

De to forfatterne i panelet, Tom Egeland og Heidi Marie Kriznik, påpekte på sin side at forfatterøkonomien også settes på prøve av nye, digitale aktører.

– Amazon er litt som Coca-Cola. Det er et råkommerst, internasjonalt selskap som låser bøker til sine egne lesebrett og som gjerne dumper prisene på bestselgerne. Men ingen forfattere kan leve av at en bok koster 49 kroner, slik det er hos Amazon. Vi er så mange som skal dele på inntektene. Man må også se på hva et hus eller en kanne bensin koster i Norge sammenliknet med prisene i USA. Norske bøker må forholde seg til det norske markedet, sa Egeland.

Kriznik påpekte at bokhandlene kan bidra til å ivareta bredden i litteraturen, både gjennom litteraturabonnementene og som formidlere.

– Det er jeg enig i, men vi lever tross alt i en digitalisert, internasjonal verden. Bokbransjen må tilby noe som gjenspeiler det. Du kan faktisk ikke bare tilby leserne bøkene på pdf, sa kulturminister Trine Skei Grande.

Det fikk Spjeldnæs til å reagere.

– Det er faktisk ikke slik at vi leverer bøkene i pdf-format. Alle bøker som kommer ut, utgis i epub-format, som kan kjøpes i nettbokhandlene.

Også de nye strømmetjenestene for e-bøker og lydbøker, Storytel og Fabel, ble tatt opp i debatten.

Klassekampen skreiv tidligere denne måneden om at 80 prosent av utvalget i Storytel kommer fra Cappelen Damm – og at forlaget har flere andre salgskanaler med en tilsvarende overvekt av titler fra eget forlag. Grande var opptatt av at skaffe- og leveringsplikten også må gjelde i de nye salgskanalene.

Til Klassekampen sier Grande at hun selv bruker både Storytel og Fabel, og at hun ser at utvalget er skeivt.

– Jeg er bekymret for at økosystemet bokbransjen hele tida har forholdt seg til, ikke skal tas med i disse nye kanalene. Slik det fungerer i dag, er disse aktørene litt som Amazon. Vi må verne om bredden, og der må vi være offensive.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk