Tirsdag 29. mai 2018
TRAPPER OPP: Lederen for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), er nå i ferd med å fremme eget forslag om modernisering av Hærens stridsvogner.
Arbeiderpartiet klare til å påføre regjeringen nederlag i forsvarspolitikken:
Ruller ut forslag om tanks
UTSATT: Opposisjonen på Stortinget kan komme til å overkjøre forsvars­minister Frank Bakke-Jensen i stridsvognstriden. Forsvarsfreden mellom Ap og regjeringen er nå brutt.

FORSVARET

Arbeiderpartiet trapper opp konflikten med regjeringen om Forsvaret. Striden som nå er i ferd med å bygge seg opp, står blant annet om stridsvogner til Hæren, men handler også om forsvarspolitikken i stort.

I desember 2016 ble de store partiene på Stortinget enige om en plan for en stor opprusting av Forsvaret. Planen skulle koste 180 milliarder kroner over de neste 20 årene og innebære en kraftig styrking av den norske militære slagkraften. Det er en plan som har raknet i sømmene, mener Ap nå.

– Vi har fått helt ny informasjon i framleggelsen av revidert statsbudsjett. Nå sier regjeringen at vi ikke har penger til stridsvogner fordi vi allerede har brukt dem opp på ubåter og kampfly, sier leder av utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap).

Fakta

Strid om stridsvogner:

• I går meldte Klassekampen om Natos bestillingsliste til Norge, Nato Capability Targets, vedtatt i 2017.

• Kravene innebærer en opprusting av den norske hæren med stridsvogner og flere soldater.

• Nå melder Arbeiderpartiet at konflikten med regjeringen om Forsvaret trappes opp. Partiet vil fremme et eget forslag til Stortinget om modernisering av Forsvarets stridsvogner.

• Regjeringen står dermed i fare for å miste flertallet om forsvarspolitikken.

Vil foreslå kjøp av tanks

Arbeiderpartiets løsning blir derfor å bruke mer penger, konkluderer Huitfeldt. Hun melder at Ap vil foreslå å modernisere Hærens stridsvogner – og at forslaget vil bli fremmet for Stortinget innen kort tid, i forbindelse med revidert statsbudsjett.

– Det har vært forsømmelser av Hæren siden denne regjeringen kom inn i kontorene, sier Huitfeldt.

Klassekampen skreiv i går at Norge blir presset av Nato til å oppgradere stridsvognene. I flere graderte dokumenter mener forsvarsalliansen at manglende mannskap og materiell i Hæren er den fremste svakheten i det norske forsvaret.

– Forsvarsministeren tar ikke denne kritikken inn over seg. Hæren er for tynn, sier Huitfeldt.

– Dette er en kritikk som ikke bare handler om hva Norge skal bidra med til Nato. Det handler også om forsvaret av Norge, sier hun.

KrF vil vurdere Ap-forslag

Kristelig Folkeparti sitter nå i forhandlinger med regjeringen om revidert statsbudsjett. Partiet har i flere år vært kritisk til forliket mellom Ap og regjeringen, og har blant annet ment at Hæren bør prioriteres tyngre i planene.

En sentral kilde i partiet sier til Klassekampen at KrF er åpen for å vurdere forslaget fra Arbeiderpartiet om modernisering av Forsvarets stridsvogner.

Dersom KrF støtter Huitfeldts forslag åpnes muligheten for at regjeringen blir overkjørt av et flertall på Stortinget.

Støtte fra Senterpartiet

Senterpartiet er klare til å støtte et forslag som sikrer Hæren nye stridsvogner. Det sier partiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete.

Hun er heller ikke overrasket over Klassekampens omtale av Natos press på Norge om å oppgradere Hærens stridsvogner.

– Dette er i tråd med Senterpartiets syn, hele veien. Dette visste en fra før egentlig, sier Liv Signe Navarsete (Sp) om kritikken fra Nato som Klassekampen omtalte i går.

Hun legger like fullt til at hun syns det er rart at regjeringen ikke har tydeliggjort Nato-kritikken for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, der hun selv representerer Senterpartiet.

– Norge trenger en mekanisert brigade, og nå har vi brukt mye penger på å oppgradere kampvognene våre. Vi får ikke full nytte av dem uten oppgraderte stridsvogner, slik at de blant annet lettvint kan kommunisere på samme plattform, sier Navarsete.

– Jeg støtter Nato 100 prosent i dette, sier hun.

– Har ventet på flertall

Navarsete viser til at Sp har ivret for stridsvogninvesteringer helt siden arbeidet med Forsvarets langtidsplan startet.

– Sp har bare ventet på et mulig flertall for å sette i gang. Vi har vært tydelige hele veien, sier Navarsete, som nå sier hun håper på flertall for noen «klare bestillinger» til regjeringen.

Hun ser for seg en tydelig bestilling til regjeringen og at pengene blir satt av på det ordinære budsjettet, som regjeringen legger fram til høsten. Nå forhandler regjeringspartiene med KrF om det reviderte 2018-budsjettet.

– Dette er en for stor sak for revidert, men det kan gjøres vedtak og settes av midler til å forberede investeringene, sier Navarsete.

innenriks@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Onsdag 6. juni 2018
OPTIMIST: Tilbakegangen i Bergen er stor for Ap, men partiet har heng på Høgre. Byrådsleiar Harald Schjelderup har tru på fire nye år.
Mandag 4. juni 2018
RESSURSMANGEL: SV meiner kommunane får ei ekstrarekning på «eit tresifra tal millionar» for dei innbyggjarane som treng mest hjelp. Endringa har tilbakeverkande kraft.
Lørdag 2. juni 2018
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk