Fredag 25. mai 2018
MOT ABORT: Irske abortmotstandere får kritikk for å bruke skremselspropaganda for å vinne nei-stemmer. Her fra en demonstrasjon i Dublin. FOTO: BRIAN LAWLESS, AP/NTB SCANPIX
Irske abortmotstandere bruker harde midler for å beholde landets grunnlovsforbud mot abort:
Frykter abortdrama
Undersak

Svakeste grupper rammes hardest

– Alle veit at tusenvis av kvinner fra Irland tar abort hvert år også i dag. Spørsmålet er hvordan man kan få et forsvarlig aborttilbud, sier Eileen Flynn, som har engasjert seg tungt i ja-kampanjen.

Flynn tilhører selv en etnisk minoritetsgruppe kalt irske travellers – reisende, som utgjør noen titusener folk.

– Traveller-samfunnet har egne tradisjoner og verdier men har generelt lite utdanning. Arbeidsløsheten er skyhøy: 84 prosent er uten jobb. Siden jeg selv kommer fra dette samfunnet, som sliter med så mange hindre, ser jeg behovet for å stå opp for alle kvinner, sier Flynn.

Selv har hun aldri tatt abort, men støtter andres valg og retten til å velge.

– Det er store ulikheter i Irland, men er du fra en etnisk minoritetsgruppe, lider du mer. Ingen har en lett reise for å ta abort, men de som har penger, kan ta valget mye lettere. Arbeiderklassekvinner, innvandrere, reisende har færre jobbmuligheter og dårligere råd. Innvandrer- og flyktningkvinner har ofte heller ikke papirene som trengs for å reise til utlandet, sier Flynn.

Hun sier at mange også sliter med kulturelle og religiøse sperrer mot å ta abort og retter en tung pekefinger mot Irlands mektige katolske kirke.

– Vi i ja-kampanjen samler inn penger fra folk flest og har ikke så mye penger som nei-kampanjen. De får penger fra den katolske kirka, og det kommer folk fra USA for å hjelpe dem.

Flynn tør ikke ta et ja-flertall for gitt, men lover at kampen for ei mer liberal abortlov vil fortsette uansett utfall.

SPLITTET: Begge sider i debatten har kjørt store kampanjer for å overbevise velgerne.
TOPPTUNGT: Statsminister Leo Varadkar har gått tungt inn i abortkampen. Han vil fjerne forbudet mot abort. FOTO: BRIAN 8LAWLESS, PA/AP/NTB SCANPIX
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.

abort-loven 40 år

– Det er en veldig skummel tid, og vi veit ennå ikke hvor vi vil ende, sier Eileen Flynn, aktivist for ja-sida i den irske folkeavstemningen i dag.

– Jeg håper folk i Irland tar riktige valg og gir kvinner rett til å velge selv. Men vi trenger at folk går for å stemme og at også menn stemmer ja, sier hun til Klassekampen.

– Der er ingenting radikalt eller progressivt ved å ta vekk retten til liv, sier abortmotstander Sinéad Slattery til den irske avisa The Irish Times, og tar til orde for adopsjon som alternativ til abort.

Fakta

Global abortkamp:

• I Norge ble retten til selvbestemt abort vedtatt av Stortinget 30. mai 1978. Klassekampen ser i en serie på abortkampen i en rekke land.

Abortkamp i Irland:

• Abort er ulovlig, unntatt for å redde den gravides liv. Irland har hatt flere folkeavstemninger om abort siden 1983.

• 1983: Det åttende grunnlovstillegget vedtas. Det garanterer fosterets rett til liv, og sidestiller det med mors liv, «så langt praktisk mulig».

• 1992: Ja-flertall i tre ulike avstemninger: om retten til å reise til utlandet for å ta abort, retten til å informere om abort, og prinsippet om at fare for selvmord teller som fare for mors liv og gir rett til abort.

• 2002: Omkamp om selvmords­prinsippet, som blir stående.

• I dag: Avstemning om å fjerne det åttende grunnlovs­tillegget. Knappe marginer på meningsmålinger.

Frykter «brexit-effekt»

I dag går altså irene til urnene for å avgjøre om de vil beholde tilleggsparagrafen i grunnloven som sterkt begrenser abort ved å sidestille fosteret og den gravides rett til liv, eller om de vil oppheve den og overlate til nasjonalforsamlingen å lage lover om abort.

Tilhengerne av å fjerne grunnlovstillegget leder fortsatt på meningsmålingene, ifølge The Irish Times med 47 prosent. Nei-sida får 28 prosent, og står særlig sterkt på landsbygda. 20 prosent har ikke bestemt seg eller vil ikke si hva de vil stemme.

Mange spår hårfine marginer i avstemningen. De overraskende resultatene i brexit-avstemningen og valget av Donald Trump gjør at mange tilhengere av endring frykter at noe lignende kan skje her.

«Skillet i meningsmålingene har krympet så mye at et resultat som ble tatt nesten for gitt, nå ligger på vippen», skriver den britiske avisa The Guardian.

Det har også vært frykt for at grupper utenfor Irland, særlig fra Nord-Amerika, vil forsøke å påvirke resultatet. I begynnelsen av mai varslet derfor søkemotoren Google at de ville stoppe all publisering av reklame knyttet til avstemningen, både på Google og Youtube. Også Facebook har forbudt all utenlandsk reklame knyttet til avstemningen. Dette har særlig rammet nei-sida, som ifølge NTB planla en større Youtube-kampanje.

Irland har en av Europas strengeste abortlover og tillater bare abort for å redde den gravides liv.

Det åttende grunnlovstillegget ble vedtatt i en folkeavstemning i 1983, og må derfor også fjernes i en folkeavstemning.

Et flertall for å fjerne «åttende» betyr ikke automatisk mer liberal abortlov. Men så lenge det står, har ikke det irske parlamentet mulighet til å reformere den strenge abortloven, noe mange nå ønsker.

Den irske statsministeren Leo Varadkar (Fine Gael) har gått tungt inn på ja-sida. Ved et ja-resultat vil regjeringen fremme et lovforslag om selvbestemt abort fram til tolvte svangerskapsuke.

Tøffe argumenter

Forkjempere for en liberal lov har argumentert med at minst 3000 irske kvinner årlig tar abort trass i forbudet, men at de fleste i dag reiser til England for å få gjort dette.

Viktige symbolsaker, som at tannlegen Savita Halappanavar døde av blodforgiftning i 2012 etter å ha blitt nektet abort, har slått tungt inn i debatten.

Kritikerne mener leger nøler for lenge med å utføre prosedyren ved livstruende tilstander, av frykt for å bryte loven. Abortmotstanderne har tatt i bruk svært tøffe argumenter. Sist uke gikk Varadkar ut med kritikk mot nei-sida for å skape forvirring, blant annet ved å si at liberalisering ville bety slutt på fødsler av babyer med Downs syndrom.

– Det er feil, fordi vi har gjort det veldig klart i den foreslåtte lovgivningen at funksjonshemning ikke vil være grunn til å avslutte et svangerskap, sa Varadkar.

Plakater med bilder av 24 uker gamle foster brukes i nei-sidas kampanjemateriell. I en video som ja-sida sprer, sier dr. Tierman Murray fra Doctors for Choice at bare én av 1000 aborter blir utført så seint i svangerskapet, og da gjerne i tilfeller av alvorlig misdannelse av foster, som for eksempel manglende hjerne.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk