Fredag 25. mai 2018
I SOMALIA: Den siktede 21-åringen i Somalia. Klassekampen kjenner ikke identiteten til den andre personen på bildet. FOTO: PRIVAT
Politiadvokat om gjerningsmannen (21) og offeret (18) i skytedramaet på Holmlia:
– Var på samme koranskole
PÅ HOLMLIA: 21-åringen med en kamerat på Holmlia to dager før han skjøt 18-åringen i beinet. FOTO: PRIVAT
SAMME SKOLE: 21-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia har hatt et opphold på koranskole i Somalia. Ifølge politiet var offeret elev på den samme skolen.

GJENGVOLD I OSLO

En 21 år gammel mann sitter i varetekt siktet for drapsforsøk etter at han skøyt en 18 år gammel mann i hovedpulsåren i beinet. Skuddene falt rett utenfor Holmlia senter sørøst i Oslo 24. april i år. 21-åringen har innrømmet å ha skutt, men nekter for drapsforsøk.

Nå kommer det fram at både 21-åringen og det 18 år gamle offeret har tilbrakt tid sammen på den samme koranskolen i Somalia.

– Vi har opplysninger som tyder på det, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Klassekampen.

Fakta

Skyting på Holmlia:

• En 21-åring er siktet for drapsforsøk da en 18-åring ble skutt i beinet på ettermiddagen tirsdag 24. april i år.

• En 23-åring er også fengslet og siktet i saken, men for grov kroppskrenkelse.

• 23-åringen har tidligere vært fengslet i forbindelse med en annen skyteepisode på Holmlia.

• Saken betegnes som alvorlig, med flere involverte personer og miljøer, og etterforskningen omtales som krevende.

• Det var mye folk i nærheten da 18-åringen ble skutt i beinet for to uker siden. Til tross for dette har det vært vanskelig for politiet å få tak i vitner.

Kilde: NTB og politiet

Nekter for skoleopphold

Kraby sier de to skal ha tilbrakt «en viss periode» sammen på koranskolen.

Ifølge kilder Klassekampen har vært i kontakt med, skal det være snakk om samme type gjenoppdragelsesskoler som NRK tidligere har omtalt. Flere ungdommer som har gått på disse internatskolene, har fortalt om torturliknende forhold. De skal ha blitt sperret inne, slått og lenket fast. Skolene avviser påstandene.

Det framkommer av Facebook-profilen til den siktede 21-åringen at han fløy fra Mogadishu 27. januar i år, og at han ankom Oslo 2. februar, etter en mellomlanding i Nairobi. Drøye to måneder seinere skøyt han det som skal være en tidligere med­elev.

Flere teorier

Politiet har ennå ikke slått fast om skudd-dramaet var en del av et gjengoppgjør.

– Partene kjenner hverandre, men det er for tidlig å si om handlingen er gjengrelatert i vanlig forstand, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Han opplyser at politiet jobber ut fra flere teorier. En av dem er at motivet for drapsforsøket stammer fra tida i Somalia. En annen teori, som Klassekampen også får gjengitt fra andre kilder, er at offeret skal ha hatt narkogjeld, og at han ble skutt i beinet på grunn av dette.

21-åringen har sittet isolert i varetekt i fire uker med brev- og besøksforbud. Politiadvokaten vil søke forlengelse når varetektskjennelsen går ut i dag.

Det lyktes ikke Klassekampen å få en kommentar fra siktedes forsvarer Trygve Staff i går. Advokaten har tidligere avvist å kommentere saken, og vist til at klienten «sitter under meget strenge restriksjoner».

Benekter koranskole

Trass i politiets opplysninger sier fornærmedes bistandsadvokat Andrea J. Salomonsen at 18-åringen benekter å ha gått på koranskole i Somalia.

– Benekter han også å ha vært i Somalia?

– Ingen kommentar.

– Benekter han at han kjenner gjerningspersonen?

– Ingen kommentar.

– Hvordan har han det?

– Han er veldig preget. Det var en utrolig alvorlig og sjokkerende hendelse som har medført et langt sykehusopphold og to operasjoner, sier Salomonsen.

Barndomsvenner

Norsk-somalier og bystyrerepresentant Bashe Musse (Ap) sier til Klassekampen at hendelsen har sjokkert det somaliske miljøet i Oslo. Ifølge Musse har den siktede og fornærmede kjent hverandre siden de var små.

– Dette er en tragisk hendelse for samfunnet, men spesielt for det somaliske miljøet. Dette er barn som har vokst opp sammen, og de har familie og mødre som er gode venner, sier han.

Musse kjenner begge familiene, og han har besøkt offerets familie etter hendelsen.

Bystyrerepresentanten er ikke talsperson for noen av familiene, men han sier på generelt grunnlag at mange somaliske familier som har sendt barna sine til internatskoler i Somalia, gjør det som siste utvei etter at hjelpeapparatet i Norge har kommet til kort.

– Jeg kjenner foreldre som har bedt om hjelp fra blant annet barnevernet for å få hjelp til å få barna ut av et dårlig miljø, sier Musse.

Han tror skyteepisoden er gjengrelatert.

Musse mener det er viktig at storsamfunnet og den somaliske minoriteten ser framover og samarbeider.

– Disse ungene må få hjelp, og gjengene må oppløses, sier han.

– Hvorfor vil foreldre at barn skal gå på koranskolene?

– Hensikten er å redde dem fra gjengkriminalitet. Man bør undersøke om foreldrene faktisk vet hva som foregår på skolene. Det er stort sprik mellom hvordan skolene markedsfører seg og hva ungdommene selv forteller, sier han.

– I det gamle Somalia var koranskoler et trygt sted hvor man lærte gode verdier. Nå snakker man om tortur, mishandling og grusomme metoder. Vi trenger hjelp til å få stengt disse skolene, sier han.

aseb@klassekampen.no

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 25. mai 2018 kl. 09.19
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk