Torsdag 31. mai 2018
FOR LITE: Agenda-leder Kaia Storvik (fra venstre), studentene Tonje Furnes, Audun Foyn, og Chanour Nasseri, NHO-direktør Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans Christian Gabrielsen er enige i at det bør være mer om den norske samarbeidsmodellen i typiske lederutdanninger.
• Rapport slår alarm om norske lederutdanninger • Har ikke nok om norske forhold
Lærer ikke norsk praksis
MANGLER: LO og NHO mener unge direktørspirer lærer for lite om den norske modellen på skolen.

arbeidsliv

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er utdannet prosess­operatør, men for anledningen med blå skjorte skiller han seg ikke ut i mengden på Handelshøyskolen BI i Oslo.

Den tidligere industriarbeiderens dårlig forsøk på å tatovere Ozzy på sin egen arm da han var 16 år gir likevel inntrykk av at klassebakgrunnen hans ikke er helt typisk for en blåskjorte på den private høyskolen.

Årsaken til besøket i Nydalen er at Tankesmien Agenda på oppdrag fra LO og NHO har laget en rapport om norske lederutdanninger, og Gabrielsen diskuterer konklusjonene sammen med NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Agendas Kaia Storvik og tre BI-studenter.

Fakta

Lederutdanninger:

• Tankesmien Agenda har på oppdrag fra LO og NHO laget rapporten «Den norske lederen».

• Rapporten slår fast at norsk ledelse skiller seg fra annen ledelse med egalitær organisering og mye medvirkning fra de ansatte. Dette gir gode resultater og fører til innovative virksomheter.

• Likevel kommer Agenda fram til at typiske lederutdanninger som økonomi og administrasjon i liten grad berører denne norske modellen i studiene.

Lærte av verneombud

– Norske lederes kompetanse om samarbeid med de ansatte er i stor grad taus kunnskap. Lederutdanningen er basert på amerikansk HR, mens den norske lederen blir til gjennom praksis, sier Gabrielsen.

Kristin Skogen Lund har bakgrunn som næringslivsleder og er enig i at direktørene ikke akkurat kommer ut fra skolen som eksperter på den norske modellen.

– Jeg husker at vi skulle få besøk av Arbeidstilsynet da jeg var nyansatt. Jeg visste ingenting og hadde mest lyst til å kaste meg ut av vinduet. Da fikk jeg beskjed om at jeg skulle snakke med Jan Erik på lageret. Han var verneombud som visste hva som måtte være på plass, og løp ut for å kjøpe noen nye par vernesko slik at alt var i orden. Det var en positiv opplevelse, og viser hvor godt tillitsvalgte er skolert og at det er viktig å samarbeide med dem, sier hun.

For dårlig utdanning

Sigrun Aasland og Tiril Rustand Halvorsen har skrevet den ferske Agenda-rapporten «Den norske lederen». Den slår fast at norske ledelse ikke er som annen ledelse, og at den kjennetegnes ved en egalitær organisering og at de ansatte vises tillit og har medvirkning i styringen av bedriften.

Ifølge forskningen rapporten viser til, gjør en slik ledelse at virksomhetene blir mer innovative og i stand til å omstille seg raskt og effektivt.

Likevel er tariffavtaler og drøftelser med tillitsvalgte i liten grad en del av studiene i typisk lederutdanninger.

«Studentene, som i hovedsak eksponeres for internasjonal forskning, lærer lite eller ingenting om tariffavtaler og tillitsvalgtes rolle før de kommer ut i arbeidslivet», slår rapporten fast.

Det bekrefter også BI-studentene som er med å diskutere rapporten.

– Vi har lært at det er viktig at ledere er inkluderende og om verdibasert ledelse, men veldig lite om reglene i arbeidslivet og hva man møter i praksis i det norske arbeidslivet, sier Chanour Nasseri som studerer til å bli siviløkonom.

Lund spør studentene om de har hørt om det arbeidsrettslige begrepet drøfting, men det har de tre ikke.

– Det er for lite om de strukturelle forholdene i det norske arbeidslivet i utdanningene, og om hvordan de ulike prosessene som skal gjøres i samarbeid med de ansatte, skal gjennomføres, sier NHO-direktøren.

Har kun konsulenterfaring

Leder i Agenda Kaia Storvik sier mange med typiske lederutdanninger blir konsulenter som nyutdannede for så seinere få lederstillinger.

I konsulentbransjen er organisasjonsgraden lav, og dermed har lederne lite erfaring med den norske modellen før de selv får en rolle i den. Derfor blir innholdet i utdanning ekstra viktig, og Storvik mener dette bør engasjere flere enn utdanningsinstitusjonene.

– Venstresida har tradisjonelt ikke hatt noe fokus på lederen. Men lederne definerer mye av hvordan en arbeidsplass styres, og når de ikke lærer å gi tillit til de ansatte og samarbeide med de tillitsvalgte, er det alvorlig, sier hun.

Audun Foyn studerer økonomi og administrasjon, og til bifall fra Gabrielsen sier han at ledere kan bli formet av hvilke erfaringer de selv har hatt som underordnet arbeidstaker.

– Mange forsømmes i starten av yrkeslivet med deltidsstillinger, vikariater og ubetalte internship. Noen får beskjed om at de skal jobbe i tre uker før de får jobben, slik at arbeidsgiver kan sjekke ut om de duger. Med slike erfaringer mister du tillit, og det kan nok slå begge veier dersom man selv blir leder, sier han.

Konfliktfylt inntrykk

I mediene blir LO og NHO som regel nevnt i sammenheng med streik og konflikter. Lund og Gabrielsen er opptatt av å få fram at dette ikke er hele bildet, og at partene som regel samarbeider for virksomhetens beste. Dette har Tonje Furnes fått med seg, men det er ikke via skolegangen.

– Ut ifra mediebildet får jeg også det inntrykket, men med min videregåendeklasse var vi en dag hos NHO, og da lærte jeg at det ikke stemte. I studiene har vi ikke hatt så mye om det, sier Furnes som studerer strategisk markedsledelse.

stiann@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Onsdag 6. juni 2018
OPTIMIST: Tilbakegangen i Bergen er stor for Ap, men partiet har heng på Høgre. Byrådsleiar Harald Schjelderup har tru på fire nye år.
Mandag 4. juni 2018
RESSURSMANGEL: SV meiner kommunane får ei ekstrarekning på «eit tresifra tal millionar» for dei innbyggjarane som treng mest hjelp. Endringa har tilbakeverkande kraft.
Lørdag 2. juni 2018
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk